Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Den upprörda generationen: Till synes helt ogrundade anklagelser mot Jerntorgets Brygghus

2014-04-14 av ozelot

jufoi8oyuvsn2uqHäromdagen skrev jag några rader om uppropet som kallar sig Det räcker. Uppropet handlar helt kortfattat om att HBT personer har upplevt sig kränkta av annan gäst på Jerntorgets Brygghus, påkallat personalens uppmärksamhet angående detta, men blivit ignorerade.
Därefter skall de utsatta personerna enligt uppgift blivit utslängda, och portade. Uppropet vill därför uppmuntra till bojkott av det ”transfoba och heterosexistiska Jerntorgets Brygghus” (sic!)

Detta fick jag en först erinran om medelst e-post som jag uppfattade som ett officiellt pressmeddelande, det var formulerat på det sättet och i adressfältet kunde man se att det gått ut till ett flertal väletablerade redaktioner.
Men detta har redan avhandlas i den tidigare posten, som inte tog ställning för någon sida alls utöver möjligen ifrågasatte initiativtagarnas inställning till öppenhet och transparens.

Jag har under de gångna dagarna fått ett antal mejl och anonyma inlägg i kommentarsfältet som har varit så grova att jag raderat dem. Det har delvis varit förlöjligande kommentarer om HBT-personer, men majoriteten har handlat om att jag, textförfattaren ”är ett reaktionärt högersvin” som ifrågasätter ”utsatta”, att det är ohederligt att skriva om detta och att jag är oseriös.
Administratören av gruppen ”Det räcker” informerar om att GP är på spåret och att en artikel kommer, detta troligen redan under lördagen (12/4).
Något jag naturligtvis inväntat med stor spänning, tyvärr utan att få min nyfikenhet stillad.

De nya ägarna till Jerntorgets Brygghus tillhör samma ägarbild som även står bakom Kings Head, Publik, On Stage, Holy Moly etc.
Eftersom jag råkar befinna mig på Andra Långgatan under söndagskvällen gör jag det ingen från uppropet uppenbarligen gjort (över 1000 personer nu, förkunnar de stolt), det vill säga går in på Jerntorgets Brygghus för att försöka bilda mig en uppfattning om saken.
Och mycket riktigt: Bakom baren hittar jag en av ägarna som jobbar schema.

Jag förklarar ärendet, att jag skrivit en liten notis vilket han uppmärksammat, och frågar helt enkelt vad som hände och vad som är sant. ”Chefen” (vi kan kalla honom så) var inte där under den aktuella helgkvällen, men han ropar raskt till sig en bartender som var i tjänst som jag får prata med.
Inte helt förvånande skiljer sig versionen ganska dramatiskt från den som tidigare förmedlats.

I korthet har detta hänt enligt personalen (vilket även bekräftas i vittnesuppgifter till Göteborg nonstop):

Gäst A och B har varit ute och roat sig rundligt under kvällen, och då händer det som ofta händer, det vill säga blåsan blir full och det blir nödvändigt att lätta på trycket.
Gäst A anser sig ha neutral könstillhörighet, och vill därför ha tillträde till herrtoaletten som råkar ha ränna.

Gäst C – en kille i samma toakö – upplever att A rent objektivt sett inte är av manligt kön utan därför inte har på herrtoaletten att göra, undslipper sig någon mindre diplomatiskt formulerad sak som får person A att känna sig kränkt.
Ordväxling uppstår. Person A uppger att hen visst kan kissa stående. Etc.

Senare, ca tio minuter i 3 kontaktas bartendern av en upprörd transperson A som säger sig ha fått sina rättigheter kränkta verbalt av den här manlige gästen.
Till saken hör att lamporna nu tänts på stället, lokalen börjat tömmas, och gäst C för länge sedan lämnat lokaliteterna.
Bartendern som är i slutet av ett långt arbetspass försöker visa förståelse, ta in det inträffade men slår inför en upprörd ordskur ut med händerna och frågar: ”Vad vill du att jag skall göra?”
Killen har ju redan gått. Kan ju inte slänga ut eller tillrättavisa någon som redan gått.

