Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

På återseende med Trummor & Orgel: Intervju med bandet

2014-06-04 av ozelot

trummorVi minns en intim och fullsmockad spelning med Trummor & Orgel hösten 2011 där folk stod i fönsternischerna i Pusterviks matsal och dansade till instrumental musik av brödraduon Ljunggren. Nu på torsdag kan vi vänta oss något liknande då bandet med nytt album i ryggen gör ett återbesök – själva dagen före nationaldagen så vi får sovmorgon och vara uppe hur länge vi vill. Vi tog ett snack med organisten Anders.

Vid den senaste intervjun gjord 2011, pratade vi lite om influenser. Bland annat nämnde du att ni lyssnade en hel del på Cure och att det skulle vara ett drömprojekt att jobba med Robert Smith. På senaste plattan Departure/Arrival har nu fragment ur Close to me letat sig in och andra bär Cureharmonier. Finns det lite av en näringskedja att man måste ”sluka upp” och återanvända sina idoler för att kunna lämna dem?
– Haha, nja, jag (Anders) skulle inte vilja säga att det funkar så… Jag tror att det mer är så att man lyssnat på massa olika musik under så lång tid att influenserna vävts ihop med ens eget musikskapande, så man inte vet vad saker riktigt kommer från längre.
– Just i Close to home kändes det passade att göra en tydlig blinkning till ett av våra favoritband, men i övrigt har vi inte tänkt på det som ”Cure-skivan”. Vi lyssnade en del på elektronisk musik och mer nutida indie, och så hade vi ju hjälp av Peter Morén för låtskrivandet, så jag skulle nog säga att det är en massa olika nya influenser som letat sig in på plattan. Vi har nog egentligen aldrig tänkt att ”nu ska vi göra en sån här typ av platta” utan har försökt att utvecklas organiskt, men visst, det blir ju oftast så att de nya låtar man skriver och spelar in får en liknande karaktär under en viss period.

Hur långt är ett sådant kretslopp? Är det ungefär lika lång tid som det tar mellan olika plattor?
– Well, efter att man gjort en platta brukar det kännas naturligt att ta avstamp lite från ett annat håll för att fortsätta förädla sitt sound. Eller fördärva, beroende vem som tycker till.

Retorisk fråga: Vad lyssnar ni på nu? Van Halen?
– Haha, ja det lär blir riktigt mycket ”tapping” på nästa kan jag lova! Nädå, just nu vet jag inte om det är någon särskild artist eller musikstil som roterar extra mycket. Men oftast brukar processen starta med att någon låt föder en idé, och så försöker man lite åt det hållet och så flödar det på. Och när man lyssnar på de demos man gjort kan man läsa in vad man inspireras extra mycket av just nu. Vi är inte mer beräknande än så.

Ni får genomgående fina recensioner och stor respekt av både publik och andra artister, som gärna samarbetar på era plattor. Går detta att förvalta rent kommersiellt? Hoppar ni in som musiker hos andra band? Har ni jobb vid sidan av?

– Ja det är superkul att folk gillar det vi gör! Förvalta kommersiellt beror nog helt på hur man ser på det. Just nu lever vi på musiken under en period men vi har annars alltid haft annat jobb vid sidan av.
– Vi har valt den vägen för att kunna ha kul och slippa känna stressen som det innebär att alltid tjäna sitt uppehälle och tvingas göra gigs som vi kanske inte skulle vilja göra. Jag ser absolut inget fel i att jobba som musiker i en massa band samtidigt, men personligen är min främsta drivkraft att skapa musik själv och då upplever jag att det kan vara svårt att hinna med det kreativa om man spelar i en massa olika projekt.

Det har ju ältats till ända att skivbranschen är i kris. Är den det? Hur stor andel av intäkterna i runda slängar kommer från digitalt gentemot cd – och nu vinylförsäljningen som fått en renässans. Ni måste väl ändå vara ett riktigt vinylband?

– Ja, skivbranschen är i kris, men inte musikbranschen, är nog min analys. Vi säljer nog fortfarande lite mer fysiskt tror jag, och vinyl har ju som du säger fått ett uppsving igen… Vi har till och med tryckt upp vår andra platta Reflections from a watery World från 2007 på vinyl för att så många har efterfrågat det. Och vi har totalt fyra av fem skivor på LP, så ja, vi är ett vinylband!

