Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Lyckholms Revisited: Releasefest för Roenik

2014-03-29 av ozelot

Jag tänkte först dra några egna Lyckholms-minnen. Någon anekdot om gången jag däckat där i en soffa en arla söndagsmorgon och förevigats på foto liggandes sked med en hårdrockare med bockskägg (och att bilden dök upp i ett reportage flera år efteråt i en holländsk Metal-tidning), liraren på taket som ”fick vingar”, eller när jag snudd på hamnade i handgemäng med sångaren i ett relativt känt och prisbelönt band över att denne inte betalt korpavgiften till vårt nystartade fotbollslag.
Att han ens hade ett band hade helt undgått mig.

Men jag låter Niels Nankler själv sammanfatta det istället. Han borde ju veta:

”För snart ett år sedan började man avhysa hyresgäster i samband med rivandet av stora delar av Lyckholms bryggerier och byggandet av PEABs kontorsskrapa. Bland dem fanns jag, Niels, som under elva års tid huserat där med replokal och studio, haft konserter och videoinspelningar, och dessutom har lokalen fungerat som hem åt grupperna Me And My Army, Timo Räisänen och Roenik.

Detta enbart i en av många lokaler. Andra med koppling till Lyckholms är: Division of Laura Lee, Soundtrack of our lives, Fibes oh fibes, Kristian Anttila, The Mary Onettes, Whyte Seeds, Goat, Den stora vilan och Tross. Bara för att nämna några.
Här har musikvideor spelats in till Håkan Hellström och Those dancing days men även tv-serien ”Upp till kamp” och filmen ”Känn ingen sorg”.

Det behöver knappast förtydligas ytterligare att Lyckholms bryggerier har spelat en viktig roll i stadens kulturliv sedan sjuttiotalet, i framväxten av Göteborg som ”musikstad” och att det nu är en epok som är på väg att gå i graven.
Nästan alla göteborgare har någon gång varit på konsert, svartfest, rep, teater, film- eller videoinspelning på Lyckholms, oavsett genre sedan bryggeriverksamheten lades ner 1975.

Det sista jag gjorde innan jag lämnade över nycklarna och grät en skvätt var att jag tog med mig vännen och filmregissören John Boisen för att på något sätt föreviga den magiska stämningen i lokalen.
”I’m still here”
är den sista låten som skrevs på platsen och när den var färdiginspelad klippte bandmedlemmen Jonas Wållberg ihop det filmade materialet.
Resultatet ser du här:

Roenik har releasefest för sin nya singel lördag 29 mars i närheten av ett annat före detta bryggeri, i en helt annan del av staden. Insläppet sker kl 23, bandet står på scen ca 00:30 och inträdet är 40 kr.
Det finns inga bankomater i lokalen man till äventyrs skulle vilja gå till baren.

Tyst min mun får du socker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-08-02

    GBG NONSTOP RED. har lätt beslutsångest. Det dödliga sarkomet är bortopererat tillsammans med livmodern men nu är det snart dags för cellgifterna. För säkerhets skull. Tänker på cellgifter dygnet om. För en vecka sen var jag helt på det klara att bara hänga på va Sahlgrenskas läkarstab rekommenderar. Har…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-07-25

En liten näve havregryn En och en halv kopp vatten Täck havregrynen med vatten, rör lite grann Häll salt i Rör med fingret Hipp som happ Veganskt smör eller Nattljusolja ( bra för lederna och musklerna och huden) Ta mikron på medium Två minuter Låt stå en stund så det…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...