Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

GT skär ner, blir ännu bättre

2014-10-07 av ozelot

645@70Det är ett mörkt år för göteborgsmedia. För inte så länge sedan lade TV4 ner sina lokalredaktioner, Metro lade över större delen av nyhetsproduktionen på TT, och även Stampen har har gått hårt fram med kniven. Därför är det knappt att någon höjer på ögonbrynen när nu även Expressenkoncernen aviserar att 80 miljoner måste sparas – vilket kommer att påverka även GT som måste göra sig av med fem tjänster.

I det stora hela är detta tämligen lite – Moderorganet Expressen drabbas betydligt hårdare men ur ett lokalt perspektiv är det naturligtvis alarmerande när man läser det finstilta.
Den ende heltidsanställde kulturredaktören Ingrid Norrman skall bort och samma öde landar tungt över ledarredaktionen.

Åtminstone Ingrid Norrman har försökt. Försökt vara någon slags röst i ett alltmer tynande kulturellt samtal på lokal redaktionell nivå när allt som inte egentligen handlar om åsiktsbildning och enskilt tyckande i egen sak, Davit Isaak eller smarriga oljeaffärer avfärdas som närsynt babbel för kulturkramare.
Böcker? Teater? Konst?

En nyhetsreporter försvinner också, samt tecknaren Johan Wanloo och någon fotograf.
Men mer anmärkningsvärt i sammanhanget är kanske att ledarredaktionen förlorar sin enda heltidsanställda redaktör och att därmed GT en gång för alla lägger sig platt för Stampen och släpper ambitionen att opinionsbildningen skall vara något annat än en förlängning av chefredaktör Boisens alltmer lynniga nervbanor.

En farhåga som icke inte helt förvånande ej delas av huvudpersonen själv.
Boisen framför bland annat kampanjen mot trängselskatten som honnörsexempel på att de viktiga samtalen lika gärna kan föras på annan plats än på just ledarsidan.

Angående viktiga samtal (lex Boisen):
”Det var faktiskt opinionsbildning som inte utgick från ledarsidan utan bedrevs från annan plats i tidningen”, fortsätter hon självsäkert.
”Så självklart kommer det landa än mer på chefredaktören, dvs mig, att skriva ännu mer”.

Jag blir mörkrädd. Och kräks lite i munnen.
Boisen är ju den som definitivt och som spiken i kistan dragit varumärket i smutsen och troligen gjort mer än någon annan för att förvandla det egna organet till ett skällsord för all framtid på sociala medier och bland normalbegåvat folk.

Hon håller gärna fram att GT vunnit ett pris. I kategorin Best use of social media.
Från organisationen International News Media Organisation. INMA.
Vilka fan är INMA?
Det är lite som att varenda budgetölmärke vunnit en guldmedalj från ”World Beer Association”, som de stolt pyntar med på aluminiumburken, näst intill varningstexten.
En organisation som bryggeriet betalar själv dyrt för att vara med i.
Sofiero – världens bästa öl?
Hmm.

Det hindrar inte att Boisen vid upprepade tillfällen basunerat ut denna ”prestigefulla” utmärkelse som gjort GT till ett namn på världspressens läppar – även om nyheten i sig bara reciterats av Boisen själv och Bonnierkoncernens marknadsavdelning.
INMA:s eget pressmeddelande om utmärkelsen har delats hisnande 16 ggr på sociala medier.

Själv tror jag att det är så här: GT:s ledning har velat följa en viss publicistisk – och populistisk – linje.
Vissa seniorreportrar med relativt stark ställning och viss journalistisk integritet kvar innanför västen har stretat mot.
Kanske har de inte funnit sig i att springa runt med namnlistor i rusningstrafiken, vem vet?

På det stora hela kommer läsarna nog inte märka någon större skillnad.
Det var längesedan folk köpte GT för kulturnotiser eller ledarkrönikor, än mindre som seriöst organ för lokal nyhetsinhämtning.
Det slaget är förlorat för längesedan.
Visst, vi följer med i klickhysterin, kollar kattklipp och buzzfeed-ripoffs.

Blir nyfiken på Boisens senaste upptåg.
Det är normal mänsklig nyfikenhet – eller skall vi säga hunger efter lite hederlig lyteskomik?
Det är ju lite kul med folk som trillar och slår sig.

Boisen försäkrar att den redaktionella linjen är tryggad.
Det finns en viss budget för att även framgent köpa in frilanstexter.
Hoppsan, där rök fredagsfikat.
Norrman är borta, Wopenka likaså, Jimmy Fredriksson skall gå till årsskiftet.
Eller om jag rört ihop det där ordningsmässigt, ni får ursäkta.
GT kommer väl i framtiden produceras av stjärtkliande tonårspraktikanter från folkhögskolornas medialinjer.
Helt utan journalistiska ambitioner. Gör som chefen säger.
Det har International News Media Organisation sagt.

Det blir än svårare att motivera unga människor att läsa kritiskt, men framför allt att läsa tidningar överhuvudtaget.
För vad spelar det för roll?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-10-11

Förrätten HÖSTENS SOPPA Två kokta potäter En kokt morot Hacka detta  till småbitar Salladslök och en klyfta  vitlök Hackas jättesmått Grönsaksbuljong och en liter vatten Alltsamman kokas i mikron på det högsta med lock Mellan 6-8 minuter Efter detta lägger man i en halv burk vita bönor i tomatsås Och…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...