Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Studentjävlar!

2014-09-03 av ozelot

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJag är normalt för ett öppet och välkomnande samhälle där människor från olika kulturer och åldersgrupper umgås på ett otvunget sätt.
Förlåt, jag tar tillbaka detta: Inte den från runt typ 20 augusti till och med första veckan i September.
Jag tillhör inte dem som knorrar när det är Gothia Cup eller den där tävlingen när man får ta bollen med händerna, tycker att ungdomen har sin charm och skall få ta plats.
På t.ex Heden som man kan ta en redig omväg kring om det är för jobbigt (hela staden består nämligen numer av livsfarliga cykelbanor förenade med dödslängtan för fotgängare), och förväntar mig inte heller att det är en naturrätt att stå på i 70 km timmen med min lättmetallcykel för 30 papp exakt samma väg varje idag, iförd ET-phone-home hjälm och en begynnande fyrtioårskris gömt där någonstans därinne som ett russin i de formpressade knickers-byxorna.

Inte heller gnäller jag över studentflak överfulla med ylande juveniler, högtalare som spyr ut hjärndöd eurodisco som producerats långt innan dagens gymnasister fanns i mammas äggledare (varför skall till exempel det alltid spelas Leila K:s Electric och 2 Unlimited? Är det upphovsrätten som upphört efter 100 år?), eller den kemiska krigföringen från mormödrar och fastrar dränkta i utgången Madame Rochas-parfym som fäller en tår till hela spektaklet.

Men detta är bara en historisk parentes i ett helt mycket värre världskrig:
Det är nämligen studentstart på Chalmers och Handels och hela staden verkar helt plötsligt ha invaderats av hunnerna.
Om Gothia Cup är ett gissel för somligas själsfrid kan man ju bara undvika att bo nära en sommarevakuerad skola, och stänga in sig i ett par hörlurar vid nyttjande av offentliga kommunikationsmedel.
När det gäller gymnasiefirandet kan man ju i alla fall trösta sig med att de i alla fall inte kommer in på krogen ändå.
Den regeln gäller inte när högskolorna startar.

Istället är det är ideliga pubrundor, gaskar och inkilningar vareviga dag i veckan.
Folk bär frivilligt fångkläder på stan, med brickor om halsen som för tankarna till Förintelsen.
Känslan av världsfrånvändhet och människoförakt hos mig når helt plötsligt rekordnivåer.

Du har beställt din rykande heta budgetpizza på Andra Långgatan, nyinförskaffat ett nummer av Filter eller vad fan – håll tillgodo med en gammal sommarbilaga från Expressen med olösta brott – skall till att läppja på en öl som i alla fall den är ny då helvetet bryter lös.
In travar en 70 man stark delegation från Unicef.
Svenska är helt plötsligt inte riksspråk längre.
Luftrummet domineras nu av den där hjärtskärande blandningen av Skövde-brudars gymnasieengelska utspädd med språkresa till Australien till mörkögda typer vars ordförråd inskränker sig till ett ”hello, I’m from Spain”.
Kärlek vid första ögonkastet, såklart.

Plötsligt tonar bartendern ner dimmern och jag kan inte läsa längre, än knappt hitta munnen i ledljuset från brandvarnaren.
Ut ur högtalarna dundrar vedervärdig musik som antas appellera till studenter – det vill säga en ohemul häxblandning av allt från Eros Ramazotti till Ace of Base.
Vad hände med finlemmade Schillerska-elever med Pet Soundspåsar och Dostojevskij i bakfickan?
Okej, visserligen är bartendrarna från typ Kazakstan men man kan ju ändå förvänta sig någon slags fingertoppskänsla efter säkert tio år i branschen?
Italienarna som hamnat vid bordet bredvid är dock överlyckliga, reser sig upp och vrålar rakt ut i refrängerna, och stämningen påminner just nu om en högriskmatch i fotboll mellan två lag med ökända firmor med kopplingar till Lega Nord.

