Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Långt ut på landet finns massor av katter, mandelmasserumpor, diabilder och snö.

2014-12-29 av

Okaj, nu är det bara några få, få dagar kvar på det här året. TVÅTUSÄNFJORTON.
Varje år säger man juh likadant; att tiden går så jävla fort – det går så jävla fort.
Sen är det slut, och det é’re verkligen slut.

Eftersom jag har varit väldigt dålig att dokumentera vardagen med min kamera under det gångna året så tänker jag att det blir ett nyårslöfte till 2015 att faktiskt fotografera mer ”vanlighetssaker”. Alltså, sånt man gör. Den mest vardagliga vardagen. Människor man möter, gator man går på, butiker man besöker
– det kanske inte är så jädrans intressant att kolla på just precis nu, idag, den här veckan, men om några år så kommer det var skitkul att kolla tillbaka på.
Så. jag försökte börja med det där löftet så smått redan nu, de sista veckorna i 2014. Det är spelningar i rökiga lokaler, julgodis, katter, frukostar, Göteborg vs. Sollebrunn, snö…och annat onödigt men oh så intressant.

333

Jesper hörde av sig till mig en eftermiddag och frågade om jag ville följa med på en spelning borta i Majorna.
Just i den stunden kände jag mest ”FUU YOU! LÅT MIG VAH!”. Stod trött och hungrig på centralstationen i Göteborg och väntade på att få komma hem. Det hade skett en olycka någonstans längs Älvängen-sträckan, vilket ledde till att mina tåg inte gick som de skulle, och ersättningsbussarna kom heller inte som de skulle. Suck…
Faen vad sur jag var just då. Åjnewåjne.

Jul1

Men jag kom hem. Till slut. Väl där hemma gick tröttheten över till rastlöshet och jag följde med Jesper och hans gäng in till stan för att titta på Stefan Missios från Den Stora Vilan och The Magnolia. Magnolia hade jag hört av en slump i somras, då de spelade på någon uteservering i stan. Då tyckte jag att de var fantastiskt bra, men tänkte inte så mycket på det efteråt när jag hade gått därifrån eftersom jag aldrig snappade upp namnet ordentligt.
Så, det var grymt kul att se dem igen. Faen vad bra de är!

11

De spelade på världens minsta lilla ”garage-klubb”. I taket snurrade och lyste discokulan i takt till den 60-talssoulen som spelades från DJ-båset, (ALL musik som kom därifrån var JÄTTEBRA trots att jag inte kände igen en enda låt (paratens nummer två: förutom Reach Out med Four Tops som jag och alla andra sjöng högst och mest med i, typ)), glögggroggen i baren kallades för grögg, ville man röka fick man gå ut på taket…
Oj vilken bra kväll. Började nästan lipa av brahet när jag stod och lyssnade på The Magnolia…

Julen_32502

När klockan började närma sig 04:00 åkte vi vidare hemåt till Jespers kompisar som vi fått lov att sova över hos. En av dem ställer sig och lagar världens finaste nattamat med stekt ägg, bröd, köttbullar, grönkål, olika sorters dressingar och massor av annat fint. Äter för mycket och somnar som en fet woodstock efteråt.

Julen_33671

Dagen därpå vaknar jag upp lite halvt kjempebakfull i majorna hos en vän som var med under gårdagen. Går upp klockan 13:00 och käkar vörtbröd till frukost med de andra i gänget. En av dem rekommenderar vörtbröd med russin, kaviar och keso; att det tydligen ska vara en oslagbar kombination på frullemackan. Jag hoppar det. Mår som sagt, heh, inte så bra,
och även om jag hade varit  icke-bakfull så hade jag nog inte vågat den kombon.
Jesper och jag får skjuts till vårat tåg på Centralstationen och åker sedan vidare hem till Surte.

444

Några dagar senare packar jag min största packsäck, laddad inför 1,5 vecka ute i boschen med julfirande och jobb och tar tåget (som fungerar felfritt- hurra!) till Sollebrunn. När en kontrollant kommer fram till mig för att checka av biljetten tittar han på mig.

”Är du trött idag?” frågar han lite retsamt.
”Mmm…” svarar jag och ler trött.
”Haft en tuff helg?” frågar han. Jovisst, direkt när jag hade hoppat av tåget i Surte på fredagen så var det bara in i duschen och svida om till en ny dress för kvällens personalfest på Norsesunds Stationshus där jag jobbat extra som servitris och diskare under hösten. Var rätt seg den här söndagen.

1111 

Plötsligt frågade han om jag hade haft med mig en jobbig grabb hem, om han ligger kvar där hemma och sover.
”Näej, någon sån har jag inte!”
”Inte?” frågar han, tittar misstänktsamt på mig. Sedan pekar han i tågets färdriktning mot Göteborg.
”Du kommer träffa honom, den perfekta mannen för dig!”
”Åh. vad bra!” sa jag och ryckte lite på axlarna, tänkte att han frsökte vara lite ”rolig” och skoja om det. Det kanske han gjorde, men samtidigt så kändes han så himla säker på sin sak.
”Tro mig! Ska du till stan nu? Han är där borta. Du måste bara tro på det! Han är där!” sa han, sedan gick han iväg.
Lite obehagligt kanske man kan tycka, men på något sätt tyckte jag att det hela var mer fint än jobbigt. Och han var så jädrans positiv som glad under biljettkontrollen. Fint.

