Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Fisjön en dold pärla

2014-07-28 av ozelot

Fisjön

Fisjön

Badsjöar i Göteborg? Eftersom jag är uppväxt söder om staden och att A-sjön var rätt trist, Sisjön för långt bort och havet hade maneter brukade vi om vi hade tur hitta till den dolda pärlan Fisjön. Fisjön är inte så lätt att hitta till och det är oklart om det finns ens någon bil- eller cykelväg. Det enda som egentligen vittnar om att där finns en sjö mitt i skogen är gräsändernas parningsrop.

För bekvämlighetens skull kan meddelas att man bil-ledes kan ta sig till Oxsjöns parkeringsplats, på kanten till Sandsjöbackas naturreservat. Ibland kallas sjön A-sjön, det gjorde i alla fall vi. Man ställer i alla fall bilen (eller tar buss 80 till Lyckhem och promenerar upp) – eller fortsätter med cykeln en bit till genom myr-och träsklandskapet tills man slutligen når Oxsjöns norra spets.
Där finns en grillplats och någon slags timrat vindskydd som man passerar – du tar alltså rakt fram, viker inte av till höger och söder – utan passerar således Oxsjöns strandbryn på dess norra sida tills du precis rundat hörnet.

Därifrån går det en stig (lite dold beroende på växtlighet och att folk inte vill att man skall hitta den) rakt österut – men likaledes fullt framkomlig – och du är inte vilse. Du passerar sluttningar och bergknallar på vänster sida där det också finns mycket blåbär. Litervis, närmare bestämt.
Till slut kommer du fram till en en helt klar sjö med mörkt vatten som heter Fisjön, en promenad på kanske en kvart från Oxsjön. I botten på den går en virvel som om du sugs in i den så färdas du ända till Kina.
Du tangerar också gränsen till ett militärt skyddsområde, men i det fall det pågår övningar lär du om detta snabbt bli varse.
Ingen fara således. Tror aldrig jag hamnat i skottlinjen under 20-års tid och den militära närvaron är högst hanterbar.

Det finns också gott om klippor att dyka från om man är lagd åt detta hållet, ty sjön är relativt djup: 16 meter.
Du kan också räkna med att få vara relativt ifred. Nakenbadare hittar här sitt lystmäte.

Lycka till och glöm inte att ladda mobiltelefonen om du skulle gå fel. Kartfunktionen är också klart underskattad och där finns ju också en behändig kompass.

Här finns en högst översiktlig karta med stigen utmärkt i rött mellan Oxsjön och Fisjön. Gå in på länken som syns i adressfältet, och sök på Fisjön (Kållered/Billdal).

fisjön

Kommentarer på Fisjön en dold pärla

 1. frida

  Varför avslöjade du den pärlan?! Tråkigt för oss som bor där.

 2. Finns ingen som bor just där, och de som bor där i Hovås/Askim hittar knappt själva dit. Och så oerhört stort är inte nonstops upptagningsområde att vi kan förvänta oss en helt ohanterbar invasion.

 3. Stefan

  Sjön ligger i skjutområdet och det skjuts faktiskt ibland. Kontrollera om det kommer skjutas innan ni går in. Det går att ringa. Annars finns det en lite risk att hamna illa till. Nu i augusti tex är det annonserat ganska många dagar med skjutning.

 4. Ozelot

  Fast man passerar inte skjutområdet när man går mellan Oxsjön och Fisjön?

  Det är ingen fara, och det kommer att vara avspärrningar vid det fall att det skulle ske skjutövningar och militärer vid varenda stubbe.

  Här finns annars kontaktuppgifter för den skotträdde:

  http://www.forsvarsmakten.se/sv/organisation/marinbasen/marinbasens-ovnings-och-skjutfalt/

 5. Christoffer

  Fiskön ligger mitt inne på det militära övningsfältet. Detta vet man eftersom man behöver passera varningsskyltar för att ta sig till sjön. Om skjutning med skarp ammunition eller andra övningar genomförs är en röd flagga uppsatt högt och centralt i området.

  Observera att det är straffbart OCH livsfarligt (!) att ta sig in på området vid dessa tillfällen. Dvs, kolla informationen och om avlyst… Stanna vid sisjön

  /Officer i Göteborg

 6. tjo

  Är vattnet testat för att vara säkert att bada där?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-07-22

Vattenfastan på Lundby hamnväg pågick från fredag till fredag. Vi drack ljummet vatten, åt luft, promenerade 1-2 mil per dag, gjorde andra övningar 3-5 timmar per dag. Göteborg Nonstop Red ville ha en effektiv semester. Få ut så mkt som möjligt på så kort tid som möjligt. Det lyckades vi…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-07-11

Jim Morrison, Dylan, Öijer & Adonis är större poeter än va jag är Men jag är jäkligt bra det är jag. Att acceptera droger & pedofili är inte liberalt utan omoraliskt common sense brukar leda en rätt Carl Maria von Weber Det regnar tussilago vid glömda garageportar som präntats av…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-05-05

Det är en dum björntjänst att vara liberal ifråga om knark Live on a natural high som Zappa gjorde & den vita stenen föll ur handen på mästaren Jesus för att solen sken så klart den dagen Jag älskar dig Eva Traneus Jag älskar henne så Hon är det vackraste…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-07-11

OM DU FÅR OVÄNTADE GÄSTER Ett halv kilo fläskfärs släng den i en glasform rund eller avlång, ej stor platta ut den ta salt och svartpeppar över alltihopa vänd över den ena halvan över den andra och platta till så den täcker hela formen hacka två stora klyftor vitlök, tycker…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2018-11-04

Teckning: superfreakbaba Detta kulturtempel inryms i ett gammalt vattentorn uppe på Gråberget. Jag hade aldrig varit där förut utan kom klättrandes uppför branten från baksidan, helt fel håll. Det var en rejäl strapats att utföra… Vi var ett gäng som blev insläppta av Jorge Alcaide som ordnar spelningarna i denna…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...