Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Party nam nam: En intelligent helkväll i festens tecken

2014-12-04 av ozelot

magasinet-antiHäromveckan berättade vi om att Stadsmuseet skall göra en utställning tillägnad Göteborgs musikliv. Några som heller inte är nödbedda att tillbedja festens lov är ADA. Därför kommer de att ställa till med en fest om en festen som konstform, med föreläsare som är ovanligt väl lämpade för uppdraget.

”Nu vill göra en kväll om fest. Vi vill inspirera och uppmuntra, och vi vill lyfta festen som konstform och som en viktig del av vårt kulturella uttryck. Vi dyker ner i partyhistorien, först och främst den lokala men också internationellt. Vi landar nutid och siktar mot framtid. Med lokala förmågor såväl som från en världens viktigaste fester: Burning Man.”

En gång i tiden, innan vi knappt var riktiga människor uppstod den första ur-festen: någon hade hittat mat. Men istället för att äta upp den själv så kallar hen på flocken. De tjoar och slår med grenar för att de andra ska höra. De märker att om de håller rytm så sticker ljuden ut bättre. När gruppen är samlad så äter de tillsammans.

Sedan dess har festen följt oss, i vått och torrt inte minst under höjdpunkterna för idé och utveckling under historien; tänk på de grekiska backanalerna, de romerska orgierna, maskeraderna i Venedig, balerna i Wien, Paris salonger och disco i New York.

Älskade av många, men också sedda som moraliskt tvivelaktiga, oftast på natten, ibland under rus. Och med andra sociala regler än i vanliga fall, som t.ex. medeltidens ”klanderlag” som sade att tjänstefolket under en dag på året hade rätt att kritisera överheten. På nattklubbar och fester möts människor som aldrig hade gjort det annars. På något sätt suddas gränserna ut. Och det är inte bara kärlekspar som möts. Framgångsrika företagare inom kreativa näringar i Göteborg anger just spelningar, klubbar och fester som viktiga arenor för möten som lett till nya projekt.

Föreläsare:
Lena Junhoff aka primadonnan från Hisingen. En sångerska som sjungit med riktigt stora som Duke Ellington, Rod Stewart och Jonny Bode. Hon har festat med Jimi Hendrix, Frank Sinatra, Rolling Stones, The Who, Small Faces, Hep Stars med flera. Nu är hon aktuell med Lena Junoff –primadonnan från Hisingen en biografisk kokbok i serieformat av Bo Sjökvist och Pontus Lundkvist. Vi är nyfikna på den tidiga klubb- och partykulturen i Göteborg, efterfester till spelningar och det ursprungliga Que Club med Styrbjörn Colliander.

Iris Esell är sångerska, dj och klubbarrangör med lång erfarenhet i klubb-Göteborg. Driver Beat på Nefertiti och drev Divan på Pustervik. Iris är först och främst sångerska men jobbade på många av Göteborgsklubbarna under 80- och 90-talen. Vi vill höra om festerna och klubbarna när Haga var ockuperat och långgatorna fortfarande var riktigt skumma.

Stefan Andreasson aka Il Stefano – house-dj sedan 86. Inblandad i de flesta tidiga rave festerna i Göteborg och Stockholm från ca 88-92. Varit resident på många houseklubbar som Love/Magasinet, Q-club, Delicious, Nemo, RA/Nefertiti. Har spelat på Notting Hill Carnival i London varje år sedan 90. Vi vill att Stefan ska berätta om House/Techno-kulturens utveckling i Göteborg.

Hasse Persson och hans kamera var flitiga besökare på Studio 54 i New York under 70- och 80-talen. Då världens mest omtalade och mytomspunna diskotek. Fotografen Hasse Person har varit konstnärlig ledare för Hasselblad Center i Göteborg, museichef för Borås Konstmuseum och är idag konstnärlig ledare för Strandverket Konsthall på Marstrand och nu aktuell med fotoboken Studio 54. Vi vill höra mer om tiden på världens då fetaste klubb och dess kopplingar till världens då mest kreativa klimat.

Rosie Lila, Burning Man’s Cultural Relations Maven kommer och berättar om deras syn på fest i förhållande till kreativt klimat i stort. Burning Man är en årlig festival för 50.000 pers i öknen i Nevada som bygger på fest och radikalt deltagande. Det är också en internationell community som utgår från 10 principer. Läs gärna vår resereportage från Burning Man.

Vi avslutar kvällen med ett öppet samtal om dagens partyscen i Göteborg och framtiden förstås.


Onsdagen den 17 december, dörrarna öppnar 18:30 och vi sätter igång 19:00 på Park Lane (Kungsportsavenyn 36-38). Det kostar ingenting, men anmäl dig till info@adasweden.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-01-12

   DE som brukar köra mig till sjukan har Corona båda två så idag fick Aloun, min systers man skjutsa mig istället. Vi möttes utanför en cykelbutik vid Masthuggstorget. Jag hade packat duntäcke, kudde, lakan, min egen goda rödbetssallad, pappas chilipasta special och Coops ärtbullar som ja stekte i morse….

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...