Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Vem skriver berättelsen om Europa?

2014-11-03 av Goteborg Nonstop

File photo of Greek border policemen, a patrol dog and an officer of Frontex border agency patrolling across border line with Turkey, near Orestiada2013 inledde Europakommissionen projektet ”En ny berättelse om Europa”. För att vi, som kommissionsordförande José Manuel Barroso uttryckte det, “måste berätta historien om Europa för kommande generationer”.
Samtidigt fyller Frontex, EU:s gränsbevakningsmyndighet, tio år och Medelhavet fortsätter att vara en vallgrav för förlista människor och båtar.

Vems är berättelsen om Europa? Behöver vi berättelser om Europa? Och i så fall: hur skulle motberättelserna kunna se ut?

Glänta bjuder in till ett samtal mellan Paris-baserade Nacira Guénif-Souilamas, som forskar på bl a europeisk identitetspolitik, Frida Röhl, skådespelare och konstnärlig ledare på Folkteatern i Göteborg, och Patricia Lorenzoni, idéhistoriker och redaktör för tidskriften Ord&Bild.

Kvällen inleds med en läsning av Samira Motazedi, som just nu bloggar på glanta.org om det svenska asylsystemet och om livet som papperslös i Göteborg, och författaren Khashayar Naderehvandi.

Dessutom soppa och dryck i baren, och dj Eric Magassa bakom skivspelarna.

En glänta mot Europa
tisdag 4 november kl 18:30
Skjulet, Fiskhamnsgatan 41 (hpl Chapmans torg)

Gläntas migrationsår, under vilket vi ger ut tre nummer på temat, arrangerar ett antal samtalskvällar, presenterar Samira Motazedis blogg på glanta.org och Phillipe Rekacewicz migrationspolitiska kartor i en utställning i vinter, genomförs i samarbete med Göteborgs poesifestival och med stöd av PostkodLotteriets kulturstiftelse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-01-18

Va ute med Donnan igår. Vi skulle se PASCAL spela med Isak Sundström på sång å gitarr spela på nån bar i Gamlestans industriområde. Jag går gärna ut med Donnan eftersom hon ordnar färdtjänst till otillgängliga lokaler. Smidigt. Snubben tog en konstig väg dit, från Centralen över till Hisingen och…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-11-17

3 Avocado 1 halv burk röd tångkaviar 1 halv burk svart tångkaviar Hackad rödlök Havregrädde Droppa i citron 1-2 tsk En liten korv tartex Blanda alltihop till en goja.Det skulle bli en sås men det blev ingen sås,det blev en GOJA. Ätes på midsommar eller jul.

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...