Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Vad kostar det att vara gratis?

2014-03-06 av ozelot

Poormans-Hipster”Det här projektet har ingen budget, men vi vill jättegärna att du skall vara med! Får vi använda ditt foto för vår katalog, vi kan inte betala något men du får ju namnkredd? Vi gillar din blogg vill jättegärna att du flyttar den till vår portal? Betalt, nä, men det är ju för att det blir så himla pepp grej? Och det är ju ett sätt för dig att få exponering!”

Känns tongångarna igen? Är du kreatör i någon form så gör de säkert det. Och visst, spelar du i ett nystartat garageband får du väl kanske vara nöjd över tre öl och två gästlisteplatser på Henriksberg men om du lagt år av utbildning på det som är tänkt att bli ditt yrke?

Visst finns det kanske vettiga sammanhang att medverka pro bono inom. Kanske en viss portion gratisarbete för att få tillbaka i form av erfarenhet och referenser, i andra fall gott samvete då det är till förmån för skelögda uttrar i Fyrisån.
Men vad har gratisarbetet för pris, på en marknad där alla vill syssla med kreativt skapande och uppdragsgivarna vet att de har marknaden på sin sida?

Svenska Tecknare har satt ihop ett seminarium om Gratisarbetets pris på Pustervik lördagen 15 mars kl

Medverkande:
Thomas Engström, författare, skribent och översättare. 2013 utkom han med spänningsromanen Väster om friheten, första delen i en serie politiska thrillers med huvudpersonen Ludwig Licht. Boken belönades med Svenska Deckarakademins debutantpris 2013. Thomas Engström är utbildad jurist, skriver om kultur, utrikesfrågor och politik i nyhetsmagasinet Fokus och i Svenska Dagbladet. För sina krönikor i Fokus vann Thomas Engström 2008 Sveriges tidskrifters pris som Årets krönikör. Läs Thomas Engströms krönika om gratisarbete i Fokus.

Linda Spåman, författare, konstnär, scenograf och illustratör. Hon debuterade 2005 med serieromanen Kötthuvudet. 2012 utkom Misslyckat självmord i Mölndals bro som vann guld i Svenska Tecknares tävling Kolla! året efter. 2012 mottog hon också pris ur Albert Bonniers stipendiefond för yngre och nyare författare. 2013 släpptes BRF Ensamheten.

Lennart Eng, illustratör och bilderboksskapare. 1996 fick Lennart Eng Libers läromedelspris. År 2000 vann han Opals faktabokstävling med boken Myra. År 2003 nominerades hans bok Valdemar i världshavet till Augustpriset. Sedan 2006 är Lennart Eng ordförande i styrelsen för Svenska Tecknare. Han sitter dessutom med i juryn för ALMA (Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne).


Gratisarbetets Pris

NÄR: 15 mars kl 14.00 – 16.00. Paus med lördagskaffe och te.
VAR: Pustervik, Järntorget 12, Göteborg.
HUR: Ingen entréavgift. Samtalet är öppet för alla, ingen anmälan krävs. Meddela dock gärna din närvaro så vi vet ungefär hur många vi blir, vast@svenskatecknare.se

Pusterviks Bar är öppen för mingel efter samtalet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-01-18

Va ute med Donnan igår. Vi skulle se PASCAL spela med Isak Sundström på sång å gitarr spela på nån bar i Gamlestans industriområde. Jag går gärna ut med Donnan eftersom hon ordnar färdtjänst till otillgängliga lokaler. Smidigt. Snubben tog en konstig väg dit, från Centralen över till Hisingen och…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-11-17

3 Avocado 1 halv burk röd tångkaviar 1 halv burk svart tångkaviar Hackad rödlök Havregrädde Droppa i citron 1-2 tsk En liten korv tartex Blanda alltihop till en goja.Det skulle bli en sås men det blev ingen sås,det blev en GOJA. Ätes på midsommar eller jul.

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...