Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Reklamsafari med ”genusglasögon” gav blandat resultat

2014-05-15 av ozelot

I samband med en annan text om reklambilder som publicerades igår på Göteborg nonstop konfronterades jag med ett påstående i kommentarsfältet som jag bestämde mig för att försöka kolla upp. Gör inga som helst anspråk på att ha funnit något vetenskapligt grundat sanning, men jag begav mig helt enkelt ut på stan för att empiriskt och medelst okulärbesiktning utforska om framkastad tes höll.

Problemformuleringen löd såhär:
”Tittar man omkring sig på Göteborgs gator idag utgör den här typen av reklam ungefär 50 %, den utgör dessutom nästan 100 % av alla avbildningar av kvinnor i staden just nu, vad tror du unga människor och barn får för bild av kvinnor när detta är det enda de ser?”

Jag började min promenad kring St Sigfrids plan och började där dokumentera gatureklamen med en vanlig mobilkamera.
Det mesta av utomhusreklamen i samband med hållplatser och offentliga miljöer i centrum kontrolleras av JCDecaux, ett franskt multinationellt företag som har alla de stora konsumentinriktade kunderna, varför jag valde att just följa en ordinär spårvagssträckning med utlöpare till andra kommersialiserade stråk.

På St Sigfrids plan kan det se ut så här. Jag besöker alla spårvagnskurer och det mest sexistiska jag kan hitta är en uppmaning att resa med Stena Line till kontinenten.

P1050625

Jag fortsätter vandringen inåt stan. En reklam för Cirkus Scott, otaliga valaffischer inför det stundande EU-valet.
Inget värt att notera egentligen, det är samma reklam vid Liseberg ungefär.
Vi får veta att det ligger ett McDonalds i faggorna.

P1050631

Vid Korsvägen händer det dock grejer: Vi närmar oss Mammons tempel och det är väl rimligt att tänka att det är här vi skall hitta de verkliga bottennappen.

P1050633

Men okej, vi hittar faktiskt affischen som startade gårdagens debatt, i lite mer obesudlat skick.

P1050635

För säkerhets skull har någon varit framme och skylt den unga modelldamen i skrevtrakten med grön färg.
Saknar någon en burk eller är det rea någonstans?
Vill inte direkt uttala mig om bilden, det är en kvinna i baddräkt och jag har fått lära mig att då jag är av manligt kön inte har rätt att uttala mig om dylika ting.
Och absolut inte vet hur det kan leda till ohälsa hos unga kvinnor.
Men några större personliga svallvågor – vare sig hormonella eller ideologiska – erfar jag inte.

P1050627

Även om hungern börjar göra sig gällande…

P1050639

Är det ett subliminalt sexistiskt budskap med korvreklam?

P1050640

Bara 29 kr. Sedan när jag väl kommer in vill expediten ändå ha en tia till, fastän jag undanber mig dricka. Nåväl.
Jag börjar bli uttråkad av ständigt samma Willys och Stenareklam. Jag gissar att de räknat ut att folk kliver av på olika hållplatser, och därför betalar miljonbelopp för att finnas på alla?
Cynisk affärsmetod.

P1050683

*Gäsp*

P1050643

Men så smäller det plötsligt till: Samma företag som blev föremål för gårdagens bilddebatt har en annan modell ute.
Och den ser faktiskt rätt tafflig ut, med en tillsynes märklig kroppsställning och konstigt, suktande ansiktsuttryck.
Ja, det här var faktiskt lite unket.
Om den första bilden mest signalerade lite dålig budget men okej avsikter tycker jag att denna borde kastats redan efter första kontaktkartan.

P1050647

Något större budget har förstås H&M, vars baddräktsreklam pryder en rundel vid Lasse på Heden.
Jag kan inte bestämma mig för om jag nödvändigtvis tycker att den är sexistisk, eller om den bara är konstig och ful.
Noterar de brett särade benen, onaturliga posen med fötterna, handen konstigt nära skrevet.
Dessutom supersmal, som alla modeller i H&M:s kampanj exakt just nu verkar vara.
Hade jag haft en spann extra grön färg hade jag nog gett mig på deras utomhusreklam istället.
Men mest för att de tycks dumförklara sina kunder.

