Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Öppet krig inom Öppna Göteborg: Partiledningen anklagar egna pressorganet för copyrightstöld

2015-01-07 av ozelot

namnteckningsrally_01_800x390Politiskt oberoende partiinitiativet Öppna Göteborg anförda av stridbare professorn Dennis Töllborg höll öppningsstämma så sent som januari 2014, som resulatat av en bred folklig protest mot utbredd kommunal korruption och misskötsel inom kommunen. Nu rids även partiet själva av en allvarlig intern kris, där redaktionen för partiorganet Visslan.se anklagas för att ha stulit copyrightskyddat material från det egna partiet.

Partisekreteraren Martin Gårdmark själv i öppet pressmeddelande på ÖG:s Facebooksida:

– Redaktionen för nättidningen Visslan har under kuppartade former lämnat Visslan och startat en ny tidning. Man har under en övergångsperiod med hjälp av en extern konsult (?) kopierat hela innehållet på visslan.se:s websajt […] varefter man nu gradvis bygger om sin nya tidningssajt till den nya tidningens innehåll och utseende. I skrivande stund innehåller den nya tidningen alltså fortfarande en stor mängd material som tillhör Öppna Göteborg!

Den nya sajten har av partiledningen uppfattats som en ren kopia av Visslan.se, som ägs av partiet, och en polisanmälan skall ha förberetts då det bland annat noterats att nya domänen registrerats av redaktionschef Christer Tovesson, tillika vice ansvarig utgivare.
Så sker inte, utan istället söker partiledningen efter nyårsskiftet kontakt med ansvarig utgivare Börje Andersson – med lång publicistisk erfarenhet från bland annat GT – för att utröna vad som pågår.
Helgledigheter kom emellan och något svar erhölls uppenbarligen inte.

Partiledningen medger att skribenter på Visslan.se även äger rätt till sitt eget material och kan återpublicera detta när helst det önskas. Däremot skall material ägt av Öppna Göteborg figurerat på den nya sajten, och man valde därför skyndsamt att stänga av kontoinloggningen till Visslans webbplats med hänvisning till anklagelser om olagligt dataintrång och trolöshet mot huvudman. Bland annat.

Som bakgrundsinformation gäller att redaktionsledning för Visslan varit angelägna om att hålla distansen gentemot partiet. Ingen helt ovanlig markering, för att kunna bibehålla publicistisk integritet om intet annat, men även frihet att kritisera beslut och utnämningar.
Helt i linje med Öppna Göteborgs anda och syfte.

I klartext enligt noteringar från extra föreningsstämma 2014-05-27:
6. Information om den nya tidningen Visslan.se:
”Per Nygren [i interimsstyrelsen för Öppna Göteborg] redogjorde för arbetet med nättidningen visslan.se
Visslan ägs av Öppna Göteborg! men är en självständig tidning, fri från påtryckningar från partiledningen.”

Bilden av en schism växer fram. Börje Andersson och interimsstyrelsens Per Nygren vill att utgivningsbeviset för Visslan.se överförs från parti till redaktionen, men detta har ej formellt skett.

Missnöje luftas vidare mellan framför allt Nygren och partiets ideologiske anfader Dennis Töllborg:
Angående skälet till att Visslan söker göra sig oberoende av partiet anger Per på sin egen Facebooksida att det är ett resultat av konflikter med Töllborg.
”Vi har haft litet problem med politikerna i ÖG sedan tidigt i somras. Eller mer exakt med Dennis. Övervägde att lämna före valet men hänsynen till kloka människor som Holger Wassgren vägde tyngre. […] vi (journalisterna i Visslan) jobbar vidare och nu utan den energislukande belastningen.”

Mer officiellt hävdas dock ekonomiska problem som skäl till kursändringen:
”Visslans ägare, partiet Öppna Göteborg, saknar medel för att driva tidningen. Nedläggning har hotat. Tidningens medarbetare beslöt därför att bilda en särskild ägarförening som skulle kunna skaffa inkomster från annonsörer och läsare. Den nya föreningen har uppmanat Öppna Göteborg att lämna över utgivningsbeviset som ger rätten att styra över tidningen.”

Detta har inte ledningen för Öppna Göteborg velat gått med på, då det bedömts vara utpressningsmetoder:
Antingen lämna över ansvaret för partiorganet, eller så startar redaktionen eget, är tolkningen.
Därpå har alltså redaktionen för Visslan – enligt Öppna Göteborgs partistyrelse – på eget bevåg genomfört genomfört denna kuppartade aktion.

