Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Lyckholms Revisited: Releasefest för Roenik

2014-03-29 av ozelot

Jag tänkte först dra några egna Lyckholms-minnen. Någon anekdot om gången jag däckat där i en soffa en arla söndagsmorgon och förevigats på foto liggandes sked med en hårdrockare med bockskägg (och att bilden dök upp i ett reportage flera år efteråt i en holländsk Metal-tidning), liraren på taket som ”fick vingar”, eller när jag snudd på hamnade i handgemäng med sångaren i ett relativt känt och prisbelönt band över att denne inte betalt korpavgiften till vårt nystartade fotbollslag.
Att han ens hade ett band hade helt undgått mig.

Men jag låter Niels Nankler själv sammanfatta det istället. Han borde ju veta:

”För snart ett år sedan började man avhysa hyresgäster i samband med rivandet av stora delar av Lyckholms bryggerier och byggandet av PEABs kontorsskrapa. Bland dem fanns jag, Niels, som under elva års tid huserat där med replokal och studio, haft konserter och videoinspelningar, och dessutom har lokalen fungerat som hem åt grupperna Me And My Army, Timo Räisänen och Roenik.

Detta enbart i en av många lokaler. Andra med koppling till Lyckholms är: Division of Laura Lee, Soundtrack of our lives, Fibes oh fibes, Kristian Anttila, The Mary Onettes, Whyte Seeds, Goat, Den stora vilan och Tross. Bara för att nämna några.
Här har musikvideor spelats in till Håkan Hellström och Those dancing days men även tv-serien ”Upp till kamp” och filmen ”Känn ingen sorg”.

Det behöver knappast förtydligas ytterligare att Lyckholms bryggerier har spelat en viktig roll i stadens kulturliv sedan sjuttiotalet, i framväxten av Göteborg som ”musikstad” och att det nu är en epok som är på väg att gå i graven.
Nästan alla göteborgare har någon gång varit på konsert, svartfest, rep, teater, film- eller videoinspelning på Lyckholms, oavsett genre sedan bryggeriverksamheten lades ner 1975.

Det sista jag gjorde innan jag lämnade över nycklarna och grät en skvätt var att jag tog med mig vännen och filmregissören John Boisen för att på något sätt föreviga den magiska stämningen i lokalen.
”I’m still here”
är den sista låten som skrevs på platsen och när den var färdiginspelad klippte bandmedlemmen Jonas Wållberg ihop det filmade materialet.
Resultatet ser du här:

Roenik har releasefest för sin nya singel lördag 29 mars i närheten av ett annat före detta bryggeri, i en helt annan del av staden. Insläppet sker kl 23, bandet står på scen ca 00:30 och inträdet är 40 kr.
Det finns inga bankomater i lokalen man till äventyrs skulle vilja gå till baren.

Tyst min mun får du socker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-01-18

Va ute med Donnan igår. Vi skulle se PASCAL spela med Isak Sundström på sång å gitarr spela på nån bar i Gamlestans industriområde. Jag går gärna ut med Donnan eftersom hon ordnar färdtjänst till otillgängliga lokaler. Smidigt. Snubben tog en konstig väg dit, från Centralen över till Hisingen och…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-11-17

3 Avocado 1 halv burk röd tångkaviar 1 halv burk svart tångkaviar Hackad rödlök Havregrädde Droppa i citron 1-2 tsk En liten korv tartex Blanda alltihop till en goja.Det skulle bli en sås men det blev ingen sås,det blev en GOJA. Ätes på midsommar eller jul.

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...