Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Såpan om Lagerhuset fortsätter

2014-03-24 av ozelot

popcornDet stormar just nu väldigt mycket kring Lagerhuset. Mest är det nog GT:s Ingrid Norrman som stormar, i en serie artiklar har hon sedan i höstas givit färg åt turerna. Fastighetsägaren Higab vill införa marknadshyror i huset, och inhysta hyresgäster, som anses ha fått subventionerade hyror allt för länge får antingen punga upp eller flytta.
Dit hör flera av de bokförlag som bor i huset under visionen Litteraturhuset.

Folk är besvikna, vilket går att förstå, då Higab såsom kommunalt fastighetsbolag anses ha svikit tidigare löften.
I alla fall när samma Norrman upplåter sitt redaktionella utrymme snudd på helt okritiskt åt författaren Stewe Claesson som raljerar över framtida användningsområden för huset:
”Vadå? Några riskkapitalisters satsning på brottmålsadvokater, eller varför inte en lukrativ flyktingförläggning…?”, skriver Stewe Claeson

Förvecklingarna kring Lagerhusets har varit spännande som en deckare, och dolkstötslegenderna har gått som barn i huset.
Först skall det bli teater, sedan är inte det bra, sedan blir det…ett ungdomens hus!
Så fort politiker inte vet vad de skall göra börjar det nämligen tisslas om ungdomskultur.
Intill (dit ungdomarna knappast blir insläppta) har Restaurang Lagerhuset enligt GT fått sju månader hyresfritt vilket lär sticka kulturproducenterna i ögonen- som nu aviseras 30%-iga höjningar.

Själv kan jag tycka att ”ett Kulturens Hus” som det så fint heter borde ha fler sidor än att bara kulturproducenterna själva skall ha ståndsmässiga lokaler och trevligt sällskap i fikarummet.
Det blir inte ett kulturhus bara för att där sitter människor som sysslar med kultur.
Det borde rimligtvis öppna upp mer för allmänheten mer än den stängda hangar som Lagerhuset nog av många upplevs som.
Det vill säga om det nu inte råkar vara cykelfestival, tillfälligt bibliotek, eller man känner att man tillhör målgruppen för Frilagret.

Frilagret ja.
Här i helgen var det till exempel ”Stora garnhelgen”..
Nä nu var jag säkert dum, Frilagret har ju i själva verket ett fullspäckat kalendarium där ungdomar upp till 30 år kan få hjälp att förverkliga sina hobbys.
De verkar i alla fall inte vara någon brist på personal där .
Undrar om Kulturförvaltningen påverkas av Higabs förestående chockhöjning.

Jag tror jag poppar lite popcorn.

Kommentarer på Såpan om Lagerhuset fortsätter

 1. Karin

  Har du någonsin besökt frilagrets evenemang? För åldrarna såsom evenemangen är spridda. Under garnhelgen var de flesta workshops fulla, likaså föreläsningarna och besökarna var från knappa 20 upp till över 60.

 2. Jag har varit där några gånger, och även besökt cafét däremellan evenemang och då konstaterat hur fullständigt tom på folk byggnaden var. För ett Lagerhus – eller för all del frilagret – duger det förstås inte att ha tomma lokaler kryddat med ett eller annat relativt fullt evenemang.

  Det står jag förr.

  Vidare tycker jag målgruppsbilden av 16-24 känns lite märklig och betvivlar att frilagrets verksamhet är den magnet på dessa åldersgrupper som man vill vara.
  Vilka 16-24 åringar vill gå på den här typen av kurser? Tror mest att Frilagret får töntstämpel.
  Känns mest som att poängen är att det skall vara alkoholfritt vilket väl är behjärtansvärt, men motiverar inte detta så länge man inte har en högre deltagartillströmning veckorna runt.

 3. Zeth

  Det som skiljer frilagret från många andra kulturhus är att de själva inte gör några arrangemang. Allt baseras initiativ utifrån. Det är också därför sådant som garnhelg finns. Vilket faktiskt drog till sig en hel del folk och det var dessutom folk som kanske aldrig känt sig välkomna någonstans med sitt garnexempel. Sen har frilagret bara varit öppet i lite mer än ett och ett halvt år vilket gör att många aktörer ännu inte hittat dit. Det är därför frilagrets 5 ambassadörer (som alla jobbar 20% var) finns. De ska leta rätt på aktörer som är intressanta för huset och jobba med att bredda den verksamheten som redan finns.

