Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Nej, vatten borde faktiskt inte vara en rättighet! Nestlés ordförande hade rätt

2014-04-08 av ozelot

sandgrainsNär den storskaliga fiskeindustrin blir alltmer global i jakt på fångster och profit konkurrerar det ut den lokala kustnära flottan. För att då söka alternativa inkomster tvingas därför lokala fiskare slå sig på nya sysselsättningar, som till exempel en nyrenässans för klassiskt sjöröveri utanför Afrikas Horn.
I tropiska länder som kring Afrikas ekvator kan det också hända att människor – för att ge sina familjer mat på bordet – beger sig in i djungeln i jakt på Bushmeat: Till exempel gulliga apor och andra djur vi upprörs över nu är på väg att bli utrotningshotade.
Annars kan de hända att det till exempel sätter sig i överlastade båtar föga anpassade för öppet hav och försöker beger sig till EU.

Det blir inte EU särskilt glada över; i bästa fall förliser båtarna och passagerarna blir mat åt nya fiskar, men ibland händer det att någon lyckas kravla sig i land – ofta Kanarieöarna som ligger närmast där de som svart arbetskraft får jobb på de konstbevattnade fruktodlingar som ser till att vi svenskar får billiga apelsiner året runt!

En av kvällens filmer på Doc LoungeSandgrains – handlar om Zé, som lämnade sin hemby på Cape Verde som pojke för ett bättre liv i Sverige. När han återvänder till sin hemby förändrats, hans familj som livnärt sig på fiske skövlar nu Kap Verdes stränder och kustnära havsbottnar för att sälja som billig betong – inte sällan till tigerekonomier i Asien.
Med ekologisk katastrof för återväxten av fisklivet!

Fiaskoföljetongen ”Internationellt vatten” och den sk ”allmänningens” tragedi vilar ständigt över havets resurser.
Till och med en privatisering av vattnet hade kanske varit bättre, precis som Nestlés ordförande i en intervju från 2005 sa, som blev viral långt senare. Läs storyn här.
Det är det den medvetet kontroversiella titelsättningen av den här notisen anspelar på. Kram.

Kvällens andra film handlar också om migration:
VI ÅTERVÄNDE ALDRIG handlar om ett teaterprojekt baserat på berättelser från människor som har flytt.

Program

18.30 Insläpp
19.00: film : Vi återvände aldrig
20.00: Samtal + Q & A m regissören
21.00: Film : SANDGRAINS
22.00: Samtal + Q & A med regissören

Doc Lounge @ Bengans Fik
Tisdag 8 april 19-23
80 kr // 60 kr för studenter, pensionärer och arbetslösa.
Migranter, romer och papperslösa: fri entré

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-12-08

  I tider som prånglar ut trista nyheter som kan göra den bäste uppgiven så uppstår  ljuset. I mörkret fladdrar alltid ett ljus. Våra brinnande hjärtan. Samtidigt som politiker verkar ha fått fnatt eller tvingas till dåliga beslut pga kompromisser och många svenskar känner sig så otrygga att de lägger…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-10-08

Snus istället för mus? Nej, för sjutton gubbar, nej Mellan två berömda pipsug på Götaälvbron stod en lycklig gnu och fes Jag älskar Lundell även om jag har tröttnat på hans musik Jag rökte en vild giraff igår utanför den halvslutna dynamocentralen med två ton salta tablettaskar runt ögonen

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-11-17

3 Avocado 1 halv burk röd tångkaviar 1 halv burk svart tångkaviar Hackad rödlök Havregrädde Droppa i citron 1-2 tsk En liten korv tartex Blanda alltihop till en goja.Det skulle bli en sås men det blev ingen sås,det blev en GOJA. Ätes på midsommar eller jul.

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...