Är ni själva ljudfreak? Har ni bra stereoanläggningar? Vilken var din första stereo?

– Inte så farligt freakiga faktiskt – för mig har det nog blivit lite värre med åren men det ligger på en klart rimlig nivå. Jag hade bara kassettbandare under en lång tid, och jag tror min första stereo var en kombinerad LP/kassett/CD-växlare som var ganska kass.
– Musiken är ju fortfarande viktigast, jag tycker inte att Eagles’ remastrade liveupptagning av Hotel California blir mycket roligare bara för att den spelas på fetaste anläggningen. Och jag vågar påstå att en stereo för ett sexsiffrigt belopp som vissa skryter med inte är vettigt att ha.

Hur ser annars utbudet av hammondorglar ut? Har du flera? Spelar du bara på orginal eller även synthar som kopierar ljudet digitalt?

– Utbudet är krympande. De sista analoga orglarna tillverkades 1974 så det är ett döende släkte, tyvärr. Jag har ett pålitligt (?) original från 1962 som jag släpar runt – det är värt besväret för det både låter bättre, är roligare att spela på och ser snyggare ut.
– Sedan finns det synthar som kopierar originalet riktigt trovärdigt och det kan man använda i vissa situationer. Men aldrig live med Trummor & Orgel!

Känns som man måste ha sjukt bra simultankapacitet med så många tangenter och pedaler. Även trummor torde ju fordra rätt bra sådan gentemot kanske bara en gitarr eller bas att hålla reda på. Vad har ni fått denna egenskap från? Släktdrag?

– Ja, vi har fyra armar vardera, så det är helt klart ett släktdrag! Nej, men för att vara tråkig och seriös så är muskelminnet en helt otrolig egenskap som alla människor besitter, det handlar bara om vad man motiveras av att lära sig så kommer till slut muskelminnet att göra resten – bara du övar. Jag brukar likna att spela orgel vid att köra bil, det är samma princip, men det verkar vara omöjligt första gången man provar.

På videon Portobello har ni med ett flygtema. Finns det någon specifik tanke med detta?

– Titeln på skivan anspelar ju på flygtemat, men även på att lämna något och hitta till något nytt eller kanske hitta hem, så det var en specifik tanke med videon. Och det var jäkligt roligt att spela in den!

Ni spelar på torsdag (5 juni) nu på Pustervik som nu är nyrenoverat och fräscht och ni är inbokade på stora scenen. Jag såg er på den lilla scenen 2011, då det var rätt packat. Skulle ni passa på RIKTIGT stora scener, om ni fick drömma?
– Det ska bli helt fantastiskt att komma tillbaka och det ska bli grymt att testa den nya scenen. Vi har ju spelat på yttepytte-scener till rent av gigantiska, och de mer intima har historiskt sett varit helt klart att föredra. Soundet blir bättre när man hör lite av ljudet från instrumenten direkt och inte bara från PA, och vi triggas av att ha publiken nära.
– Men det är klart att det är kul att spela på en stor scen, och om man har en grym videoshow, fint ljus och en stor publik skulle det nog funka riktigt bra.

Vad har ni mer för planer i sommar?

– Vi har varit ute på turné nu hela våren, och vi kommer göra ett antal spelningar till fram till augusti. Just nu är ett tiotal gigs inbokade men det kan nog bli fler. Sen har vi planer på att spela in musik med vårt sidoprojekt Sun Years (tillsammans med musikproducenten Tiger Stripes) och så smider vi lite nytt material för oss själva och med Ebbot. Så det är massor på gång!

Trummor & Orgel på Pustervik
+ Support: Magna Mater
Torsdag 5 juni 21.00
Pris: 140 kr
Åldersgräns: 18 år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-01-12

   DE som brukar köra mig till sjukan har Corona båda två så idag fick Aloun, min systers man skjutsa mig istället. Vi möttes utanför en cykelbutik vid Masthuggstorget. Jag hade packat duntäcke, kudde, lakan, min egen goda rödbetssallad, pappas chilipasta special och Coops ärtbullar som ja stekte i morse….

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...