  Frilagret har dessutom närmare 40 arrangemang i månaden. Vilket gör att det absolut kommer en hel del folk dit. Samtidigt har Frilagret lyckats dra folk från nästan alla delar av staden. I vintras var det bara unga från västra hisingen, öarna och askimområdet som ännu inte hittat dit. Det är väldigt ovanligt att unga från stadens ytterkanter tar sig in till Linnéstaden, vilket också vittnar om den bredden huset har.

  Men självklart finns det saker att förbättra! Men det är därför Frilagret har sina ambassadörer också. De är de öron och ögon Frilagret har ut i staden, för att se vad som händer och vilka strömningar som rör sig. Dessa ambassadörer byts dessutom regelbundet ut för att hitta nya kretsar där Frilagret ännu inte blivit en självklar plattform.

  Jag tycker själv det är tråkigt att alkoholpolicyn finns då det tråkigt nog exkluderar oerhört många som bara rör sig på platser där det serveras. Men samtidigt, att ett kulturhus i ena stunden lockar till sig några 15 åringar som vill ha ett disco och i andra stunden huserar valandstudenternas examensutställning är enligt mig fantastiskt. Medianåldern för att arrangera på Frilagret är 23 och besökaråldern är något lägre (det har varit många klubbar för unga som dragit till sig närmare 500 personer per kväll vilket dragit ner medelåldern något)

  Sen skriver du att det är mycket personal på frilagret. Det stämmer men det beror också på verksamhetens utformning. Varje år så anställs 5 ambassadörer som delar på en heltid. Frilagret håller också i andra delar av stadens verksamhet. Kultursommarjobben är en av dessa och förstudien ”rum för ungt inflytande” är en annan.

  Mer partisk än jag kan man nog inte bli men om man ska lyfta fram positiva aspekter så…

 4. Hej Zeth, och tack för svar.

  Några frågor: När du nämner i genomsnitt 40 arrangemang per månad, hur räknar du dessa? I kalendariet för april finns ett 20-tal varav en del är återkommande (”lesbisk frukost”), del av ett annat arrangemang ”förkväll till klädbytaredagen” och precis som du säger: Externa arrangemang där någon helt enkelt hyrt i sig i lokalen.

  Det kallar jag inte en massiv kulturinsats, och de ”ca 40 arrangemangen” är dessutom misstänkt klippt från det standard-svar man får om man själv kontaktar er enhetschef Mie Svennberg som nämner exakt det antalet.

  Vidare hade ni i juni förra året 6 stycken heltidstjänster, en halvtid samt 7 stycken (juni 2013) ambassadörer.

  Dessutom tar Frilagret in curatorer (ofta praktiserande konstnärer) som får agera bollplank och hjälpreda (hänga tavlor, välja ut) åt folk som vill ställa ut, detta enligt en relativt hög frilans-taxa (600-900 kr/tim kanske).

  Vidare är budgeten 10 miljoner per år vilket inte inkluderar hyran (enligt uppgift). Det gör mer än 1 mille per anställd.

  • Zeth

   Hej!
   Jag jobbar inte där så är inte en del av det ni du syftar på.

   Många arrangemang står inte med i kalendariet då det tex är slutna föreläsningar, konferanser et.c. Självklart varierar det här också från månad till månad. I Juni förra året var dessutom huset stängt eftersom det då byggdes om. Sen så är ju det självklart relativt vad man räknar som en ”massiv kulturinsats” och det är inte heller ett begrepp jag skulle vilja dra mig med. Vad som däremot är uppenbart är att Frilagret blivit en arena för många unga konstnärer och andra verksamma kulturpersoner i Göteborg som aldrig tidigare fått visa upp sina verk eller utvecklas i sin ibland ganska ”udda” hobby.

   40 arrangemang kommer från den statistiken jag läste igenom i vintras och mycket tydligt visade att det var så många arrangemang i snitt.

 5. Kan man ta med frukostmötet som arrangemang också?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-08-02

    GBG NONSTOP RED. har lätt beslutsångest. Det dödliga sarkomet är bortopererat tillsammans med livmodern men nu är det snart dags för cellgifterna. För säkerhets skull. Tänker på cellgifter dygnet om. För en vecka sen var jag helt på det klara att bara hänga på va Sahlgrenskas läkarstab rekommenderar. Har…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-07-25

En liten näve havregryn En och en halv kopp vatten Täck havregrynen med vatten, rör lite grann Häll salt i Rör med fingret Hipp som happ Veganskt smör eller Nattljusolja ( bra för lederna och musklerna och huden) Ta mikron på medium Två minuter Låt stå en stund så det…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...