Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

B-forismer från Landet FB

2014-07-02 av ozelot

gubeNi vet hur det kan vara. Glad eller ledsen, full eller alldeles för nykter. Det blir alltid Facebook som får ta det. Från mobilen, eller med budskapet ristade i lacken på en 50 cl ölburk. Här är saker jag skrivit på Facebook. En del finns det..

”Ser ut, än en gång, över Majornas takkroppar och hör nybildade småfågelfamiljer kivas i bakgrunden över gångna oförrätter och sådana som kanske inte ens inträffat än.
Syskonet kanske fick en större larv, vad vet jag.
Jag vet ingenting, bara att utsikten från Söderlingska parken fyller mig med vemod som trotsar de ljuvliga dofterna från engångsgrillar a.
För inte alltför längesedan kunde min karta över mitt liv ritas upp här, med koordinater till nästan allt jag visste bara fem minuter härifrån.
Vissa nedslag djupare än andra givetvis.
Hopp till framtiden, önskan och tillförsikt om våren.
Där bor du, där bor du.
Har inget ärende dit längre
Sånt händer, livet.
Men med utsikt över Majorna skyline söker sig tungan till ett ömmande munsår.”

***

”Några slag extra slog ändå hjärtat när man passerar en känd uteservering och hur det ur sorlet urskiljer sig ett ”Marcus!!!” och ljudet av klackar som hastigt närmar sig som en målsökande robot. Plötsligt kramkalas, en viss doft som omisskännligt matchar mot en provkarta av minnen några sena nätter för något eller två sedan.
En kråkspark i din ögonvrå som jag inte sett, troligen efter många gapskratt. Pryder dig väl, tänker jag när jag till sist tumlar bort mot ett ärende jag egentligen inte har, drar in magen lite och speglar mig i en bilbackspegel.
”Hur ser jag egentligen ut?”
Den viktigaste existentiella frågan på tvåtusen år är ett faktum.

Kommer aldrig att bli vi kanske. Men fika, kanske?”

***

”Roligt partytrick såhär i CL och PL-tider som både naturligtvis är extremt barnsligt, lite elakt men fortfarande roligt:

Cheers: Atletico – Malmoe. En kille som troligen håller på Malmö väldigt starkt slinker in på toa väldigt snabbt, i ivern att inte missa något.
Hans bordskompisar (killar givetvis) smyger efter så fort han kommit in, öppnar en glipa in till toaavdeldelningen och vrålar ”JAAAA!”
Sedan smyger de tillbaka och ser helt oskyldiga ut, givetvis..
Ut studsar snart en kille med byxknapparna inte helt knäppta och med skjortan utanför, tittar med panisk förskräckelse mot skärmen.
Sedan bort mot sitt bord.
Gör sedan ett fuck-off tecken och bordet brister ut i ett gapskratt, på det där råa men kanske (?) hjärtliga sättet som man knappast skulle komma undan med på ett föräldramöte.

Män är så barnsliga. Avskaffa dem!”

***

”Nyöppnade ”Cajsa Varg”, fd sportbaren Hemmaplan, borde nog ta en ordentlig realitycheck. 65 spänn för en halvliter öl (Falcon på flaska) är knappt okej på Avenyn..och definitivt inte på ett sunkhak (med nymålade vita väggar) i Majorna..”

[Lite senare, samma sportbar]

”På vad jag trodde var en sportbar i Majorna. Vansinnigt hög plastig kommersiell salsamusik ur skrälliga högtalare som förmodligen kocken köpt på Jula för skatteåterbäringen, ett gäng vansinnigt högljudda latinos som får mig att undra om det är militärkupp på gång och ett dövt par som grälar på teckenspråk.”

***

”Tycker att det är värt att notera att Tyskland – med sin väl (ö)kända nutidshistoria – är ett land som verkligen sticker ut i Europa med förvånansvärt lågt stöd för högerextrema partier. NDP fick blott 1% i EU valet vilket är lite i jämförelse med Södra Europa och t.om Sverige och då finns ändå en betydande invandring.

