Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Förkortade krogöppettider har ej minskat våldet – men gynnat svartklubbarna

2014-12-01 av ozelot

Foto 2014-09-27 03 49 47I lördags skrev jag en debattartikel på SVT Opinion som fått kraftig spridning. På allmän begäran postar jag nu hela texten oredigerad inklusive länkhänvisningar. Den slutgiltiga texten finns även i fortsättningen på Sveriges Televisions sajt.

Klockan är 6 på morgonen och jag befinner mig i en spartanskt inredd lokal full av festande människor.
Hög musik pumpar ut genom högtalarna, det är lång kö till baren där det finns ett sinnrikt betalsystem med klippkort: Fem burköl för 100 kr eller 30 kr styck.
De flesta köper klippkortet, eller fyller fickor och handväskor för att slippa köa nästa gång.

Ni tror kanske att jag beskriver en scen från 80-90 talet – svartklubbserans glada dagar?
Jag beskriver en vanlig helgnatt i Göteborg 2014.
Det är ett år efter det att kommunstyrelsen genomförde 03-tillstånd på fredagar, och för säkerhets skull fastslog att det här med svartklubbar var en myt.
Ni kanske har sett Känn ingen sorg, filmatiseringen av Håkan Hellströms liv? Vi kan säga att vi är exakt där nu, fast cliffhangern där killen dinglar med en hand ovanför stupet är utbytt.
Där står män och urinerar från branten över stenläggningen några tiotal meter där nedanför.

Jag möter en tjej jag är intresserad av. Hon tar en Instagrambild av oss kind mot kind, med festen i bakgrunden. Är noggrann med att tagga oss. Den får genast massa likes.
Vi är politiskt medvetna, socialt engagerade människor som gärna skänker en slant till människor utanför systemet. Så vi tog en svarttaxi hit!
I en fåtölj i ett hörn har en kille däckat, en tjej försöker få liv i honom.
Luften är full av rök men inga rökförbud – eller askfat – i sikte.

I mitten av nittiotalet infördes femtillstånd för några av de mest populära nattklubbarna. Syftet var att få bukt med den framväxande svartklubbsverksamheten, jämna ut kurvorna då folk lämnade krogarna samtidigt – vilket skapade en påfrestning för ordningsmakt.
Tjugo år senare är allt glömt, och med hänvisning till just stök i krogmiljö får polisledningen snilleblixten att göra exakt tvärtom.
Nu gällde det bara att motivera det för stadens politiker.

2011 börjar krögarna märka något . Ökade påhälsningar från tillståndsmyndigheten, men även polisens spanare. Allt noterades i statistiken.
Därefter uppvaktas politikerna, som anlitar en alkoholforskare men också nykterhetslobbyist, och 2013 blev de bönhörda.
I alla fall halvvägs: Nu skulle 03 gälla på fredagar, då folk ”super mer då”.
Invändningar att motivet hade mer med polisens egna budgetering att göra än faktiskt busliv – samt gick stick i stäv mot erfarenheter i övriga landet – viftades snabbt bort.

Misstron växer bland krögare som istället drar sig för att rapportera brott som kan försämra deras rykte. När de ändå larmar kommer polisen ej ändå.
Kroggästernas beteende förändras, och krögarna anpassar sig.
Hippa Avenyklubben börjar ha fredags-afterwork med förmånliga priser, anrika jazzklubben några hundra meter bort sänker ibland åldersgränsen till 18.
Folk förfestar hemma nu mer istället, och trottoarerna längsmed paradgatan svämmar över av importburkar.

Nu börjar svartklubbarna poppa upp som svampar ur jorden. Puben stänger 02, och vad gör folk sedan tror ni?
Betalar inträde för en timma, eller tar nattvagnen till Majorna där de kan festa tills solen går upp i gamla industrilokaler?
De flesta svartklubbarna drivs av eldsjälar. Någon kanske blir lite packad, so what? Jag har varit på ställen där ”entrévärdarna” varit fullare än gästerna, och försökt ta betalt av gäster på väg UT. Man rycker på axlarna, festar vidare.
Vägg i vägg ligger en MC-klubb och ibland går folk fel.
Förbluffande ofta förvaras hela inträdeskassan i en 7-11 påse, eller enkelt kassaskrin, bara kontanter.
Vem som helst fattar att denna ekonomihantering är intressant för andra än Skattemyndigheten?

