Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

En viktig röst tystnar när TV4 lägger ner lokalnyheterna

2014-04-09 av ozelot

bildlänkHela mitt nyhetsflöde på Facebook fylls plötsligt av personliga jobbansökningar. Det de har gemensamt att de är författade av personer som jobbar på TV4 Nyheter i Göteborg. Somliga kryddade med bitande ironi, men det som lyser igenom är chock och inte minst oro inför framtiden.
Nu på morgonen har nämligen samtliga lokal-tv redaktioner på TV4 fått beskedet att de skall läggas ned, via bildlänk från VD Casten Almqvist som med iskall röst levererar beskedet.

Rent konkret handlar det om att 140 av 165 personer som tidigare arbetat med lokalnyheter i hela landet kommer att få sparken, om nu förhandlingarna med facket går igenom.
Men det lär de göra. Det finns liksom inte så mycket att sätta emot.
TV4 upphör alltså helt med att leverera lokala nyhetssändningar.
Casten förklarar att mediebranschen befinner sig i en omfattande strukturomvandling.
Det ligger nog någonting i det, då reklamintäkterna från bl.a västsvenska företag som sett TV4s just lokala nyheter som ett viktigt incitament för reklamköp, sedan något år hamnar i ett helt annat bolag än det som producerar själva nyheterna.

Själva TV4 gör nämligen stadigt en miljard kronor i vinst, men Nyhetsbolaget – som levererar själva nyheterna – utgör en avskild del som kostar pengar.
Det är det som är lite knivigt med mediabranschen. Gärna höja annonsintäkterna, ha snabbast nyheter, få klick, locka till debatt etc.
Det här med lönekostnader är en trist bit som man gärna vill slippa.

”Vi lägger i dag närmare hälften av våra nyhetsresurser på lokal-tv, det är inte hållbart framöver”, sammanfattar Casten Almqvist i ett pressmeddelande.
Nej, hållbarhet och lokalt perspektiv som annars ligger så mycket i tiden gäller tydligen inte alls mediebranschen.

Vi kan således förvänta oss fler nyhetsinslag där ”experter” med södermalmsbrytning kommenterar någon tarvlig skottlossning på öppen gata i Göteborg. Eller nån spårvagn som gått av och skenat rakt in i stadshuset?
Kanske rent av en annan journalist som en gång bott i Göteborg?
”Janne, bodde inte du i Göteborg någon gång på sjuttiotalet? Och Hasse på sporten, han har väl varit på Ullevi i alla fall!”

Vad som blir kvar i Göteborg är fem stycken reportrar. De kommer att leverera nyheter till riksnyheterna.
Det kallas på corporate-svenska ”att man förstärker riksredaktionen med 25 fasta inrikesreportrar”.
Men fem lokala reportrar är ingen redaktion.
Någon nyhetsvärdering kommer inte göras från Göteborg, utan reportrarna kommenderas direkt från centralredaktionen i Stockholm.
Som förmodligen sitter och läser på twitter att nåt hänt i Göteborg, vad vet jag.
Vad jag däremot vet är att medievärlden blir ÄNNU mer Stockholmsfixerad.

Trösterika ord från Casten Almqvist är att TV4 fortsätter den lokala satsningen på TV4 Play.
Som är helt värdelöst och snudd på omöjligt att överblicka, och som dessutom kostar pengar för att slippa de ideliga reklaminslagen.
Nämn en enda god anledning att gå in där när vi redan betalar för SVT i licensavgifter, kan se nyheterna både på TV (ni vet en sån, riktig) och på en väl fungerande och mångfaldigt prisbelönt SVT Play-tjänst.

De lokala vädersändningarna fortsätter som tidigare, försöker Casten.
Liksom de lokala trafiksändningarna i Stockholm, enligt pressmeddelandet.
Vad skönt tänker jag, att Stockholmare även fortsatt kan få veta att det är trafikstockning på ringleden, och att jag kan få veta sånt jag redan kunnat konstatera med en blick på Iphonen eller – hör och häpna – titta ut genom fönstret!
Jag gissar att man från ledningshåll förutspår att t.ex SIBA och andra lokala storföretag nu kommer att stå i kö för att köpa reklam vid det ”lokala” väderinslaget!

Tidigare har jag varit frustrerad över våra lokala dagstidningar lidit av en generande provinsialism och avsaknad av publicistisk ambition. Nu skall Göteborgarna dessutom behöva lida av sämre lokalbevakning?
För där har faktiskt TV4 varit bra, med ett lite annat tilltal än SVT:s Västnytt, men ändå ett tilltal.
Särskilt starka är de i Göteborgs norra förorter, en ofta mindre ekonomiskt bemedlad tittarkrets som ej prenumererar på morgontidningar utan är hänvisade till Metro.
Men de är nog inte särskilt ekonomiskt intressanta för Bonnier.

Mest av allt just nu tänker jag dock på många bekanta, som jag träffat på i olika sammanhang, tagit en öl med, gått på sport med, hängt på Way Out West tillsammans med.
Som klockan 9 i morse fick veta att de inte har ett jobb att gå till efter midsommar.

