Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Henrik Berggren läser ur sin nya deckare

2014-09-03 av ozelot

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHenrik Berggren besöker Musikens Hus ikväll tillsammans med Øyvind Rimbereid och Ninni Holmqvist och Anders Källgård. Berggren har en lång karriär bakom sig i musornas tjänst och är nu aktuell med thrillern Det röda arvet – en historia som ledigt förflyttar sig mellan dammiga arkiv i Stockholm, heta nätter i Dublin och anekdoter kring en mystisk basker.

Tema Nu och då
Onsdag 3 september kl 19
Plats: Konsertsalen, Musikens hus
Inträde: 80 kr, 50 kr för medlemmar i FCV och Klubb Kamel
Förköp: Pusterviks biljetter 031-13 06 80, www.ticnet.se
Förtäring: mat och dryck, bakverk, smörgåsar – fullständiga rättigheter
Arrangör: Författarcentrum Väst med stöd av Västra Götaland, Kulturrådet, ABF, Bok&Bibliotek och Göteborg.


Om författarna:

Henrik Berggren föddes i Uppsala och är journalist och historiker. Han har arbetat som ledarskribent på Dagens Nyheter sedan 1986 och en tid även jobbat som tidningens kulturchef. 2010 slog han igen med Underbara dagar framför, en prisbelönad och hyllad biografi om Olof Palme, som också täcker in det svenska 1900-talets samhällsutveckling. Biografin belönades med av Svenska Akademien med Alex Hirschs pris 2011. Nu är Berggren aktuell med thrillern Det röda arvet. En historia om inbördeskrig, kärlek och moraliskt ansvar som rör sig mellan stillsamma arkiv i samtidens Stockholm, intensiva nätter i Dublin och bergsbyar i 1930-talets Baskien.

Ninni Holmqvist är författare och föddes i i Lund och bor numera utanför Skurup. Utöver sitt författarskap har hon arbetat som översättare från framförallt danska. Hon debuterade 1995 med novellsamlingen Kostym. Efter flera novellsamlingar fick Holmqvist ett internationellt genombrott, framför allt i Tyskland och USA, med romanen Enhet (2006). I höst är hon aktuell med sin första bok på åtta år, Precis som att börja om, som tar tar avstamp i barndomens skånska sextiotal och leder ut på en vinglig resa i världen som ung vuxen efter att barndomshemmet städats rent, tömts på Steinwayflygeln och sålts.

Øyvind Rimbereid föddes i Stavanger, Norge, där han också är bosatt. Rimbereid betraktas allmänt som en av de främsta och mest nyskapande norska poeterna av idag. Han har fil.kand. i nordiska språk och litteratur vid Universitetet i Bergen och har undervisat vid Skrivekunstakademiet i Hordaland. Han debuterade som författare med novellsamlingen Det har begynt 1993 och skrev ytterligare en novellsamling och en roman innan han debuterade som lyriker med Seine togografiar 2000. Han har tilldelats flera priser för sina diktsamlingar och har nominerats till Nordiska Rådets litteraturpris två gånger. Rimbereid är också den enda poet som mottagit Kritikerpriset två gånger, först för det uppseendeväckande framtidseposet Solaris korrigert (2004) och andra gången för sitt senaste verk Orgelsjøen (2013) som avhandlar orglar förr och nu, i alla former och skepnader, även de omöjliga.

Anders Källgård delar sin tid mellan läkaryrket och författarskapet och är bosatt i Varberg. Källgård är ‘nesofil’, en person som älskar öar och är en flitigt resenär, till just öar. I boken Öar (2004) introducerade han den klassiska ömänniskan ‘Homo insularis’. Senaste böckerna är Sveriges öar (2005 och 2013), Danmarks, Färöarnas och Grönlands öar (2009) och senast Till Sankt Helena – nesofilens resa till Napoleons sista ö (2011). Till sankt Helena utgör en resa i både tid och rum till den isolerade ön Sankt Helena i Sydatlanten, som fortfarande är en brittisk koloni och bara går att ta sig till med postbåt. Troligen är Sankt Helena mest känd för att Napoleon I av Frankrike förvisades dit efter nederlaget vid Waterloo 1815. I Källgårds reseskildring spelar givetvis Napoleon en stor roll, men han berättar även om andra ömänniskor och om personer som blivit ögalna.

Nyheter
Rosanna Norén Almén kommer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-11-08

  Vi sitter i salongen och det är nästan fullt på Göteborgs Dramatiska Teater och ljuset släcks ner. Jämte mig sitter Johannes Nyholm och hans kompisar ( som känner Linda Spåman). Det blir mörkt och med penna och papper såg jag inte mkt av vad jag skrev. In på scenen…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...