Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Uppmärksamma de romerska tiggarna

2014-04-08 av ozelot

3821812-con_artists_Gladiators_RomeNågon som kommer ihåg den där debatten om de romerska tiggarna? Det var ju faktiskt flera dagar sedan, och nu är vi ju istället fullt upptagna med att diskutera medelklassmammors rätt att amma sina spädbarn på Grand Hotel utan huvudduk. Det handlar ju om att se över prioriteringarna, i alla fall i det sociala medieflödet.

Men om man trots allt har längre korttidsminne än en guldfisk i en mixer kan det vara värt att uppmärksamma att idag är Internationella Romadagen. Jag uppmärksammade det till exempel precis just nu, på Facebook.
Jag klipper och klistrar helt enkelt.

”Kom och fira Internationella Romadagen på Stora Teatern. Vi bjuder in till en stor fest i klubbmiljö full av romska rytmer, samtal och tilltugg.

På programmet står konserter med Dusan Marinkovic, Svarta Safirer och Rona Hartner, följt av klubb med DJ Tagado.
Det blir även samtal med romska aktivister om romernas situation i Europa idag och du bjuds på romska tilltugg.
Konferencier är Ajten Berlafa, och det bästa av allt – det är gratis inträde!

Dusan Marinkovic (Malmö)
Dusan Marinkovic är en 16-årig rappare från Malmö, döpt efter sin morbror som mördades brutalt av ett gäng nynazister i Belgrad 1997, bara månader innan hans systerson föddes. Med sin familjs historia i bagaget och med kloka perspektiv från sitt liv som ung rom i Malmö har Dusan valt att använda hip hop som en kreativ del i sin aktivism för att skapa en mer vidsynt och tolerant värld. För den breda allmänheten är Dusan aktuell i och med SVT:s serie ”mitt liv som rom” som sändes hösten 2013.

Svarta Safirer (Göteborg)

Svarta Safirer bildades 1996 i Göteborg av romska musiker från området Suto Orizari, en stor romsk förort i Skopje – Makedonien. Gruppen spelar romsk musik från Balkan, på akustiska instrument, så som deras familjer gjort i hundratals år. I musiken hör man influenser som kommit från Indien, över Turkiet och Balkan till Grekland, Ryssland och Andalusien, Spanien. Svarta Safirer blandar flera romska musikstilar i en egen mix.

Rona Hartner & DJ Tagado (Rumänien)

Rona Hartner är en rumänsk skådespelare och sångerska som gjort sig mest känd för sin roll som Sabine i Tony Gatlifs film Gadjo Dilo från 1997. På senare år har hon fokuserat mest på musiken, senast genom ett samarbete med DJ Tagado som resulterade i albumet Gypsy Therapy (2012). Det blir dansterapi för den kollektiva själen – gypsy swing electro.”


Fest för Internationella Romadagen
Stora Teatern
Tisdag 8 april kl 18-23 // Fri entré


Ingen åldersgräns, under 18 år i målsmans sällskap (det betyder att det finns alkohol)

Kommentarer på Uppmärksamma de romerska tiggarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-01-12

   DE som brukar köra mig till sjukan har Corona båda två så idag fick Aloun, min systers man skjutsa mig istället. Vi möttes utanför en cykelbutik vid Masthuggstorget. Jag hade packat duntäcke, kudde, lakan, min egen goda rödbetssallad, pappas chilipasta special och Coops ärtbullar som ja stekte i morse….

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...