Schemaenligt kommer också ap-läten som på beställning, men det är oklart vilka som är primaterna här.
Till och med jag som inte läst ett ord italienska förstår lätt konversationsövningarna med en 3:a i franska 1990 i ryggraden.
Jag tittar trånande på den sylvassa gaffeln jag fick med till pizzan och drömmer om alla kreativa saker man skulle kunna göra med den.
De har snötvättade jeans upphissade till armhålorna och måltavlan är redan säkerställd.
Vad hände med den tiden då kastratsångare var en framkomlig karriärväg?

Bartendrarna är såklart överlyckliga: Här kommer pengar!
Ena 20-liters röret (som är dyrare APK än per vanligt fatöl) efter det andra ställs fram till killgängen – tjejerna håller till på andra sidan av lokalen och dricker Smirnoff Ice och andra styggelser.
Blir det Square-Dance månne?
Sedan börjar det ”umgås” och knytas vänskapsband.

Nån säger: ”Look there, there’s the…Stena Båt! You can go to Denmark with it!”
Alla vänder sig om och begrundar artigt detta faktum. Särskilt om det är en välväxt blond tjej från Skövde som undslipper sig denna genialiska observation.
Någon sammetsögd latino med polotröja stämmer in i bäcken och erinrar sig att han har varit i Danmark en gång.
En annan försöker rädda situationen genom att förkunna att Zlatan kommer från Danmark.
”Great player”
Vissa protester hörs men förbluffande lågmälda.
De är ju så unga och jag vill ändå kväva dem en efter en med en kudde.

Hur kan människor låta så mycket? Vad är incitamentet för dessa våldsamt överdrivna röstnivåer?
Jag retade mig innan på de italienska Lega Nord-studenterna, men det manliga tonregistret är ändå hyfsat agreabelt i jämförelse för hur ett tjejgäng förstaårsstudenter med ett sista barnbidrag i plånboken kan låta…

Spegel efter spegel spricker i badrummet, jag själv får obotlig tinnitus.
Med en halv Xider innanför västen är de redan tokfulla, vissa gråter i kulvertarna och från utsidan hörs hulkande läten.
Väninnorna som fortfarande står upp alternativt redan är halvalkisar efter två veckors konstant festande samsas om en tallrik fryspommfrites med ketchup.
Kanske har de blivit rutinerade nog att inse att man inte skall dricka på tom mage?
Och dessutom älskar ju tjejer plockmat.
”Det är så praktiskt när man själv kan ta vad man vill ha”
.
Pommes frites.
Alla smaskar i sig med god aptit.

Två veckor, kanske mer är det så här och jag vill rekommendera alla Göteborgare att undvika Andra Långgatan, eller åtminstone alla ställen billigare än Vink, där man får hygglig själsro.
Finns 28+ kvar, någon?
Gjorde ett försök på Tullen men inte heller det gick att känna igen.
Kinesiska utbytesstudenter som lekte skojsiga handklappslekar som kanske anses som ett folkligt och fullt socialt acceptabelt sällskapsnöje (som bryter isen) i någon rural kinesisk provins med en enda fabrik försökte dra in andra förundrade gäster i övningarna.
Någon försöker lura i en fransman sill.
De obligatoriska utläggningarna om ”svenskt snus” som alla skall lukta på och rynka på näsan åt.

Jag har aldrig varit med om sådana här ljudnivåer och då har jag ändå sett Motörhead på Scandinavium.
Killarna kramar om varandra i kär förbrödring, brölar etniska sånger från hemlandet och tjejerna hemkomna efter sitt sista sommarlov ylar som att de trodde att klitoris satt någonstans i stämbanden.
Jag får ögonkontakt med en herre som försöker äta upp sin middag vid bardisken, men som till sist skakar på huvudet och lämnar portionen halväten.