Även etablerade kommersiella företag inom livstilssegmentet hakar på.
Hyr skumma lokaler i hamnen, OSA på den och den sidan. Så hemligt.
Jakten efter autenticitet. Till och med mingelfotografer från stora Nöjestidningen är där.
På ett mindre uppmärksammat rejv på Lindholmen svimmar en tjej på dansgolvet men arrangörerna vill inte ringa ambulansen – då kan de ju åka på razzia!

Jag talar med en handläggare på Tillstånd, som känner väl till fenomenet.
De följer det hela på Facebook, men kan inte ingripa. De har bara mandat att ingripa mot krogar som har just tillstånd och det har ju inte svartklubbar.
Polisen säger att problemet inte finns, eller prioriterar annorlunda.

På en svartfest betalar du kanske 30 kr för en import-öl som kostar några kronor i inköp. ”Billig bärs, cash is king” heter det.
På Andra Långgatan betalar du kanske 3 kr mer, du får ett glas och då ingår skatt.
Det hänger brandsläckare på väggarna och i taket finns sprinklersystem.

Jag efterlyser en konsekvensanalys hos politiker och ledande personer inom polismyndigheten.
Det är skillnad på ett litet samkväm där närmast sörjande betalar en femtiolapp och sedan inmundigar öl till självkostnadspris över en punkkonsert, och ställen som lätt sväljer 1000 gäster!
Ibland med inträden uppåt 300 kr, och inga särskilda liveakter utöver lokala djs.
Det är till och med samma vakter som till för någon timme sedan bevakade en dörr på Avenyn.
Vem äger vaktbolagen?

I lokalen jag just befinner mig har ett gäng börjat röka braj, och stämningen är uppsluppen.
Vi befinner oss inte ens i entréplan.
Håkan Hellströms ande svävar över lokalen, och jag känner en hand i min.
Men den dagen någon tappar en glödande fimp på fel ställe här kommer det lukta engångsgrill hela vägen till stadshuset.

 

TILLÄGG:
Det är sammanfattningsvis ganska tydligt att sänkningen av krogöppettiderna till 03 på fredagar inte lett till någon minskning av våldet – i alla fall inte enligt polisens egna analytiker (Och offentliga uppgifter från BRÅ) Thomas Pettersson som var den som författade den rapport (Nattliv) som finns länkad ovan.
Överlag har också det rapporterade gatuvåldet sjunkit konsekvent under tjugo år med undantag för 2001 i samband med Göteborgskravallerna.

Här följer delar ur ett mejlförtydligande till Göteborg nonstop från Thomas angående polisens uppföljning:


Hej!

”Här kommer de uppgifter angående polisanmäldaanmälda misshandelsbrott utomhus i centrala Göteborg under helgerna som jag tidigare lämnat till GP. Observera att siffrorna inte handlar om Avenyen utan hela Vasastaden respektive Inom Vallgraven. Siffrorna anger heller inte antalet brott utan antalet händelser som har resulterat i en polisanmälan. Om exempelvis tre personer är inblandade i samma slagsmål slutar det ofta i tre anmälningar, men det är samma händelse i den bifogade statistiken.”

[…]

”Det är svårt att dra några slutsatser av siffrorna, detta behöver studeras under en längre tid. Vid en jämförelse mellan hösten 2012 och 2013 måste man också ta hänsyn till de skillnader i väder som rådde. Under hösten 2012 regnade det praktiskt taget hela tiden medan vi hade kanonväder under hösten 2013. Vädret påverkar kanske inte så mycket hur många som går på krogen, men det påverkar definitivt hur många som flanerar runt på Avenyen.!

Hör av dig om det är något mer du undrar över, antingen via mail eller också kan du ringa. Jag är på plats i princip hela veckan, bortsett från tisdagen.

Thomas Pettersson
Kommissarie/Analytiker
PO Storgöteborg Stab

Skärmavbild 2014-12-01 kl. 13.59.42

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-09-15

   Gilda Stillbäck har föreställning på Teater Trixter. Hon har bott nåra år i Paris och har två barn. Hon kommer in på scenen och ska gestalta Ingmar Bergman, det är svårt bara det! Hon tittar på en jättekudde. Ropar åt inspicienten och ljussättaren –”Hallå kan vi få lite mera…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...