Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Vålnader

2015-01-15 av ozelot

2848433080Tjugotvå år gammal, första lägenhetskontraktet vikt i innerfickan, första flickvännen på riktigt.
Armbandet från en festival som smet om kring handleden lämnade rosa märken, men vägrade
klippa av.
Jobbet var kirrat, det räckte till hyran i alla fall och vad brydde vi oss om silverfiskarna som
idkade genetiska experiment på egen hand?

I den där ettan, i Lunden.
Min tjej var 19, skulle fylla 20. Jag två år äldre.
DU var 49 år och just då var det en svindlande siffra.

Jag hade en tillfällig anställning på ett åtminstone delvis kommunalt bolag.
Det ingick att göra arbetsplatsbesök, gå på på teatrar, konserter och annat.
Jag hade hamnat i himlen,
Tyckte jag, 22, med en första lägenhet i Lunden som en trofé på skjortbröstet.
Vi var så vuxna och ansvarsmedvetna.
Jag tror faktiskt att det fanns ett stående abonnemang på operan också.

”Hon spottar inte i glaset”, hette det.
Chefen.
DU svajade förbi på mornarna på vägen in till kontoret med olagligt mycket parfym, ibland med ett felsteg som ingen såg och alla såg. Ibland till och med på väg ut.
I efterhand fick jag lära mig vad det innebar.
Innan fattade jag ingenting.
Köpte en ny skjorta på UFF och tyckte jag var fin, den hade jag på Operan.

Du tröstade dig.
”Jag har varit så duktig. Juh. Så nu kan jag få beställa 2 flaskor vin?”
För Chablis, vit Bourgougne, det är ju inte lika illa?

Du var skicklig i din hantering av människor, en född politiker.
Och du blev en, allt skickligare manövrerade du ut dina motståndare
Positionerade ut dina fulfyllor rätt, mötena hamnade på eftermiddagar.
Jag vet, jag blev din sekreterare.
Alltid salongsberusad, men aldrig full.
Tjejerna i receptionen – de som var yngre och snyggare än dig – blev aldrig långvariga.
”Lilla gumman”. ”Gör sig nyttig nu”.
Jag tyckte du var stencool.

En dag, när mitt eventuella förnyande av anställningskontraktet skulle upp på bordet, så
fick jag en ny bild.
Oooh du karismatiska, extremt intelligenta och vältaliga, och även snygga medelålders person.
Med platinablont hår vars mun kunde snörpa åt i glipan som ett strypsnöre, och hålla ett helt sammanträde som gisslan.
Ingen vågade säga emot. Du hade kontakter.

Uppkallad till kontoret:
Vi skulle prata om att förnya mitt anställningskontrakt.
Jag trodde att jag skulle ha med mig ett CV. Så jag hade med mina gymnasiebetyg och mitt körkort.
Du föredrog att ”ta det hela lite spontant”.
Eftersom vi bara som av en händelse var yngre killar som jobbade just där och då, så föreföll det sig helt naturligt att du seglade ner på vår avdelning och ”skojade till det” lite.
Skojade gärna om rumpor, tajta rumpor. Du kunde t.om. klämma.
Jag hade blivit stämd och avskedad på fyra minuter och tretton sekunder.
Men vi brydde oss inte, mammas fulla väninna från Bengtsfors liksom.
Men när jag tänker tillbaka så bli mönstret väldigt tydligt.
Lammkött.

”Vad duktig du är” (skruvat i en glödlampa), och en konstig kram efter det.
Skall jag hålla i ”stegen”. Eller Ribban då då.
Ni som fattar fattar. In that general direction.

Utvecklingssamtal: Nu skall vi diskutera din framtid inom den här organisationen.
Med vin.
Det var ju ändå fredag.
Jag tyckte det var bra, kul, jag vill jobba här sa jag.
Du hade korkat upp en flaska vin. Korken låg på mina anställningspapper.
Jag tyckte det hela var spooky.
Vi tömde väl en flaska var, bästa sorten. Jag var nervös.

Sedan: Den där rynkan i ögonvrån som får två nya, de alltmer uttunnade läpparna som spänns hårt över ett spetsigt hakparti där skinnet sedan 10 år förlorat sin elasticitet.
Irisarna gråblå, pupiller som kryddpeppar, anklagade pejlar de in mina, med sitt hölje av grumliga anklagelser och hågkomster av varenda svek som ärrat dig.
En åldrad lejoninna i sin sista brunst innan de yngre rivalerna definitivt tar över.

”Du jag har ett hotellrum stående, på skära tån. Skall vi inte ta in dit och tömma minibaren?”
När jag gick och kissade så öppnade du dörren, lade armen om min mage.
Förvirring.

Jag var imponerad av dig.
Imponerad av din uteslutande, förminskande retorik och hur effektiv den kunde vara.
Din jävla Schyman-retorik.
Hur du kunde tala ditt maktspråk genom att bara rynka på munnen, en blixt som for genom dina perfekta stålgrå ariska ögon, det outtalade hotet av en helvetesutskällning efteråt.
Som varnade.
Alla blev rädda för dig, tassade.

Komiken. Komiken när vissa företagsgubbar skulle brösta upp mot sig: du förminskade i vändande trafik med bara en aaaning överbeskyddande tonfall, jämnade dem med marken och brände grödorna som en gång växt där.
Ett syrligt och försåtligt ord på vägen hem som en tappad papperslapp.
Så att gubben inte ens skulle få upp den med frugan.

Jag var där och då väldigt kär i min flickvän.
Avstod, eller härdade ut, inviten och fick planenligt sparken,
Hade kanske inte fått jobbet ändå. No Big deal.

Men när jag ser ditt ansikte i ännu ett pressuppslag där du utgjuter dig om nya fantastiska bedrifter som du gjort i den här stadens namn tänker jag att jag en gång skall skriva det rakt ut.
Dock inte än.

Du ville ha lammkött, du fick det inte.
Sminket på din åldrade kind påminner mer och mer om en svepning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-02-18

PÅ avdelning 69 Sahlgrenska för sjätte gången. För en tredagars cellgiftskur.  Jag får ett eget rum. Rum 2. Något svalt, vilket ja inte har nåt emot. Fåtölj. Sjuksäng. Rullbord. Handfat och egen toalett. Lyxigt. I väntan på resultatet av mina blodprover sitter ja och dricker grönt te och lyssnar på…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...