Styrelsen har därpå valt att stänga ner domänen visslan.se som i skrivande stund är helt blank.
Avsikten är att utse en ny ansvarig utgivare, varefter arbetet med publikationen skall fortsätta som ingenting hänt.
Det är inte så lätt att starta nytt parti, när så många viljor skall enas om att vara demokratiskt oberoende.

Uppdatering 11:26

Ny url för Visslarens fd redaktionsledning finns här:
http://spanaren.se/

Kommentar från Per Nygren bl.a finns här.Uppdatering 2015-01-07 från Öppna Göteborgs partisekreterare Martin Gårdmark:


Med anledning av Facebookinlägget ”Angående tidningen Visslan” väljer styrelsen för Öppna Göteborg! att här redovisa hela den punkt i protokollet från kvällens (7/1 2015) styrelsemöte som avhandlar frågan.

————————
§ 9 Visslan
Redaktionen för Visslan har med olagliga metoder flyttat visslan.se till en ny egen websajt ”spanaren.se”.

Skall vi polisanmäla redaktionen för de olika brott som begåtts?
Styrelsen beslutar att tills vidare inte göra polisanmälan. Vi skall däremot uppmana redaktionen att återlämna den egendom som tillhör Öppna Göteborg!

Styrelsen beslutade enhälligt att entlediga Börje Andersson från uppdraget som ansvarig utgivare för nättidningen Visslan samt Christer Tovesson som vice ansvarig utgivare.

Styrelsen beslutar att interrimistiskt som tillförordnad ansvarig utgivare utse Dennis Töllborg. Detta för att det formellt skall finnas en ansvarig utgivare. Arbete med att hitta en ny ordinarie ansvarig utgivare kommer att inledas efter idékonferensen den 24/1 2105 då frågan om Visslan kommer att diskuteras i ett medlemsforum.

Frågan om hur Visslan skall drivas framöver diskuterades, inget beslut fattades.

Skall medlemmarna i Visslans redaktion uteslutas från Öppna Göteborg!?
Styrelsen beslutar att inte utesluta medlemmarna.

Kommentarer från medlemmarna, med namn maskade då det är relevant:

H.S: Ett sorgligt kontraproduktivt inlägg. Ett parti som skulle ställa sig med folket och hålla ordning och reda i politiken kan inte ens hålla koll på sin egen. Visslan behövde pengar till att trycka program och liknande eftersom de själva jobbade helt ideellt. Partiet sa nej. Månader går och visslan får lägga ner. De startar en egen tidning och tar givetvis med sig alla de artiklar som de själva skrivit. Öppna Göteborg! var ett bra initiativ och en strålande idé men har med en galen ledning gått från succé till total katastrof. Det spelar ingen roll vilket skepp som seglas, står det en full kapten vid rodret går det snart under ändå.
C.L: Humor.
A-C: Skrämmande men helt i stil med övriga Muteborg. Håll i, håll ut..
S.H: Gubbar gubbar gubbar. Suck vad patetiskt! Och ni skulle rensa upp i träsket Göteborg. Jojo…..
Per Nygren (Till S.H): Mmm När blir man gubbe? En del redan vid 19 års ålder har jag hört. Och inte alla av manligt kön. Hur tänker du. Om pressens frihet gentemot politiker menar jag.
N.S: Tråkigt att en bra nättidning dör pga konflikter.
Tord Melander (redaktionsmedlem) N.S, Du är välkommen att läsa www.spanaren.se .Vi fortsätter där.
T.R: Hemskt tråkigt! Kan bara citera gamla Hoolabandola: Vem o hela världen kan man lita på?!!!!
S.B: Ett fall för UG svt
E.L: Tråkigt för oss som trott på detta, inget att bygga vidare på tror jag!
B.M: Good-bye ”Öppna Göteborg”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-09-16

Det var storm ute men Pallin var på plats på 24 kvm i Sockerbruket för att langa kablar och fixa ljuset och instruera i hur man sköter ett mixerbord för DJ:s. Min uppgift denna blåsiga afton. Jag kombinerade spotifylistan med ljudet från en gammal dammig Zappavinyl med mkt prat. Först…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-09-19

Sägnerna går om lurifaxen Greve Rutger Tombola som sökte en borgerlig hatthylla i just det ögonblick som Dadaismen skapades City brusar likt en havssnäcka medan hösten gör sitt intåg Unik nyskapande platta av Iggy. Kombination av jazz och pop Lugn skön stämning Vilsam att lyssna på Hör inte vad han…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-09-21

   Journalisten Hans Sidèn som har skrivit många recensioner om många artister i GP från 60-talet och framåt, och är även textförfattare till många låtar, ritat många roliga små långhåriga gubbar i GP under säkert 50 år, har genom Fredrik Sundh kommit ut med en bok med sina snapshots på…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...