Gäst A:s kompis blandar sig nu i det hela, även vaktpersonalen blir indragen. Upprörda och berusade röster ekar över det nu tomma golvet, förvirring uppstår och anklagelser haglar över personalen som försöker hålla sig lugn.
Det är stängningsdags, och till sist blir de två transpersonerna avvisade.
Det är ju stängt.

Det är alltså den andra versionen av den incident, där två transpersoner skall ha blivit sexuellt kränkta, därpå hånade av personalen och i slutändan utslängda och ”portade”.
Barchefen förklarar att ingen blivit portad, och definitivt inte på grund av sexuell läggning.
Alla är välkomna.

Vaktpersonalen har heller inga instruktioner att inte släppa in någon.
Min egen erfarenhet är, att det skall ganska mycket till att bli portad på Jerntorgets Brygghus, och på hela Andra Långgatan också för den delen.
Våld, hot, och insmugglad alkohol är inte poppis, annars är toleranströskeln ganska hög

Dagarna efter startas det virtuella uppropet ”Det räcker nu”, som snabbt får många följare.
Jerntorgets Brygghus facebook-sida översvämmas av ilskna kommentarer över ”det inträffade”, protester om hur samhället och specifikt personalen behandlar HBT gäster och hur de skall uppmana alla att bojkotta Jerntorgets Brygghus.
Administratören på Det räcker nu hävdar att de även telefonledes sökt ägarna, detta förnekar barchefen.
Inte heller har någon försökt komma in och snacka om det inträffade, i lugn och ro.

GP har däremot varit i kontakt med ägarna, efter att fått nys om uppropet på Facebook.
Förhörde sig om det inträffade.
Vidare avslutningsvis om Jerntorgets Brygghus hade någon personalutbildning i genus och HBT-frågor.
Någon artikel tycks det inte ha blivit.

Jag kommer väl i samband med att denna text publiceras översvämmas med beskyllningar om att ifrågasätta utsatta – vilket var den reaktion jag möttes av när jag tog kontakt med folk bakom uppropet för att få reda på vad som hänt.
Men hur skall man kunna bistå med att sprida medvetenhet om hur HBT-personer diskrimineras, om man som skribent inte ens får ställa högst relevanta frågor som vem det är som drabbats och omständigheter kring detta?
Admin för uppropet är anonym, en person som i övrigt engagerar sig i frågan (beskyller mig för att kränka överlevare) kallar sig Kaptenen från Värmland.
Om någon av av initiativtagarna bakom bojkottkampanjen överhuvudtaget ens varit i närheten av Jerntorgets Brygghus det aktuella tillfället (alternativt någonsin) – eller om de ens vet vilka de utsatta (Gäst A + B) är – framgår inte.

Men kampanjen fortsätter och inläggen med påhejande utrop fortsätter att strömma in.
Jag tycker att det hela påminner om en skenande fårskock.
Hur kan man starta en kampanj att bojkotta något utan att ens bemöda sig att ta reda på vad som faktiskt hänt? Åtminstone ta in fler sidor?

Den ”upprörda” generationen.

jern

Kommentarer på Den upprörda generationen: Till synes helt ogrundade anklagelser mot Jerntorgets Brygghus

 1. Det är två gäster som har bråkat med varandra.
  Varför ska man uppmana till bojkott av krogen?

  • Karl Rosenqvist

   Det är inte bara två gäster som bråkat. Kolla in trådarna i facebook gruppen så ser du att det handlar om minst ett tiotal personer som vid olika tillfällen upplevt sig diskriminerade av personal. Lite skillnad från vad ozelot redovisar i den här texten.

 2. En vettig frågeställning.

 3. Elinor

  ”Gäst C – en kille i samma toakö – upplever att A rent objektivt sett inte är av manligt kön utan därför inte har på herrtoaletten att göra, undslipper sig någon mindre diplomatiskt formulerad sak som får person A att känna sig kränkt.”

  ”Rent objektivt”?

  Tror du kanske bör fundera på din egen sk opartiska ställning här.

