Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Uttjänta värphöns ersätter ekologisk kyckling i Göteborgs storhushåll

2014-11-04 av ozelot

kokNär Göteborg Stad hösten 2012 skrev sitt ramavtal för kommunens storkök formulerades att 100% av de animaliska produkter som serverades skulle vara ekologiska 2014. Det gick väl sådär – för närvarande enligt stadens egna statistik ligger andelen runt 30% men nu är det uppenbarligen skarp läge enligt den senaste kommunikén.
Från första november – alltså sedan i lördags skall rubbet vara ekomärkt.

Vad det innebär för den lilla producenten med några biffkor på sin täppa och obefintlig möjlighet att leva upp till KRAV-krav och tockent får väl ge sig.
Det gick ju nämligen sådär förra gången – då erkänt samvetsgranna men ändå hyggligt storskaliga producenter och kooperativ som bland annat Gröna Gårdar diskvalificerades redan från början.
Resultatet blev istället att vi fick mer tyskt kött på tallriken i bamba! Detta eftersom den svenska köttindustrin inte kunde leverera de kvantiteter eller priser som rationaliteten krävde.

Nu verkar man från kommunhåll ha lättat på kravet att grossisterna måste kunna leverera hela kedjan animaliska produkter (här föll nämnda Gröna Gårdar då de inte föder upp grisar) – det vill säga nöt, fläsk, lamm OCH fjäderfä.
En ny leverantör har nämligen dykt upp på marknaden och tidpunkten kunde inte varit bättre vald.
Ty eftersom tillgången på ekologisk kyckling inte räcker till och dessutom är mycket dyrare har eko-kraven visat sig vara svårefterlevda.

Därför skall nu kommunens matsalar börja servera gamla utrangerade värphöns.
Stadens kostekonomer kan således sätta in ytterligare en lista i leverantörspärmen: Hönsfärs, hönsköttbullar, hönsfilé och kokt strimlat hönskött.

Men hur skall detta paketeras då? Genom smart marknadsföring. Och lite nostalgi.
För på menyerna kommer framgent serveras 70-80 talets paradrätt i alla storkök: Höns i Curry.
Det är en gammal klassisk rätt som många brukare känner igen men kanske inte har fått på länge, säger Johann Kjellberg, enhetschef inom äldreomsorgen i Örgryte Härlanda och ansvarig för sju äldreboenden.

Och inget fel med det. Jag själv äter gärna höns med god aptit, och minns med vällust när man kunde köpa en hel djupfryst höna på flera kilo för en tia på HP:s livs. Det var ju studentmat!
Ty traditionellt är det ju så här att kyckling varit lyx, något man hade på den egna bakgården eller i den lokala charkuteributiken och därför hade vett att hushålla med.
Höns däremot kunde man kosta på sig till vardags, de hade ju ändå gjort sitt efter några år i hushållstjänst.

Skall du däremot få tag i höna som vanlig konsument idag får du gå till en specialbutik och beställa, och det till ett högre pris än ekologisk majskyckling.
Skälet är följande: När uppfödningsmetoderna blev effektivare och logistiken till de stora livsmedelsjättarna fibersnabba sjönk priset på kyckling dramatiskt.
Då fanns inte längre någon marknad för det tidigare så dryga och billiga hönsköttet, utan det som inte maldes ned till minkfoder (fy!) och annan djurmat eldades upp till fjärrvärme eller gick helt enkelt till destruktion.

Det är därför som det inte längre går att hitta höna i livsmedelsbutiken, och det är således lite av kulturgärning av Göteborgs Stad.
Inte för att det på något sätt är godare än kyckling – det är nog en smaksak (rätt segt, tar lång tid) – men jag föredrar helt klart en uppäten höna framför en uppeldad.
På äldreboenden och i barnmatsalar får således ”brukarna” stifta ny bekantskap med en nygammal råvara:
Gammal uttjänt värphöna, ekoloooogisk.

Älskar bara när utvecklingen ’bites you in the tail’!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-01-18

Va ute med Donnan igår. Vi skulle se PASCAL spela med Isak Sundström på sång å gitarr spela på nån bar i Gamlestans industriområde. Jag går gärna ut med Donnan eftersom hon ordnar färdtjänst till otillgängliga lokaler. Smidigt. Snubben tog en konstig väg dit, från Centralen över till Hisingen och…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-11-17

3 Avocado 1 halv burk röd tångkaviar 1 halv burk svart tångkaviar Hackad rödlök Havregrädde Droppa i citron 1-2 tsk En liten korv tartex Blanda alltihop till en goja.Det skulle bli en sås men det blev ingen sås,det blev en GOJA. Ätes på midsommar eller jul.

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...