Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Go to Sea: Fisk åt folket 24-28 februari

2015-02-11 av ozelot

Image1600x740Kommer ni ihåg mandeltorsken i skolan? Den kalla filsåsen till fiskpinnarna, serverade med gröna ärtor och kokt potatis? Hur somliga elever ratade fisken för knäckebröd med allkrydda, medan andra andra åt med god aptit. Fjolårets temasatsning Go to Sea återkommer även i år – denna upplaga uppdaterad med storskaliga skolsatsningen Fisk i skolan – där 62.000 barn i skola och barnomsorg serveras fick under fyra dagar mellan den 24-28 februari.

Fiskveckan i skolan testades som pilotprojekt i Västra stadsdelarna i fjol, närmast havet så klart.
I år är samtliga Göteborgs tio stadsdelar med.
– Skolorna och förskolorna har möjlighet att göra egna roliga aktiviteter och få in havet och fisken i sin pedagogik utifrån olika ämnen, till exempel hemkunskap eller miljö, säger Fredrik Karlsson, projektledare, och fortsätter:
– De här idéerna ligger precis i linje med de mål vi har i stadens måltidsverksamhet, till exempel att öka andelen miljömåltider, att välja fisk från säkra bestånd och välja råvaror efter säsong.

Men Go to Sea kommer att märkas även ute på stan, för de som växt ifrån bambamaten och även boende inom viss äldreomsorg.
Restauranger har tagit fram särskilda menyer. Förra året medverkade 30 restauranger som i år blivit 50.
Men verksamheten flyttas också ut på gatan där varm fisksoppa serveras i sk soppcontainers (Järntorget, Drottningtorget, Gustav Adolfs Torg samt Bältesspännarparken, där du kan äta din tallrik på stående fot eller ta med till ett pris av 75 kr.
Och du, det är inga dåliga soppkockar direkt..

Specialmenyerna inne på restaurangerna kan du ladda ner här här:
SpecialmenyerFINAL

Under veckan blir det också särskilt program i Nordstan, där det kan handla om allt från havsmiljöproblem till handfasta tips från stjärnkockar.

Go to Sea är en satsning som Göteborg & Co gör tillsammans med bland andra Wallenstam, Higab, Göteborgs Köpmannaförbund och länsstyrelsen. Temaveckan är även ett jubileumsprojekt inför Göteborgs 400-årsjubileum.

Och för er som inte kan härda ut bjuder vi här på två klassiska ”bambafisk-recept”

GetPictureMandeltorsk med Remouladsås (4 portioner):

Mandeltorsk:
0,6 dl ströbröd
0,6 dl mandel, flagad
36 g Smör
1 citronklyfta, rivet skal och saft
salt och malen svartpeppar
480 g torskfilé i portionsbitar à ca 120 g

1. Blanda ströbröd, mandel, smör och citron. Smaka av med salt och peppar.
2. Lägg fisken i hålbleck och koka den nästan klar i ugnen vid 100°C ca 4 min.
3. Lägg över fisken tätt i bleck.
4. Fördela mandelblandningen på fisken och stek i ugnen vid 225°C ca 4 min.

Serveras med fördel tillsammans med kokt potatis och/eller grönsallad

Remouladsås:
2 dl majonnäs
1 dl gräddfil ELLER creme fraiche ELLER yoghurt
1 tsk worchestershiresås (kan uteslutas)
1,5 tsk dijonsenap eller 1 tsk curry
0,5 tsk citronsaft
3 msk finhackad ättiksgurka eller blandade pickles
2 msk kapris (små)
0,5 dl hackad persilja eller gräslök (kan uteslutas)
1 st salt och peppar (gärna cayennepeppar) att smaka av med

Kall vit filsås till panerad fisk

– Passar till panerad fisk, med gröna ärtor och kokt potatis.

Ingredienser

4 dl gräddfil eller turkisk yoghurt
3 msk majonnäs
3/4 dl bostongurka
½ tsk salt
½ tsk citronpeppar
ev. lite färsk dill

Häll gräddfilen i en skål, om du använder turkisk yoghurt kan det vara all idé att låta den rinna av lite först.
Blanda sedan i majonnäsen och bostongurkan. Rör om och smaka av med salt och citronpeppar. Låt stå kallt minst 30 min innan servering.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-02-11

Det är så lätt att glömma bort hur mkt man får av andra människor. Hur vi sår frön i varann. Hur vi skapar varann genom att se varann och bekräfta sidor i varann som vi inte hade upptäckt på egen hand. Hur vi planterar in kunskap i varann på ett…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-02-17

    En ny CAPISSO har jag hittat!  Jag gick på PONTUS TORSTENSSONS vernissage efter Bosse Winbergs begravning & blev lite lättare till sinnes på Bengans. Jag satte mig jämte två tyska tjejer och väntade på Nikke Ström som också skulle dit. Flickorna tyckte att tavlorna va trevliga, de hade aldrig…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-11

I kvällens första set inleder saxofonkvartetten Phones 4 med att röra sig i en stor cirkel i rummet de stöter ut varsitt ljud åt gången det är långt  mellan tonerna och vandringen pågår länge. Det finns en spänning i ljud som flyttar sig. Till slut så samlas gruppen på scenen…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...