På kvällen kom jag hem till Louise och Hasse inne i skogen. Vi lyssnade på Alice Cooper och gjorde julgodis medan Hasse låg i soffan, spelade telefonspel och myste med katterna.

222

Louise kokade kaffe, jag vispade grädde med en monstervisp som gick fortfare än fortast så att grädden blev för hård – men det gick ändå och det blev en himla snygg Irish Coffe som jag aldrig han ta kort på för att jag surplade i mig den för fort.

555

Julmyz!

666

Sedan ville Hasse vara med och göra julgodis. Efter att ha legat i soffan och spelat spel och chattat med grabbgänget på WhatsApp smög han diskret in i köket och satte sig på Louies plats och skapade mandelmassekonst…

777

…ett rövhål.

888

Vi satt uppe fram till midnatt och hade porterprovning + kex och mögelost, skrev nyårslista med saker som hänt 2014 och vad vi hoppas, vill och tror kommer att hända 2015 och lyssnade på massor av musik.
Somnade på soffan och vaknade nästa morgon av att Louise ropade från sovrummet och frågade ut mig vad jag ville ha för frulle.

999

Jag fick en katt som bordskamrat i alla fall. Den här heter ”Den vita”, den andra ”Den svarta”
– rimligt.

1010

Louie pressade egen juice av morötter, ingefära, apelsin, ingefära och selleri, dukade fram hemmagjord müsli med olika tillbehör, hembakt tunnbröd från hennes granne och pålägg. På radion spelade de The Doors, Jimi Hendrix och Jefferson Airplane.
En bra morgon. Kändes skönt att vara i Sollebrunn faktiskt.

På kvällen jobbade jag ett nattpass på mitt extrajobb som assistent. Jag har flera natt- och dagpass under jul- och nyårshelgerna. Passar mig bra. Tycker det är skönt att vara timvikarie och hoppa in lite då och då.

1212

Julafton kom – och det började snöa stora, stora flingor!

Julen_31852

Mamma ställde sig ute på trappen för att dokumentera detta fantastiska fall.
Tycker det är rätt fint; att det varit så himla grått och rått under hela december – och så bah boom! På julafton kommer det. Stora flingor som lägger sig på makren. Helt perfekt.

Julen_3193

Louise och Hasse kom förbi och käkade julmat. Vi var inte så många hemma hos oss, bara vi fyra; mamma, Louie, Hasse och jag. Eftersom jag hade jobbat natten till julafton så var jag inte i mitt piggaste jag. Hade förvisso sovit från det att jag kommit hem vid 08:30 och fram till 12:00, men ändå. Man blir lite konstigt i huvudet av att jobba natt – men det går!
Vi åt, åt och åt, öppnade klappar, tittade på Kalle (”Är den iår igen?!” sa morsan när ”Kan du vissla Johanna?” kom på TV’n, haha).
Enkel, men fin julafton.
Jag fick föresten min kusins gamla bas, så nu sitter jag och spelar mest hela dagarna. Jag är inte så bra ännu, men jag försöker…

Julen_3174

Tjommen är la sådär nöjd med att man spelar bas, eller lyssnar på musik, går förbi…eller vistas i hennes närhet överhuvudtaget.
Hon är söt ändå tycker jag. Fyra stycken katter har mamsen där hemma nu.

Julen_3158

På juldagen tog mamma och jag en promenad ute i skogarna häromkring vårat hus. Det var en jättefin, krispig juldagsförmiddag och vi luffsade omkring i skogen och fotograferade vår promenad tills vi frös sönder våra fingrar och promenerade hemåt igen.

IMG_5152

Morfar fyllde år. Vi åkte dit och tutade i tutor och drack födelsedagskaffe.
Vi frågade om vi fick låna hem diaprojektorn och kolla på bilder från förr. Morfar har fotograferade så jädrans mycket förr, hade alltid kamera med sig, både för stillbilder och video.
Känns konstigt att se bilder på min morbror Charles. Han omkom i en bilolycka när han var lika gammal som jag är nu, 22. Trots det så känns det som att man känner honom. Nu mer än någonsin faktiskt. Han ligger på kyrkogården i Surte, bara några hundra meter från där jag bor.
Älskar gamla bilder. Det är så mycket känsla och historia i dem, även om jag inte var med eller ens påtänkt när de togs.

Idag är det måndag, 29 december. Jag har två pass kvar borta på mitt assistent-jobb, sedan åker jag hem till Surte igen.
Ser grymt mycket fram emot 2015. Även om jag inte vet vad som kommer hända så är jag väldigt säker på att  det kommer bli bra.
Om inte annat har jag bestämt det.

Gott nytt år!
Vi hörs igen nästa år.

Puss och kram, fred och kärlek!
Med vänlig hälsning Josefine. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-05-31

Det omedelbara minnet av mamma jag har från när ja va liten är hennes  enormt stora rumpa. Den gungade fram i ansiktshöjd framför mig i det avlånga köket i Landala. Det var fascinerande. Jag tänkte att hon hade den största rumpan i hela världen.     Min bror och jag…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-05-17

Kycklingfärs Salt Citronpeppar Svartpeppar Så rör man ihop det så det går in ordentligt, jag kommer inte ihåg hur mkt jag hade, men det spelar ingen roll. Så lägger man det i en penslad glasform  med olja och kinasoja Man plattar ut den så den täcker formen Penslar med samma…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...