Så öppnar de till sist då: Den folkligt mycket emotsedda nattrestaurangen i Folkteaterns foajé – jag stötte på beskrivningen någonstans och tog den genast till mig. Ty Folk som det till sist blev kort och gott fyller en välkommen lucka mellan mer renodlade dining-ställen och klubbarna runt omkring.
Folk kan nämligen locka med mycket generösa öppettider: 17 – 01 söndag till torsdag och till klockan 03 på helger, och vi kan nog räkna med djs och ett eller annat liveframträdande ett par gånger i veckan.
Det saknas ju inte direkt kontaktnätverk hos ägarkvartetten.
Matkonceptet är välkommet. Elegant vegetarisk mat för en urban publik.
Glöm således vegetarisk lasagne eller färslimpor som man ätits till leda på ställen som Hagabion och Solrosen och tänk istället anrättningar som är mer inriktade på råvarorna själva istället för att försöka agera surrogat för kött.
Det är i alla fall mitt intryck, ty även om jag gjorde ett och annat tappert försök att snappa åt mig från de brickor som emellanåt bars ut ur köket av hårt prövad personal under torsdagen smyginvigning varpå de snabbt överfölls av Egyptens gräshoppor – får en mer samlad bedömning vänta.
Smyginvigning förresten – halva stan var där och även forna partyloppor som numer sitter och trycker i arkitektritade funkisvillor kring Stensjön bevärdigade stället med sin närvaro.
Det var hursomhelst helt tjockt med folk i den vinklade lokalen med pelare och bardisk längst in vilket garanterar myskänsla men knappast är en logistisk dröm när flera hundra människor skall ha något att dricka samtidigt.
Naturviner är ett av Folks signum även om jag måste säga att jag är måttligt imponerad. Visst låter det fint med ett vin som fått utvecklas utan överdriven mänsklig klåfingrighet, och en gång var poängen att naturviner var någonting som konsumerades på den plats de producerades då bristen på konserveringsmedel ej medgav transporter.
Inte ens till Olof Palmes Plats. ”Rosén” som skulle ha en ”intressant smak” smakade överjäst cider, utan kolsyra.
Jag försökte visserligen kika in bakom den bepansrade dörren till köket och även om jag har rik fantasi har jag mycket svårt att föreställa mig personalen barfotaklafsandes runt i ett träkar med nyskördade druvor.
Men vi får i alla fall en intressant liten föreläsning till livs när vi förhör oss om naturvinernas håvor, vilket är tillräckligt för att vi skall smaka oss igenom utbudet.
Sådär måste jag säga.
Men jag kanske inte är van än.
I utbudet fanns lyckligtvis även mer traditionellt vin som föll sällskapet mer i smaken, och öl går alltid att lita på.
Den ekologiska spriten tar vi nästa gång.
Plus:
Att det finns ett nytt ställe för vuxna på Järntorget som hatar att stå i kö till Pustervik
Vegetarisk profil
Silvana Imam (!!!)
Minus:
Svårt att ta sig till baren om det är MYCKET folk
Naturvinerna var en besvikelse
Ikväll fredag 17:e öppnar Folk för hela allmänheten.
Dj’s fredag 17/10 kl 21-01:
EL PERRO DEL MAR & JOHANNA BECKMAN
Dj lördag 18/10 kl 21-01:
ANDREAS TILLIANDER (TM404)
Meny och annat hittar du här