  För övrigt, att fråga den ena parten ”hej har ni diskriminerat någon” och ta deras svar som nån slags objektiv sanning? Och sedan försöka styrka deras uttalande med att du själv (som vad jag förstår är väldigt mycket normperson i alla benämningar) inte blivit diskriminerad där.. Förlåt, men checka dig själv.

  Jag var inte heller där och vet inte vems sida som stämmer, men jag tar knappast det här inlägget som ett tecken på Den Ultimata Sanningen. Att DU aldrig har blivit diskriminerad är så otroligt långt ifrån ett bevis på att ingen annan skulle bli det som man kan komma. Diskriminering inom utelivet är så fruktansvärt vanligt, att det sitter i ryggmärgen för oss som råkat ut för det att tro på varandra här är inte konstigt.

  Att beskriva detta med tal om ”objektiva kön” och att ”uttrycka sig mindre diplomatiskt” är inget annat än förminskande och ursäktande av förtryck, och det gäller oavsett vad själva krogen gjorde efteråt.

  Din text är ett problem i sig.

 4. Ellinor: Förstår inte din invändning över huvudtaget. Du reagerar mot min formulering ”objektivt”.
  Vad skulle jag skriva?
  ”Gäst C säger att Gäst A inte är en kille, ser ut som en kille, har bröst etc”.
  Har du försökt se världen ur en sk ”normpersons” perspektiv? och således kan säga att du själv är objektiv.

  Jag framställer vidare ganska tydligt att detta är ena sidan. Men jag har också haft kontakt med personer – ej krögare – som varit på stället och observerat incidenten på toa.
  Vad som däremot definitivt inte stämmer är att de här personerna blivit utslängda och portade – vilket påstås i Facebookgruppen.
  I själva verket var det stängningsdags – och någon instruktion att porta någon finns inte.

  Karl: Trådarna i den gruppen finner jag knappast vara något trovärdigt underlag.
  Dessutom blev jag ju avstängd när jag frågade den impertinenta frågan när, var, hur och inte sällande mig till de stående ovationerna över detta fantastiskt modiga initiativ att starta en sida på Facebook.

  Jag betvivlar inte att HBT personer någon gång under sitt liv upplevt sig illa behandlad, men också att tolkningen om vad som är illa behandlad skiljer sig extremt åt för olika individer.
  Sj’älv skulle jag ju t.ex inte känna mig kränkt över att inte få klä om i damernas omklädningsrum, men who am I to judge…

 5. Hen

  Det är skamligt att uppmana folk till bojkott och utmåla alla som jobbar på en arbetsplats till homofober på så här uppenbart lösa grunder.

  Skärp till er.

 6. jonas

  var det inte författaren av denna text som författade en minst sagt opassande text om så kallade ”bögiga cyklister” för en längre tid sen?

  otippat att samma persons ”fakta-inhämtning” enbart grundar sig på den homofoba barens anställda. med tanke på att chefen tillkallade den anställda har jag svårt att se att hen skulle stå inför samma chef och säga ”ja, jag kränkte dessa personer. jag slängde därefter ut dem och sen blev de portade”. när du dessutom pratar om vaktpersonalen pratar du alltså om det yrket av vilka de allra flesta HBTQ-personer blivit kränkta. tror inte heller de skulle berätta om de blivit instruerade att inte släppa in någon.

  det är ungefär som att hemköp-chefen nekade till att han hällt vatten över en hemlös tiggare. när man vet att man gjort fel vill man inte stå för det. men du skrev väl inte om hans historia?

  och ja, objektivitet. det är något du borde lära dig. du skriver att man borde undersöka båda sidor innan man uppmanar till bojkott. har du undersökt båda sidor innan du skrivit denna artikel? du bemödade dig inte ens att undersöka de andra personerna i gruppens upplevelser om kränkningar på baren?

 7. Texten om ”bögiga” cyklister. var ett tydligt kåseri. Då jag inte tänkte på att ”bögiga” – som jag menade syftade på ”prylbögeri” etc – kunde provocera någon förrän en timme efteråt då det kom massa kommentarer, ändrade jag formuleringen. Mycket kan jag kallas, men knappast homofob.