Jag själv får väl se det som ett antropologiskt studiebesök.
Min subkulturella förståelse för detta underart till Homo Sapiens Sapiens (eller möjligen Homo Habilis) är dock just nu lika med noll.
Vråla och grisa er hur mycket ni vill på gasquen och i olika kårlokaler, hoppa från tak med huvudet före och utforska tyngdlagen men ta inte med er den ljudnivån ut bland riktiga människor.
Hoppas ni åker på en överjävlig omtenta allihop i förmågan att bete er som folk, studentjävlar!

Kommentarer på Studentjävlar!

 1. Cyklist

  Förstår inte varför du går på cykelbanan om du vet att den befolkas av krisande fartgalningar klädda i lycra. Jag undviker att gå mitt på motorvägen eftersom jag vet att det brukar göra ont att bli påkörd.

  Det finns regler i stadstrafiken som många inte känner till, men man kommer också ganska långt på rent sunt förnuft och överseende med vissa individers snedsteg.

 2. Det är ganska uppenbart varför då cyklister både utnyttjar just cykelbanor, vanliga stadsgator med biltrafik, gågator, trottoarer, skogsstigar och även passager där det uttryckligen står att cykeln skall ledas.
  Exemplet med Heden får anses signifikativt för cyklisters upplevda naturrätt – tror de att vägbanan skall vara fria under Gothia Cup eller? Reality check liksom.
  Dessutom ter det sig ganska naturligt att beträda en cykelbana i t.ex Allén som fotgängare – det är ju den enda vägen fram (ja jag vet, det finns en liten gångbana på andra sidan närmast kanalen) och det fins ju inget indirekt förbud att gå på en cykelbana.

  Dessutom är det ju så att man inte HÖR cyklar (många av nutidens sportcyklar har ju inte ens ringklocka) förrän det redan är försent, och många cyklister tar gärna chansen att markera lite extra att de minsann kör på SIN cykelbana, och liksom ser till att snika bort cigarettglöden på din cigg för att bara markera.

  Korsningen Valand in på Vasagatan är ju helt livsfarlig då många trampar på allt de kan för att hinna över innan vagnar etc utan tanke på att det faktiskt kommer fotgängare där också..

  Men om cykeljävlar har jag skrivit mer om här:
  http://www.goteborgnonstop.se/2013/04/22/cykelbogar/

 3. Marcus

  Du har ju uppenbarligen aldrig varit högskolestudent, än mindre aktiv i någon form av förening. Och om det är jobbigt att gå till vissa ställen på stan så gå till andra ställen!? Jag skulle exempelvis inte vilja gå till ölhak på vasa bland alla andra fjortisar… Du kanske tycker om att pina dig och mår bra av att vara bitter?

  • Japp, jag tycker att det är jätteroligt att vara bitter. Perfekt också när det uppskattas!

 4. Al

  Fullt rimlig kritik. /Cyklist och fd högskolestudent

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-10-10

Biopremiär:  11 oktober 2019 på Hagabion Regi: Nick Broomfield Medverkande: Leonard Cohen, Marianne Ihlen, Judy Collins, Ron Cornelius mfl. Längd:  102 min Redan ett par sekunder in i filmen börjar jag lipa av anslaget och orden, och sen fortsätter dokumentären om artisten LEONARD COHEN &hans flamma MARIANNE IHLEN att beröra hela vägen ut. Först får…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-10-08

Snus istället för mus? Nej, för sjutton gubbar, nej Mellan två berömda pipsug på Götaälvbron stod en lycklig gnu och fes Jag älskar Lundell även om jag har tröttnat på hans musik Jag rökte en vild giraff igår utanför den halvslutna dynamocentralen med två ton salta tablettaskar runt ögonen

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-09-21

   Journalisten Hans Sidèn som har skrivit många recensioner om många artister i GP från 60-talet och framåt, och är även textförfattare till många låtar, ritat många roliga små långhåriga gubbar i GP under säkert 50 år, har genom Fredrik Sundh kommit ut med en bok med sina snapshots på…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...