Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Fisjön en dold pärla

2014-07-28 av ozelot

Fisjön

Fisjön

Badsjöar i Göteborg? Eftersom jag är uppväxt söder om staden och att A-sjön var rätt trist, Sisjön för långt bort och havet hade maneter brukade vi om vi hade tur hitta till den dolda pärlan Fisjön. Fisjön är inte så lätt att hitta till och det är oklart om det finns ens någon bil- eller cykelväg. Det enda som egentligen vittnar om att där finns en sjö mitt i skogen är gräsändernas parningsrop.

För bekvämlighetens skull kan meddelas att man bil-ledes kan ta sig till Oxsjöns parkeringsplats, på kanten till Sandsjöbackas naturreservat. Ibland kallas sjön A-sjön, det gjorde i alla fall vi. Man ställer i alla fall bilen (eller tar buss 80 till Lyckhem och promenerar upp) – eller fortsätter med cykeln en bit till genom myr-och träsklandskapet tills man slutligen når Oxsjöns norra spets.
Där finns en grillplats och någon slags timrat vindskydd som man passerar – du tar alltså rakt fram, viker inte av till höger och söder – utan passerar således Oxsjöns strandbryn på dess norra sida tills du precis rundat hörnet.

Därifrån går det en stig (lite dold beroende på växtlighet och att folk inte vill att man skall hitta den) rakt österut – men likaledes fullt framkomlig – och du är inte vilse. Du passerar sluttningar och bergknallar på vänster sida där det också finns mycket blåbär. Litervis, närmare bestämt.
Till slut kommer du fram till en en helt klar sjö med mörkt vatten som heter Fisjön, en promenad på kanske en kvart från Oxsjön. I botten på den går en virvel som om du sugs in i den så färdas du ända till Kina.
Du tangerar också gränsen till ett militärt skyddsområde, men i det fall det pågår övningar lär du om detta snabbt bli varse.
Ingen fara således. Tror aldrig jag hamnat i skottlinjen under 20-års tid och den militära närvaron är högst hanterbar.

Det finns också gott om klippor att dyka från om man är lagd åt detta hållet, ty sjön är relativt djup: 16 meter.
Du kan också räkna med att få vara relativt ifred. Nakenbadare hittar här sitt lystmäte.

Lycka till och glöm inte att ladda mobiltelefonen om du skulle gå fel. Kartfunktionen är också klart underskattad och där finns ju också en behändig kompass.

Här finns en högst översiktlig karta med stigen utmärkt i rött mellan Oxsjön och Fisjön. Gå in på länken som syns i adressfältet, och sök på Fisjön (Kållered/Billdal).

fisjön

Kommentarer på Fisjön en dold pärla

 1. frida

  Varför avslöjade du den pärlan?! Tråkigt för oss som bor där.

 2. Finns ingen som bor just där, och de som bor där i Hovås/Askim hittar knappt själva dit. Och så oerhört stort är inte nonstops upptagningsområde att vi kan förvänta oss en helt ohanterbar invasion.

 3. Stefan

  Sjön ligger i skjutområdet och det skjuts faktiskt ibland. Kontrollera om det kommer skjutas innan ni går in. Det går att ringa. Annars finns det en lite risk att hamna illa till. Nu i augusti tex är det annonserat ganska många dagar med skjutning.

 4. Ozelot

  Fast man passerar inte skjutområdet när man går mellan Oxsjön och Fisjön?

  Det är ingen fara, och det kommer att vara avspärrningar vid det fall att det skulle ske skjutövningar och militärer vid varenda stubbe.

  Här finns annars kontaktuppgifter för den skotträdde:

  http://www.forsvarsmakten.se/sv/organisation/marinbasen/marinbasens-ovnings-och-skjutfalt/

 5. Christoffer

  Fiskön ligger mitt inne på det militära övningsfältet. Detta vet man eftersom man behöver passera varningsskyltar för att ta sig till sjön. Om skjutning med skarp ammunition eller andra övningar genomförs är en röd flagga uppsatt högt och centralt i området.

  Observera att det är straffbart OCH livsfarligt (!) att ta sig in på området vid dessa tillfällen. Dvs, kolla informationen och om avlyst… Stanna vid sisjön

  /Officer i Göteborg

 6. tjo

  Är vattnet testat för att vara säkert att bada där?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-11-17

Slöar i sängen och lyssnar på Per Svenssons PSYCHEDELIC SOUNDS som släpps den 30 November. En obekymrad härligt sonkad samling låtar. Tex FREE SPIRIT som luffar på i ett skönt söndagstempo med rader som LOVE IS BURNING INSIDE/ WELCOME BACK IT´S SUMMERTIME. Gitarrerna , trummorna och orgeln kränger hit och…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-10-08

Snus istället för mus? Nej, för sjutton gubbar, nej Mellan två berömda pipsug på Götaälvbron stod en lycklig gnu och fes Jag älskar Lundell även om jag har tröttnat på hans musik Jag rökte en vild giraff igår utanför den halvslutna dynamocentralen med två ton salta tablettaskar runt ögonen

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-11-17

3 Avocado 1 halv burk röd tångkaviar 1 halv burk svart tångkaviar Hackad rödlök Havregrädde Droppa i citron 1-2 tsk En liten korv tartex Blanda alltihop till en goja.Det skulle bli en sås men det blev ingen sås,det blev en GOJA. Ätes på midsommar eller jul.

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...