P1050650

Att påstå att det är helt dominant inslag i stadsbilden är dock en tes som finner föga genomslag via min lilla undersökning.

P1050652

Att anklaga dessa reklambilder av två kvinnor för snedvridna kroppsideal för att de lyfter fram Viktväktarna som en fungerande metod för viktminskning – njae…

P1050653

Man anar att åtgången på hälsotidningar varit strykande, med den strategiska placeringen av kiosken strax intill.

P1050654

Det enda nakna och exponerade i den här affischen för Göteborgs Dans- och teaterfestival är några rejäla klyftor på mansrövar.

P1050662

Återigen: Snark.

P1050658

Steve Angello är i faggorna.

En butiksreklam med en tjej som dricker kaffe och förordar detta beteende på nämnda kedja.
Lite spejsat sminkad, kan i sammanhanget bara se att det är positivt. Kul brud, kanske?
Det är ju en partygata sägs det – Avenyyyn.

P1050659

Får använda min fantasi kraftigt för att se något sexistiskt i den här bilden.

P1050660

Men – med ett skohorn och vaselin så?

P1050663

Kanske det dock finns en poäng i att det är förvånansvärt få män som varit avbildade hittills (möjligen slump, det finns ju gott om Dressman och Axe-reklamer också annars).
Lars Adaktusson tar igen den kvoten med råge.
Djupt försjunken som han är bakom sina viktiga dokumenthöger.
1 poäng där till kritikersidan.

P1050657

I övrigt domineras utbudet av reklam för Willys, Stena och en Donken.
Samma skit överallt.
Men det är klart, tittar jag in på Kapp-Ahls damavdelning är scenariot annorlunda.
Där blir jag emellertid bortjagad av butikspersonal understödd av vakter – min kamera är inte välkommen trots att jag bedyrar mitt ärliga uppsåt.

H&M återkommer dock, med samma trötta estetik. Jag ser den knappt längre. Men det är knappast så att den helt dominerar.

P1050668

Helt vanlig butiksreklam för damkläder. Inga konstigheter – två snart medelålders damer som åker gondol i Venedig, påpassligt nog iklädda den här butikens kläder. Jag karvar mig knappast i armarna med ASSA-nyckeln.

P1050670

P1050671

Lite konstig reklam för Wallenstam och deras nya butiksgalleria på Avenyn.
Det finns en stilig skäggprydd herre också men han glömde jag att fotografera.
Annars hyggligt smakfulla bilder tycker jag, i den här stilen.
Det kommer att säljes exklusivt dammode, blir min sluga analys. Men även herrkonfektion, inte lika mycket dock.

P1050674

En kvinnlig elitidrottare gör reklam för en av sina sponsorer: Sportdryck.
Att använda idrottspersonligheters vältrimmade kroppar i det här sammanhanget tycker inte jag är långsökt.
Om jag var aktuell med en bok om Göteborg är det också rimligt om den staden förekom i marknadsföringen.

P1050677

Den här bilden (från H&M, who else?) tycker jag dock är över gränsen, framför allt när den presenteras i samband med en massiv kampanj med samma anslag överallt: Konstiga marsmänniskor med långa ben.
Har annars tyckt att H&M brukar vara rätt okej.

P1050676

Lustigt nog har någon klistrat en textremsa över magen med reklam för att gå och se en oberoende teaterföreställning.
Ingen kritik alls mot modellen inbäddat, men det funkar ju onekligen som marknadsföring då alla måste gå fram och kolla vad det står.
Blir stora A på det tricket, och inget är dessutom förstört!

Jag vet inte riktigt vad kampanjmakarna för H&M har fått i dricksvattnet denna gång, mest troligt är att de bör byta byrå.
För att de förfular vår stadsbild och kastar miljoner i sjön, då väl ingen tänkande människa kan attraheras av den nuvarande kampanjen.