En kommentar på En viktig röst tystnar när TV4 lägger ner lokalnyheterna

 1. Delat på Facebook

  Detta var planen hela tiden – om nedläggningen av TV4s lokala redaktioner

  Jag sa det redan när vi blev tvingade att skriva på papper om att vi godkände att vår anställning flyttades från TV4 Sverige till det nystartade Nyhetsbolaget. Att detta var ett medvetet drag för att kunna lägga ner en kostsam verksamhet.

  Men ledningen försäkrade, gång på gång, att något sådant absoluuuut inte var syftet. Det var bara en vanligt företagsomvandling, att det var ett led i stärka nyhetsarbetet, och som en morot framhölls den spännande nya kanalen med bara nyheter – TV4News.

  Nu vet vi, när vi står med facit i hand, där 140 av mina ex-kollegor blir av med jobbet, att det var precis så som vi befarade från början. Men mycket smutsigare, mer ohederligt och ett ytterst tydligt exempel på hur det går när ett företag får fria händer att vinstmaximera sin verksamhet.

  Det började redan från början. Det nystartade bolaget visade sig inte alls vara nystartat. Utan det var ett vilande bolag som man lämpligt nog precis råkat teckna kollektivavtal med Journalistförbundet. Ett kollektivavtal som hade mycket sämre villkor än det som fanns tidigare. Detta berättade man aldrig för oss när vi skulle skriva på det där pappret om att flyttas över till Nyhetsbolaget. Man lurade, med största sannolikhet medvetet, på oss ett sämre avtal, samtidigt som man bakband fackets möjligheter till en jämlik förhandling.

  Sedan visade sig att de vackra orden om TV4News inte hade täckning i verkligheten. Förebilderna i andra länderna hade startat sin verksamhet med penga- och personalresurser. Vi skulle starta kanalen utan pengar. När dåvarande VD:n Göran Ellung var ute på turné på de lokala stationerna berättade han hur journalistiken skulle se ut.

  Vi skulle sänka våra ambitioner. ”Ful-TV” blev ett begrepp. Och teamen som för några år sedan bestod av journalist, fotograf/redigerare hade blivit en ensam reporter, som gjorde allt. Nu var tanken att förutom att vara reporter, researcher, fotograf, redigerare skulle man samtidigt som man satt ensam i bilen på väg till att träffa sina intervjupersoner, lämna rapporter via telefon till TV4News – i direktsändning.

  Men vi slet. Mina kollegor slog knut på sig själva. Tidiga mornar, sena kväll, ibland även långt utanför den vanliga arbetstiden. Förutom de vanliga nyhetssändningarna sände man live i TV4News titt som tätt. Men när rutinerna börjat sätta sig blev Scherman och Ellung utmanövrerade. Och strax meddelades att TV4 News skulle läggas ner.

  Hela tiden fick vi varningarna – det går så dåligt för Nyhetsbolaget, vi måste spara. Men det var ju det som var planen hela tiden. Om man lägger alla kostnader i ett bolag, dvs personalen – och alla inkomster och tillgångar, dvs teknisk utrustning och reklamintäkter, i ett annat – så är det kanske inte så konstigt att ett av bolagen ständigt får minussiffror och det andra gör rekordvinster.

  Nu började det bli dags att förhandla om nya sändningstillstånd. I det som gällde stod det att TV4 skulle ha 16 lokala redaktioner. Detta ville TV4:as ägare självklart ta bort. Bonniers befann sig i en situation att man hade gjort flera kostsamma misstag och flera delar av koncernen går dåligt. TV4 är det som utmärker sig positivt. Då är det viktigt att kunna vinstmaximera utan politiker som lägger sig i.

  Så snart man hade försäkrat sig om att man fått igenom sina krav om ett sändningsavtal utan en massa detaljer som styr lägger man ner TV4 Stockholm. Man har tidigare införlivat TV4 Stockholm i den större riksredaktionen. Det gör att man har fler journalister att välja emellan när tjänster försvinner – ytterligare ett led i detta är att cheferna får söka om sina tjänster. Nu var det upplagt inför det kommande beslutet om sändningstillstånd.

  För bara en vecka sedan meddelade Myndigheten för radio och TV att 57 nya sändningstillstånd delats ut. I tillståndet för TV4 står det bara att TV4, om de vill, får sända regionalt. Borta är kraven på 16 lokala redaktioner. (Av någon anledning har dock TV4HD krav på sig att ha regionala sändningar).

  Vad som hände sen är vi idag smärtsamt medvetna om.

  Detta är mina tankar om nedläggningen av TV4as lokala nyheter. Det är skrivet ur minnet, som jag minns det. Jag var anställd på TV4/Nyhetsbolaget från 2007 till feb 2014, som researcher och grävsamordare. Numera arbetar jag som universitetsadjunkt på journalistutbildningen vid JMG på Göteborgs Universitet.

  // S. Foresti

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-07-07

  Jag vaknar halv sex på morronen. Kikar in på min son. Han ligger med benen uppslängda över täcket. Den lille prinsen under två vaktande änglar. Jag funderar fram och tillbaka på om jag ska gå ut och ta en cigg eller inte. Kommer fram till att en cigg mer…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-05-17

Kycklingfärs Salt Citronpeppar Svartpeppar Så rör man ihop det så det går in ordentligt, jag kommer inte ihåg hur mkt jag hade, men det spelar ingen roll. Så lägger man det i en penslad glasform  med olja och kinasoja Man plattar ut den så den täcker formen Penslar med samma…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...