  Ibland skämtar människor, och har humor,
  Det tror jag de flesta fattar, som läser den texten.
  http://www.goteborgnonstop.se/2013/04/22/cykelbogar/

  jag skrev även om Mölndal härsistens, tror de flesta fattar att jag inte kränker mölndal.

  Vidare resonerar du jävligt märkligt när du ifrågasätter min objektivitet – hur många gånger skall jag försöka förklara för dig innan det går in i skallen: Jag kontaktade ju gruppen och frågade om vem man kunde få prata med om det som hänt, när var hur, men blev avstängd. I beskrivningen av Uppropet handlar det om en given incident som är anledningen till uppropet, det är det som är uppropets utsaga utåt och det de valt att signalera.
  Om sedan folk i diverse upprörda trådar kommer med kommentarer om saker är det ju inget man kan begära att en skribent skall bevaka. Vad man rent objektivt sätt då gör är att man försöker prata DIREKT med ”huvudpersonen”, det ville de inte medverka till.
  Är din uppfattning att trovärdig journalistik skall basera sig på vad folk säger att de varit med om på Facebook?
  Flashback? Aftonbladets kommentarsfält?

  Dessutom har jag nu mejlkontakt med den utsatte personen men inte heller denna vill svara på mina förtydligande frågor, bara påstår att artikeln innehåller fel – utan att vilja precisera vad dessa skulle bestå i.
  Hänvisar till någon slags luddig polisanmälan, som inte är offentlig. Bråkar folk på en krog han det inte sällan bli 8 anmälningar kring samma incident. Sedan går folk hem och sover ruset av sig, och utredningen läggs ned.
  Så att det finns polisanmälan betyder absolut ingenting.

 8. Varför göra det här större än vad det är?

 9. GP:s beskrivning efterliknar väl i mycket Göteborg nonstops beskrivning av förloppet, men att vi var snabbare på det och har fler källor.

  Ord står mot ord. Tråkigt att Sam inte valde att berätta sin sida av historien själv, då jag har haft mejlkontakt med hen sedan mer än en vecka tillbaka, och denne då varit medvetet luddig med hänvisning till kommande GP text.
  Den gav inte mycket på benen.

 10. Jaha, nu har alltså GP:s ”dom” kommit, helt triumferande.
  Med den slutklämmen att ”ord står mot ord”, och ”förundersökning har inletts.

  En vecka senare.
  http://tinyurl.com/k2o69fm
  http://tinyurl.com/kq7khw8

  En gäst kräver på fyllan kräver att få ta sig in på en herrtoalett och att denna då ifrågasatts i sin könsidentitet – av en annan gäst.
  Denne kommer vid stängningsdags på att det är hög tid att kontakta personalen – för att det stänger.
  Och kräver att personalen skall agera mot en gäst som skall ha sagt något dumt -en gäst som inte går att identifiera och troligen avvikit för länge sedan.

  Sam som är den utsatte mår så dåligt att hen vare sig vill medverka till GP intervju (står det) – eller heller uttala sig till mer konkret till Göteborg nonstop trots att det har funnits mejlkontakt sedan mer än en vecka tillbaka. Med en person som inte heter Sam alls.
  Sam har då uppgett att hen inte vill uttala sig med hänvisning till kommande GP-intervju – som hen inte ens gav.

  Blev det förvirrat?

 11. Daniel

  Låter som att Sam lika gärna kan ha ändrat sig igen, vaknat upp med en litauisk snickare i en husbil, blivit på smocken och nu känner sig lite ambivalent.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-07-07

  Jag vaknar halv sex på morronen. Kikar in på min son. Han ligger med benen uppslängda över täcket. Den lille prinsen under två vaktande änglar. Jag funderar fram och tillbaka på om jag ska gå ut och ta en cigg eller inte. Kommer fram till att en cigg mer…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-05-17

Kycklingfärs Salt Citronpeppar Svartpeppar Så rör man ihop det så det går in ordentligt, jag kommer inte ihåg hur mkt jag hade, men det spelar ingen roll. Så lägger man det i en penslad glasform  med olja och kinasoja Man plattar ut den så den täcker formen Penslar med samma…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...