Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Brewers Beer Bar öppnar inom kort: Göteborg nonstop har våldgästat

2014-05-21 av ozelot

steaPrecis som många stamgäster säkert redan noterat har Restaurang Stearin på Tredje Långgatan stängt igen. Ganska tidigt började rykten sippra ut vad som skulle bli där istället: Jaha, öl och pizza liksom! Kul..
Olyckskorparna kan dock sluta kraxa, det som kommer i dess ställe är något av en modern bistropub. Jag hade vägarna förbi och stack in huvudet och möttes av idel aktivitet – och en försvarlig pust byggdamm.

Bakom nya Brewers Beer Bar står folk med gediget kunnande i gebitet: Från bryggarsidan hittar vi bland annat Mikael Dugge Engström från Dugges, Andreas Görts och Victor Dahlberg från All in Brewing samt samt Bo Bourghardt. Krögaren Pelle Frost från Ölrepubliken och gamla upplagan av The Rover lurar i bakgrunden, och för kontinuitet och kvalitet i köket svarar Shayne Lee Brits, som tidigare varit med och drivit just Stearin.

Någon i denna kretsen – tyvärr lyckas jag en smula oprofessionellt glömma namnet – hälsar glatt när jag helt oannonserat tar ett kliv uppför trappan, och slugt konstaterar:
”Här händer det grejer”.
Det gör det, får jag bekräftat. Tanken är att det skall öppna redan nu på fredag (23/5). Det är i alla fall planen.
”Om vi nu så skall smälla upp tält utanför”.

Jag bjuds i alla fall in i bråten, och konstaterar att i alla fall det viktigaste finns på plats. Nämligen öltapparna.

kranar

Det provdras lite i spakar. Ibland kommer något ut, ibland inte.
Det löser sig säkert, tänker jag och ser drömmande ned i ett glas halvfyllt med mahognyfärgad vätska.

Jag får veta lite mer om planerna av den för närvarande namnlöse mannen som flänger omkring mellan de olika rummen, som genomgår omfattande renovering. Inte många kommer att känna igen sig?
För närvarande finns det 14 kranar, men visst fokus på hantverksproducerat lokalt öl men i princip så skall det kunna beställas utvalt öl från hela världen. Till det kommer ett utbud på flaska.

Inget Spendrups med andra ord, försöker jag?

– Nej.
Utsagan följs av talande tystnad.

Vad kommer ”en stor stark” kosta då?
– Det kommer inte att bli något ”billigt ställe” men ambitionen är att det skall vara prisvärt. Priset på ett glas öl kan variera, mellan kanske sextio spänn för en 0.4 och över nittio för en 30 cl. Vad vi för tillfället tagit in får styra.

Kommer ni att ha djs, lite klubbkänsla som Stearin hade?

– Inte som planerat just nu. Men vi får se. Ingenting är uteslutet!

I ett annat rum står en man och pratar i telefon. Han heter tydligen Victor Dahlberg. Jag kan få prata med honom sen, om jag vill.
Han är Brewers beer Bars nya Öl-sommelier, eller så har jag fått även det om bakfoten?
Det spikas och hamras lite överallt, koncentrationen är inte helt på topp.
Kanske inte måste vara alla rätt från början heller – men öppna skall det.

Ett namn jag i alla fall vet har fått rätt är Shayne Lee Brits, som varit med även under Stearin-tiden, och som kommer att fungera som kökschef (och delägare) även i den nya regin.

– Det kommer inte att bli fine dining, utan mer av bistro-stuket. Det passar in området. Vi kommer att öppna vid 16-snåret på vardagar – och skippar således luncherna från Stearintiden men med oss har vi ett hundratal lunchrätter som lite uppiffade kommer passa bra i bistrokonceptet.

Medan Shayne tittar bort en sekund ägnar jag mig åt lite klassiskt industrispionage och knäpper en lågupplöst bild i dunklet av det som ser ut att vara ett utkast till en meny.

meny

Pizza är ett genomgående tema? Surdegspizza i vedeldad ugn har jag hört?
– Vedeldad ugn kommer det inte bli, det godkände inte fastighetsägaren [eller om det nu var brandskyddsmyndigheten, red. anm.]
Men pizza är ju så många olika saker säger Shayne och slår ut med händerna. En sak i södra Italien, en annan i norra.

I Italien vill man ofta ha öl till, i Frankrike vin. Ibland tunn och krispig, på andra ställen tjock. Våra pizzor kanske kommer att vara både tjocka och tunna? Ibland runda, ibland fyrkantiga. Bara det blir gott, lyder summeringen av resonemanget.
– Det är första gången jag lagar pizza, säger Shayne. Men vi kommer att fokusera på lite annorlunda toppings. Inte bara Margarita, Reggina etc. Vi experimenterar med olika saker, hummer, seafood, ostsorter – Västerbottenost blir kanon!
– En annan sak som vi testar är pepparrot! Blir jättegott i ugn! De har de ofta i Italien!

Den här bilden är en variant på en tidig prototyp, med lökcréme, potatis och rosmarin på sexårig surdeg. Här även med spansk manchego-ost.

manchego

Jag ser Shayne lite klentroget. Pepparot på pizza? Hmm.
Nåväl, jag har faktiskt fullt förtroende för för kökets kompetens här.
Pepparotspizza – varför inte?

All Brewers Bar öppnar om planen går i lås på fredag 23 maj.
Öppettiderna kommer vara från 16-nåret på vardagar, från 13 på helger?
Det är fortfarande inte helt skrivet i sten, så för säkerhets skull – titta in på deras Facebook.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-07-07

  Jag vaknar halv sex på morronen. Kikar in på min son. Han ligger med benen uppslängda över täcket. Den lille prinsen under två vaktande änglar. Jag funderar fram och tillbaka på om jag ska gå ut och ta en cigg eller inte. Kommer fram till att en cigg mer…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-05-17

Kycklingfärs Salt Citronpeppar Svartpeppar Så rör man ihop det så det går in ordentligt, jag kommer inte ihåg hur mkt jag hade, men det spelar ingen roll. Så lägger man det i en penslad glasform  med olja och kinasoja Man plattar ut den så den täcker formen Penslar med samma…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...