Tyskland är Europas verkliga kulturland. Föredömlig press, starka kulturinstitutioner, konst och litteratur vi bara kan drömma om och samtidigt ett stort intresse för omvärlden.
Och råstark ekonomi.
Vurmen för det anglofila och USA borde upphöra.

Det enda abret är väl att de inte är så roliga. Jag har nog aldrig skrattat åt ett tyskt skämt”

***

”I debatten kring försvarsbudgeten erinrar jag mig att jag faktiskt gjort lumpen, och är sergeant.

Ryckte in på I17, akademisk kvart i blodet visade det sig, fick en avhyvling så saliven fräste.
10 minuter senare stod jag helt näck i en kasernkorridor, strippad på all värdighet tillsammans med 50 andra nyinryckta.
Sedan var det rakt ur i skogen, var ingen idé att ens försöka hitta undanflykter.
Mitt i natten väcks vi och får instruktioner att vara b-styrka, dvs ”kanonmat” i fingerat anfall mot ett mer rutinerat gäng som har legat inne i alla fall några månader. Så dom kan döda oss.

Som av en händelse, under trupptransporten mot fientligt territorium blev vi utsatta för ett bakhåll.
Någon hade lagt ut stockar över vägen – vem kunde det vara!?
Sekunden efteråt strömmar det in fientligt inställd militär i bilen som någon glömt att låsa.
Vi var krigsfångar.

Vid något tillfälle där blev dock min frihetslängtan för stor.
När bilen stannade till och det var dags för att transporteras till fånglägret medelst promenad fick jag adrenalinpåslag, och puttade ner min bevakare i ett kärr samt snodde hans k-pist.
Mejade (lösa skott såklart) därpå ner allt i min väg (kände knappt igen de egna, hade aldrig sett dem förrut) och flydde.

Någon timme senare kliver jag på en tidig buss, arla gryning i full stridsmundering.
På bussen sitter folk som skall pendla till SAAB i Trollhättan, barn som smaskar på mandariner och skall till dagis.
Men jag jag tog mig tillbaks till regementet, stegade in till adjutanten och sa:
”Värnpliktig Persson anmäler sig!”

Fick ingen ordentlig avtackning för min krigsbravad, men femton månader senare var jag tydligen sergeant och fick en gratis resa fram och tillbaka till Riksgränsen, plus lite fickpengar i muckbidrag.
Jag kan inte säga att jag ångrar det.
Jag har till exempel lärt mig köra bandvagn, och hur det kan lukta i ett tält med tjugo andra ynglingar.
Ovärderliga meriter i dagens samhälle.”

***

”Rätt dålig på att ta komplimanger.
Viftar bort dem först.
Men sedan totalt vältrar jag mig i dem!
De är således icke förgäves.

*Give me more!!!”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-02-11

Det är så lätt att glömma bort hur mkt man får av andra människor. Hur vi sår frön i varann. Hur vi skapar varann genom att se varann och bekräfta sidor i varann som vi inte hade upptäckt på egen hand. Hur vi planterar in kunskap i varann på ett…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-02-17

    En ny CAPISSO har jag hittat!  Jag gick på PONTUS TORSTENSSONS vernissage efter Bosse Winbergs begravning & blev lite lättare till sinnes på Bengans. Jag satte mig jämte två tyska tjejer och väntade på Nikke Ström som också skulle dit. Flickorna tyckte att tavlorna va trevliga, de hade aldrig…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-11

I kvällens första set inleder saxofonkvartetten Phones 4 med att röra sig i en stor cirkel i rummet de stöter ut varsitt ljud åt gången det är långt  mellan tonerna och vandringen pågår länge. Det finns en spänning i ljud som flyttar sig. Till slut så samlas gruppen på scenen…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...