Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Gick förbi skottskadad kille på Engelbrektsgatan.. Heja Göteborg

2014-03-20 av ozelot

Skärmavbild 2014-03-20 kl. 00.22.26Lite halvskärrad efter kvällens tumult. Promenerade hemåt vid 23-tiden förbi Vasakyrkan ned mot Engelbrektsgatan. Plötsligt hör jag fyra smällar. Första impulsen är naturligtvis det att är smällare, andra att det kanske är bilar som kört över något metallföremål. Några personer i parken på vänster sida har förlorat kontrollen över sina hundar och försöker fånga in dem. Kanske har de blivit skrämda av knallarna funderar jag.

Närmar mig Café Tintin och ser att det att det är rörelse längre ned på gatan, men ändå ovanligt lugnt. En kille springer in på Tintin, någon åt motsatt håll. På gatan längre ned ser jag nu att där ligger en man på gatan, en kille sitter böjd över honom medan andra kretsar runt om kring och är upphetsade. Dock ingen fullständig panik.

Jag sätter på mobilkameran, håller den i handen i midjehöjd – som för att ha den i beredskap om man måste ringa larm, men vill ändå inte ställa mig och filma av förklarliga skäl. Man vet aldrig vilka individer man har att göra med och skottskadad blir man sällan helt utan anledning.

När jag kommer till platsen, kanske 2 minuter efter själva skotten, ser jag att killen tar sig om ena benet.
Någon har dragit ett skärp hårt om låret (har för mig att det är vänster vilket ställningen indikerar, men i GP står höger), men han vrider sig och jämrar sig. Ser inget blod dock.
Jag frågar ”är det ett (1) skott i benet?”. Offret svarar själv jakande.
Det är lite rörigt på platsen, någon säger att han sett själva skotten. Jag får uppfattningen att den skadade tas hand
av en bekant i vita kläder, samt att det finns minst en till på platsen som känner offret.

Jag frågar om nån har ringt ambulans, får lite motstridiga svar. Någon säger att ”de har ringt på restaurangen”, någon frågar mig om jag ringt. Jag svarar ”nej, jag har inte ringt än, skall jag göra det”.
Ingen verkar vilja ringa själv, och lämna uppgifter gissar jag.
En välväxt man i 20 års åldern säger: ”Om du inte skall ringa, gå härifrån, sköt dig själv”.
Det är uppenbart för mig att man inte vill ha allt för mycket vittnen i närheten, så jag avlägsnar mig.
Går tvärsöver gatan mot Restaurang Caleo där flera står och tittar ut.
Jag har nu ringt 112 för säkerhets skull, väntar säkert i telefon i en minut eller två men får inget svar.

Till slut ser jag hur en sjuktransport kör fram till platsen, ser också samtidigt hur folk runt offret (5-6 personer) skingras åt olika håll.
Ingen polis finns på plats, utan sjuktransporten hinner både plocka in den skadade och köra iväg mot Sahlgrenska utan att någon polis dyker upp på platsen.
Jag reagerar över detta, tänker att väl polis naturligtvis måste vara larmad om sjuktransport är på plats vid en skottskada?
Rör mig i en lov kring då jag tänker att jag i alla fall har rörliga bilder med ljudupptagningar som kanske kan vara intressanta, även om linsen är täckt stora delar av filmen.

Går neråt Avenyn och ser efter kanske 5-10 minuter en svart SUV med sirener köra i hög hastighet förbi Valand och upp emot Engelbrektsgatan.
Gissar på att det är någon form av insatspolis/civilklädd polis.

Snart börjar det höras sirener lite var stans men en del är på väg bort snarare än på väg hit.
Går in på GP:se som bekräftar skjutningen på Engelbrektsgatan (förmodligen vittnen som ringt in till GP, det var ingen på plats) men även på Rymdtorget i Bergsjön.
Därefter går jag hem, tänker att polis får höra av sig om de vill ha ut filmen eller så kontaktar jag dem under morgondagen.

Skriver ner minnesuppgifterna så länge.

Kommentarer på Gick förbi skottskadad kille på Engelbrektsgatan.. Heja Göteborg

 1. AntiFA

  vem var den välväxta killen? hade han någonting med det att göra?

 2. Svårt för mig att veta, inte med själva skjutningen tror jag väl, men kanske med kopplig till offret. Men Faktum kvarstår att det inte hade varit något som helst problem att plocka upp tomhylsor efter skotten i efterhand för vem som helst, då det tog så lång tid tills Polis var på plats.

 3. Pa_Z

  Om du inte gjort det ännu så ring polisen och meddela vad du har sett och att du har filmat efterspelet. Polisen kommer aldrig kontakta dig, de vet ju inte att du finns!

  Frågan är vad det är för samtal som kommit in till SOS från början. Ambulanser kör i princip aldrig fram till skjutningar utan att polis säkrat platsen.

 4. Ozelot

  Polisen har garanterat sett klippet och jag är rätt säker på att de läst det här inlägget också då det länkats till från Flashback.
  Dessutom har jag ju intervjuats i radio med namn och allt, där det även hördes ljud från filmen.

  Det är väl oklart vilket larm de åkt på men rapporterna från polisen själv säger ju att de fått in rapporter om skottlossning.

 5. Mats

  Att behöva vänta polis så länge i Sveriges näst största stad (en vanlig onsdagskväll), ja det säger ju allt om vilket samhälle vi fått och hur dörrarna står vidöppna för ganstergängen och dess framfart.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-12-08

  I tider som prånglar ut trista nyheter som kan göra den bäste uppgiven så uppstår  ljuset. I mörkret fladdrar alltid ett ljus. Våra brinnande hjärtan. Samtidigt som politiker verkar ha fått fnatt eller tvingas till dåliga beslut pga kompromisser och många svenskar känner sig så otrygga att de lägger…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-10-08

Snus istället för mus? Nej, för sjutton gubbar, nej Mellan två berömda pipsug på Götaälvbron stod en lycklig gnu och fes Jag älskar Lundell även om jag har tröttnat på hans musik Jag rökte en vild giraff igår utanför den halvslutna dynamocentralen med två ton salta tablettaskar runt ögonen

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-11-17

3 Avocado 1 halv burk röd tångkaviar 1 halv burk svart tångkaviar Hackad rödlök Havregrädde Droppa i citron 1-2 tsk En liten korv tartex Blanda alltihop till en goja.Det skulle bli en sås men det blev ingen sås,det blev en GOJA. Ätes på midsommar eller jul.

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...