P1050680

Det finns således enligt min högst ytliga exposé visst fog för att säga att det finns kritik att rikta mot modeföretagen och deras reklammakare.
Men att påstå att den här typen av bildreklam utgör 50% av all utomhusreklam i stadsbilden är helt enkelt inte sant, och att all reklam som porträtterar kvinnor skulle vara djupt schablonmässig och sexistisk kan jag heller inte skriva under på.
10-15% ligger nog närmare sanningen.
Och då skall vi betänka att dessa modebilder är överrepresenterade i min fotodokumentation.

Men det var bara idag, läsekretsen är högst välkommen att bidra till en fördjupad resa.
Med bildbevis.

Kommentarer på Reklamsafari med ”genusglasögon” gav blandat resultat

 1. Är man på olika sätt mest intresserad av att kränka författaren eller ägaren till denna sajt genom att misstänkliggöra dennes motiv mer än att diskutera sakfrågan – då är det en fördel om man har satt ut sitt riktiga namn samt har en korrekt e-mejladress.
  Det hade signatur ”Jonna” inte, därför ligger de för närvarande i malpåse.

  Alltså fullständigt meningslöst att skriva spaltkilometer med upprepningar av blöjteori kring postkolonialt tänk och objektrelationsteori med magisters grad (i sina egna ögon) om man sekunden efter förklarar att målet för sina missriktade aggressioner är dum i huvudet.
  Då leder det bara till att det raderas – och ip-spärr.
  Det här är inget husorgan för understimulerade genusvetare med särskild utskrivningsprövning.
  Ej heller krävs det avlagd examen i Genusvetenskap för att ha åsikter om jämställdhet, skriva om det eller utkrävas av läsekretsen. Finns nog bättre sajter för tockent.

  Jag har inte betalt för att bli förolämpad av folk som inte kan stava ”cykla” och tror att det heter ”ta kol på”.
  Passar det inte – läs ej.
  Eller våga vara öppen med vem du är.

 2. Maude Mord

  Helt rätt – ta inte skit.
  Folk måste lära sig att argumentera på ett sakligt sätt utan personangrepp.
  Man kan ju ha invändningar mot din metod här men du uppger den ju i alla fall ärligt.

 3. syrran

  det går inte att se bilderna, har provat med alla webbläsare nu.

 4. Nu funkar alla bilderna igen, tror jag.

 5. Annika

  Sorgligt att Freya får ta skit. Jag är en av dem som behöver storlekarna de säljer för att slippa förlamande värk i rygg/axlar/bröst. Jag är oerhört tacksam för vad de och andra britiska tillverkare gjort för att göra dem mer tillgängliga. Det här är tillverkare som tar fram storlekar som knappt säljer och som är svåra att få tag på, så det är långt från utsugande kapitalister. Idealister ligger närmare till hands.

  Visst är estetiken mossig, men det är ärligt talat designen på deras underkläder också. Det är nog mest en fråga om ”dålig smak”.

  Om det är viktigt för någon, så är jag feminist och sminkar mig aldrig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-03-28

   Ringde Australien igår. Väckte Mick strax efter midnatt deras tid. Har inte pratat med honom på minst 30 år, då vi sågs i Berlin i hans och Gunillas lägenhet som låg där Kurfürstendamm slutar. Då va det området rätt bohemiskt. Men sist jag kikade förbi så hade den gamla…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-03-22

Olika solar och månar Lyser olika hårt och starkt För att begränsa  stilla chakran i universum med en knivskarp total tystnad i grönskande oaser med guld tills allt blir heligt saltpeter kan chocka tystnaden bland träden som vaggar i sömn och likaledes drar city mot nya äventyr det finns turkosa…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-03-17

Oatly choklad-dryck Blåbärssoppa En halv del vilken juice som helst ( ananas, apelsin eller multivitaminjuice) Häll allt i en tom COCA-COLA flaska, en kopp chokladdryck, en kopp blåbärssoppa och en halv kopp juice Den kan va varm eller kall Häll alltihop i en bunke och ställ in i micron om…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...