Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

”Man vet att det har varit en bra kväll när man vaknar upp med sånt här på bröstet!”

2014-10-12 av

Tidigare i veckan bestämde jag mig för att jag ville göra en intervju med den här fina personen.
Jag skickade ett mail, fick svar – och dagen efter bokade vi tid på ett café inne i stan.
Den intervjun publiceras den 15 oktober här på Göteborg Nonstop. Inte missa.

Hellberg_0396

Bara några minuter efter det att jag hoppat av spårvagnen vid Brunnsparken och börjat min promenad genom Nordstan mot tåget hemåt ringer min telefon.
Annika från Radio 88 undrar om jag vill följa med på restauranginvigning på Tredje långgatan. Den italienska restaurangen Taverna Averna skulle öppna och hade därför bjudit in press- och mediafolk till premiären.
”Vill du följa med?”
”Javisst, vad kul!” svarade jag och hade väl inte direkt några jättehöga förväntningar. Nå’ rostad brödskiva med en *klatch*-klick med skageröra och kanske lite bubbel på det. Max.

mat7

Så istället för att åka hem till Surte igen och göra lite varma mackor till middag mötte jag upp Annika på Centralstationen och gemensamt åkte vi sedan vidare till Järntorget och därefter promenad mot tredje långgatan.
Redan utanför entrén vid Taverna Averna blev jag imponerad.
”Oj, är det här?!”,
och när vi sedan kom in kändes det hela ännu mer flott.
Väggarna inne på Taverna Averna pryds av fotografi, målningar och annan konst som restaurangen fått under själva inredningsprocessen.  Såg en blänkare för ett tag sedan på Facebook, att om man var intresserad av att lämna in verk var det bara att komma en tavla eller två. Skoj!

Hellberg_03878

Ni som hängt med har redan läst min Nonstop-kollega Ozelots väldigt bra:iga recension om restaurangbesöket (om inte, gör det här!). Utan att veta om varandra, att vi båda skulle dit alltså, så träffades vi i entrén och skålade med våra prosecco vi blev serverade när vi anlände.
Okej?
Heeelt okej.

mat1

Vi satte oss till bords, sedan kom de fantastiska rätterna ut – en efter en.
Här ovan ser vi  Spaghetti Vongole. Linguini med vitlök, chili, hjärtmusslor och vitt vin. Jag hade aldrig ätit hjärtmusslor innan det här, men det var riktigt gott. Hela rätten var god, förstås. Om inte annat väldigt fin.
Som sagt, jag hade ju förväntat mig att få käka varma mackor denna tisdag – inte få världens finaste provsmakningmeny samt världens godaste röda vin till det (jag kommer tyvärr inte ihåg vad vinet hette, men det var tydligen en beställningsvara som bara finns att köpa hem genom Systembolagets hemsida. Väldigt tjusig och somrig etikett med massor av fina blommor på – kolla in!). Helt blown away av allt.

mat3

Ännu något jag aldrig ätit tidigare – bläckfisk! Bläckfiskcarpaccion, som det heter.  Serverad med gremolata (som är blandning av hackad persiljavitlök och citronskal) och parmesancreme.
Hur det var att äta bläckfisk för första gången?
Wow. Jättegott! Vettesjutton bara om jag skulle ha ätit det lika lätt om den inte var tillplattad på det här fina viset. Bläckfisk med tentakler och allt det där, uhu…näe.

mat2

En annan pastarätt: Primi Piattin består av salsiccia med salvia, smör och pecorinoost. Mina övriga bordskollegor blev inte nocked of their feets över denna rätt. Jag tog det som blev över när ingen annan ville äta upp det.
”Men du tyckte om det här?”
”Man får ju passa på! Jag vill inte äta couscous och rostad bröd ikväll!” sa jag och nomnom:ade.

mat4

Vi väntade på efterätten (Italien, jag menar – tiramisuuu!), men när det här kom kände jag lite
”Men…men..?”
Saffranrisotto med parmesan och pumpa. Väldigt fin rätt, men jag har lite svårt för saffran i mat faktiskt. Det är någon sorts hatkärlek till det. Så även till den här rätten. Jag har fortfarande, efter att en vecka nästan gått sedan vi besökte restaurangen, bestämt mig om jag tyckte om den här rätten eller inte.
Men, överlag mina damer och herrar
– Taverna Averna är definitivt värt ett besök!

mat5

Tack ska ni ha, det gjorde ni bra!

Sedan gick det några dagar. Hoppade in på en pub i Norsesund och hjälpte till med serveringen, sände mitt vanliga Radio JoJo i Radio 88, åkte till Nya Påvelundskolan och undervisade för mina fotoelever, välkomnat en praktikant från min gamla skola (Nordiska Folkhögskolan i Kungälv) som ska hänga med oss på radion i höst…

Fredagen spenderades på hemmaplan på kvartetskrogen i Surte och sedan hos vänner. Det blev inga bilder från den kvällen, tyvärr – för det var en grymt bra kväll som slutade kanske lite väl sent (eller lite väl tidigt, om man vill se det så…).
Kommer hem till mig på lördagmorgon och sover ett par timmar, för att sedan blir väckt av något stort marcherande trumpet- och trumtåg utanför fönstret. Vet inte vad som hände på torget nedanför, men det lät ju…pampigt.

