Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Pretties for You har sina skäl: Ny skiva och spelning på gång

2014-04-27 av

unnamedPretties for You känner vi igen från EP:n Silver Linings vars titelspår spelades rätt flitigt på P3 när det begav sig. Det gav bandet blodad tand, och 30 april släpps debutalbumet We have our reasons på indiebolaget Luxury. Vi tog ett snack med bandet.

Ni släpper nytt på flitiga Luxury, med ett artistall som förpliktigar. Ett ganska litet bolag kanske, men med ett rykte om att hitta guldkorn. Tankar kring detta?
– Vi ville ha ett skivbolag som vi kände att vi kunde lita på och som vi gillar. Därför kändes Luxury som ett bra val. Där har vi makten i egna händer men får support från Luxury.

Makthaverskan ligger ju där också, med en ibland ganska mörk ljudbild har fått bilda bakgrund åt en sångerska med väldigt stark röst som så att säga sätter prägel på musiken. Det är ju en beskrivning som passar på Pretties For You också.
– Att lyfta fram Martinas röst var ett medvetet val som vi, tillsammans med producenten Henryk Lipp, gjorde tidigt i processen. Eftersom hon har en så kraftfull och karakteristisk röst så fick hela produktionen kretsa kring den. Vi har rensat bort allt som kunde stå i vägen för hennes röst. I detta fall handlade det alltså inte om att vi sneglade på andra artister utan om att förädla det vi har. Sen har vi naturligtvis låtit oss inspireras av andra artister så som Arcade Fire och The Jesus and Mary Chain.
Jag hör referenser lika mycket från Chrissie Hynde, Runaways och 80-talspop etc. Ganska tidlöst med andra ord – inte alls ”indie” direkt som ni etiketterats som. Var kommer ni från, music-wise?
– Haha! Jag undrar hur många som skulle hålla med dig om att 80-talspopen är tidlös. Men ja, jösses, ja. Vi lyssnar väldigt mycket på musik, var och en på olika slags musik och vi har växt upp till olika slags musik. Vi enas väl dock idag kring att vi gillar det som ofta kallas indie, vad det nu är egentligen.

Är det en fördel, som musiker, att komma sent in i musikhistorien och ha så mycket inspiration att välja ur att det blir ett gigantiskt varuhus med godis? Allt har ju liksom oftast redan gjorts på något sätt, allt som återstår är ”gott och blandat”.
– Rock- och popmusik kan väl liknas vid någon slags kollageteknik. Man plockar sina favoriter från gott och blandat-påsen, klipper och klistrar, vrider och vänder, limmar och virkar och sätter ihop en alldeles egen mix som man själv tycker om. Det gör att man kan associera till det ena eller andra bandet, se likheter och skillnader gentemot andra men det finns väl egentligen inget unikt i det, det är ju på det sättet all västerländsk rock- och popmusik skapas.
– Vi tycker inte att det finns något egenvärde i att det är helt unikt. Är det bra så är det ju bra. Det är klart att vi skulle kunna köpa in tretton små virvlar från någon obskyr leverantör i Holland och släppa ner dem från Älvsborgsbron, filma när de slår i vattnet, men bara plocka ljudet från filmen, rita av ljudvågorna med fingerfärg och sedan programmera in det i en dator och spela upp det distat och baklänges med reverbet från en mila i Dalarna men det kommer väl mest låta konstigt. Unikt, men konstigt.

Nämn ett band som har oförtjänt bra rykte och är överskattade, och omvänt några ni tycker har fått för lite uppmärksamhet.

– Det är väl svårt nog som det är i den här branschen, vi har inget behov av att klanka ner på något annat band. Vi tycker att vi får för lite uppmärksamhet.

Vad jag förstår efter ytliga efterforskningar (pressmeddelandet var lite tunt) har ni ändå en längre historia. Man låter dessutom inte så där moget om man bara kliver rakat från Kommunala musikskolan och in i en inspelningslokal.

– Vi har alla i stort sett alltid hållit på med musik inom andra bandkonstellationer, genom kommunala musikskolan osv. Pretties for You bildades 2011 på initiativ från Martina och Michael som tog in kompisar från kompiskretsen, Christian på synt och piano, Martin på trummor och Jon-Erik på bas som nu ersatts av Simon.
Strax efter bildandet ville vi spela in något och det blev en singel/ep med tre låtar, det var ju mest på skoj men det var så skoj att vi ville göra det igen. Då bokade vi in oss en helg i Kristian Anttilas studio och gjorde EP:n Silver Lining som bestod av fem låtar.
– Det ledde till att vi blev signade av West Side Fabrication och fick rotation på P3, vilket gav blodad tand så då bestämde vi oss för att spela in ett album på riktigt med producent och hela baletten. Fem veckor i studion. Resultatet av det blev We Have Our Reasons. Men vårt ”sound” har ju också varit en resa som det är för många band, det kan ta ett litet tag innan man hittar det som känns rätt och det känns som att vi är där nu, men samtidigt så vill vi ju fortsätta att utvecklas.

Gott och blandat nämnde jag innan. Hur ser favorit-ridern ut? Hur förbereder sig de olika bandmedlemmarna inför en spelning?
– Det är viktigt att det finns läskeblask!
– Vi har en liten rutin som går ut på att vi samlas runt en telefon och lyssnar på Pierre Isacssons ”Då går jag ner i min källare”. Det brukar vi alltid se till att göra innan vi går upp på scenen. Det skänker ett visst lugn och en känsla av kontroll.

”Pretties for You” är ju en skiva av Alice Cooper. Jag vann singeln Man behind the mask på skivlotteriet på Liseberg troligen mitten av 80-talet. Vad har NI för ursäkt för en sådan referens?

– Pretties for You-skivan är speciell i det att den är väldigt annorlunda från Alice Coopers övriga produktion. Något som sticker ut men Pretties for You är för oss mest ett namn på vårt band.

Hur ser planerna ut nu i det närmaste? Do tell!
– Releasefest på Jazzhuset 9 maj, den 30 maj spelar vi på Debaser i Stockholm tillsammans med Frida Sundemo, Den 14 juni åker vi till Stockholm igen för att spela på festivalen Parklife.
Vi skulle gärna vilja komma ner till Malmö/Lund också men där är inget klart än. Vi har en idé till en tredje video men vi måste få in lite pengar först så vi passar på att uppmana de som gillar oss att köpa skivan.


Pretties For You är:

– Martina Forsgren
– Michael Franke
– Simon Andersson
– Martin Brodin
– Christian Johansson

Foto: Johan Lindgren

Mer information:
www.prettiesforyouofficial.com
www.facebook.com/prettiesforyouofficial

// Ozelot

Live på Jazzhuset
9 maj 22-03
80 kronor (60 innan kl 23)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-01-12

   DE som brukar köra mig till sjukan har Corona båda två så idag fick Aloun, min systers man skjutsa mig istället. Vi möttes utanför en cykelbutik vid Masthuggstorget. Jag hade packat duntäcke, kudde, lakan, min egen goda rödbetssallad, pappas chilipasta special och Coops ärtbullar som ja stekte i morse….

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...