Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Restaurangbranschen jublar när S och MP sviker vallöfte

2014-10-02 av ozelot

kockar_992sz6bf5ebFirma Löfven-Romson-Fridolin hann knappt få nyckeln till regeringstoaletten innan de hamnade i blåsväder över ett nytt skolpolitiskt förslag som på sociala medier tolkades som att skoltrötta gymnasieelever skulle hämtas med polis. Nu känner sig S tvingade att bryta sitt första profilstarka vallöfte att återställa restaurangmomsen till 2011 års nivåer.
En reform som enligt S egna beräkningar skulle inbringa 5 miljarder till statskassan, pengar som nu den nytillträdda regeringen får försöka vigga till sig på annat håll enligt S ekonompolitiske talesman – och sannolikt blivande finansminister – Magdalena Andersson.

Anledningen är att MP som tidigare stött förslaget nu backat. Orsaken till detta är lite oklart, men välkomnas naturligtvis av besöksnäringens företrädare som menar att sänkningen gett goda effekter i form av en ökning av antalet arbetade personaltimmar.
Det är också restaurang- och tjänstesektorn som varit motorn i den svenska ekonomin de senaste åren när exportindustrin sviktat.

Men kritiker menar att måltidspriserna inte sänkts i den omfattning att det motsvarar momssänkningen (från 25 till 12%), vilket är en folkligt spridd missuppfattning av huvudsyftet med reformen som just är att stimulera till nyanställningar (och inte att dagens lunch skall bli billigare).
Vilket S och i alla fall tidigare MP anser inte skett i den utsträckning att sänkningen är värd att behålla.
Att det är svårare att ta tillbaka en ”gåva” än att ge den blir nog regeringen än mer varse när dragningarna om Rot och Rut fortsätter.
Vi får nog behålla även kritiserade Rut, även om just läxhjälpsbidraget sitter löst, och några stora skattehöjningar vågar knappast den ganska svaga nya regimen sig på.

Det finns ju naturligtvis andra aspekter med den sänkta krogmomsen som inte lika ofta tas upp.
Av förespråkarna ses den som en viktig principiell fingervisning att restaurangverksamhet skall värderas likvärdigt med livsmedelskedjorna, som ju redan har 12% moms på bassortimentet.
Varför skall t.ex en rådjurssadel inhandlad på Östermalmshallen få ekonomisk subvention men inte vällagad husmanskost på den lokala kvartersrestaurangen?
Det är också viktigt att poängtera att momssänkningen bara gäller matdelen – alkoholutskänkningen påverkas inte alls och det segment vi brukar kalla pubar och nattklubbar (mer eller mindre hela stans nöjesutbud efter kl 21 med andra ord) berörs inte annat än marginellt.

Kanske skulle vi med höjd moms stanna hemma och äta och gå direkt till nattklubben utan att passera den där mellanstationen?
Det har i praktiken redan skett i samband med förkortningen av öppettiderna på fredagar.
Framför allt är det typiska ”förfestställen” som Smaka och Locatelli som känt på den medicinen.

Så vad tänker jag då?
Visst har fler fått arbete inom hotell- och restaurang men knappast i den utsträckning som centrallyrikerna på Visita gör gällande. Samtidigt har vi ännu inte sett de långsiktiga effekterna av reformen.
Lika lite skulle en återställning till 25% ge den gigantiska massarbetslöshet (av ungdomar! invandrare! HBT-folk! och andra med en svag ställning på arbetsmarknaden) som olyckskorparna kraxar om.
Vad vidare är: Nej det har inte blivit jättemycket billigare på krogen, och visst har krögarna använt sänkningen för att säkra sina marginaler.
Men är inte detta bra då? Att konkurser kan undvikas och fusk med personalliggare reduceras är ju positivt, likaväl som att krögare slipper gå på knäna jämt och ständigt utan har råd att åka hem till familjen?
Kanske så småningom utöka verksamheten?

Samtidigt gjorde momssänkningen även leverantörerna passade på att höja priserna.
I många fall så mycket att effekterna av reformen blev obefintlig.
Nyetableringen av krogar har också medfört ökad konkurrens: Och i förlängningen sämre villkor för anställda, mindre satsning på vällagad mat och mer fokus på att kränga alkohol?

En sak är i alla fall säker. Restaurangnäringen kan pusta ut i alla fall under denna mandatperioden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-05-31

Det omedelbara minnet av mamma jag har från när ja va liten är hennes  enormt stora rumpa. Den gungade fram i ansiktshöjd framför mig i det avlånga köket i Landala. Det var fascinerande. Jag tänkte att hon hade den största rumpan i hela världen.     Min bror och jag…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-05-17

Kycklingfärs Salt Citronpeppar Svartpeppar Så rör man ihop det så det går in ordentligt, jag kommer inte ihåg hur mkt jag hade, men det spelar ingen roll. Så lägger man det i en penslad glasform  med olja och kinasoja Man plattar ut den så den täcker formen Penslar med samma…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...