_MG_8797_0434

På lördageftermiddagen möter jag upp syster Louise på järntorget, för att sedan gemensamt promenera bort mot Ölstugan Tullen. Vi pratar och pratar, pekar på olika ölsorter som står i kylen i baren och frågar Anna som jobbar i baren hur faen man når flaskorna som står i kylen allra längst upp och som mäter tre (typ) meter från marken.
Det var fint.

_MG_8802_0438

Brewers Beer Bar öppnade i Göteborg i våras. Har hört mycket gott om det där stället, både ölen och maten – men aldrig varit där själv. När jag besökte Taverna Averna så satt jag i det fönstret med utsikt mot Brewers (det ligger precis på andra sidan) så sneglade jag dit titt som tätt, tyckte att det såg så mysigt ut.

_MG_8813_0449

Vi tog ett bord och konstaterade att det här var lite utav ”hipsters mecka” (men deeet behöver ju inte var något dåligt. Det ÄR ju gott med öl och surdegspizzor. For real!).
Vi ställde oss i baren och kollade igenom menyn och de olika ölsorterna. När vi hade bestämt oss för två olika sorter av märket PangPang
– så fick vi plötsligt inte beställa.
”Näej näej, ni ska vara med på ölprovning!”

_MG_8816_0452

Det kunde ju inte bli bättre. Bryggaren Fredrik från stockholmsbryggeriet PangPang stod i baren och berättade jätteintressant och roligt om sina egna brygder med smak av rosenblad, kvinnliga könsorgan (undrar om systembolaget i framtiden kommer att sätta ut F-ordet i sina dryckesbeskrivningar i fortsättningen. Smörkola-liknelsen är lite uttjatad nu asså…), magiska svampar, körsbär, haschbrownie, pepparkakor, choklad och mycket mycket mer.

_MG_8824_0460

Det visade sig att provningen egentligen kostade 250:-. Men på något vänster så fick vi ändå vara med och provsmaka alla de där fantastiska sorterna som Fredrik bjöd deltagarna på.
Hur bra har vi det egentligen?!

_MG_8821_0457

Till skillnad från min syster så brygger ju inte jag något öl, men jag älskar verkligen öl och att prova på nya sorter. Det känns lite som en synd att beställa ”en stor stark” när man går ut nu för tiden. Har heller aldrig speicalbeställt något från Systembolagets sida, men efter att ha fått smaka det här (och det röda vinet från restaurangbesöket tidigare i veckan) så känner jag verkligen att…jag måste börja göra det. Nu.

_MG_8808_0445

Vill ni veta mer om PangPang så kan ni besöka deras hemsida här och Facebook-sida här.
Egentligen så vill jag skriva så jädrans mycket mer om det här bryggeriet, för Fredrik berättade så jäkla roligt och intressant om alla sorter. Bara det hur han lyckades få tillbaka sin flickvän Elin genom att tillägna en öl till henne, hur man brygger Sveriges starkaste öl (19%: !!) (parantes nummer två; den kostar även 300:- flaskan!) och den briljanta idén att slänga ned mängder med övergräddade pepparkakor i bryggningen. Fett med coolt och fett med gott.

_MG_8837_0473

Och på tal om feta och goda grejer…
Brewers ”magiska svamppizza” – MMMM! <3 <3 <3

Senare på kvällen drog vi vidare ut i stan och träffade lite gamla vänner från förr, men då fick kameran ligga kvar i väskan. Kom hem ganska tidigt trots allt den kvällen, full med massor av klistermärken för att supporta allt som är bra.
Som t ex PangPang och den lokalproducerade artisten Ms. Henrik som vi träffade samma kväll.
Man vet att det har varit en kväll när man vaknar upp med kläderna på och har sånthär på bröstet.

1208331_1546207342277113_674420688_n

Hellberg_0427

Oj oj, en så fin och bra helg.
Gillar för övrigt att tåget utanför den här regniga fönsterrutan ser ut som svenska flaggan. Typical Swedish höstväder liksom.

Idag är det söndag. Det regnar över Surte idag och på radion rullar den aningen vemodiga låten Habits (Stay High) med Tove Lo på Digilistan i P3. Jag har tagit fram en matlåda i frysen och orkar nog inte vara så väldans aktiv idag.
Konstig vecka, men just precis nu, mitt i det här vemodiga höstvädret och lätta baksmällan man har så
mår jag bra. Väldigt bra.

Tack ska ni ha för att ni läste!

Puss och kram, fred och kärlek!
Med vänlig hälsning Josefine. 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-01-12

   DE som brukar köra mig till sjukan har Corona båda två så idag fick Aloun, min systers man skjutsa mig istället. Vi möttes utanför en cykelbutik vid Masthuggstorget. Jag hade packat duntäcke, kudde, lakan, min egen goda rödbetssallad, pappas chilipasta special och Coops ärtbullar som ja stekte i morse….

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...