Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

”Golgata, mörker, krigets slut, Göteborg och spindlar…” En utmaning – fem bilder

2015-02-13 av

När man blir taggad i ett inlägg på Facebook som börjar med: ”Jag utmanar…”
Jag vet, det låter inte så jätteskoj. Eller, det tyckte jag till en början. Jag fick sådana där kedjebrev-vibbar som skickades jämt och ständigt på Lunarstorm (fatta sorgen när man hade fått ett PM av den man var gööörkär i. ”O har skickar ett meddelande till dig”. WOAH! Och så var det ett fakkin kedjebrev…).
I förra veckan antog jag en såndär utmaning; två av mina konstnärskollegor från Konstanten hade utmanat mig att under fem dagar på Facebook visat fem utav mina alster.
Ja, why not? Det låter ju ändå skoj – och det VAR riktigt skoj. Fick väldigt mycket fina ord från både gamla och nya vänner. Jag fotograferar ju väldigt blandat, men valde upp att visa några av mina personliga favoriter som samtidigt visar mina olika intresseområden när det kommer till fotografering.
Här nedan visar jag de fem bilderna ännu en gång för alla er som läser min blogg och är nyfikna på vad har gjort i mitt fotograferande.

10957577_10153644906527178_8492787071246179010_n

Den här bilden tog jag 2009 en tidig söndagmorgon när jag var ute och promenerade i Sollebrunn. Kameran följde alltid med mig; en lite kompaktkamera som jag hade köpt till mig själv i julklapp. Tänkte faktiskt inte så mycket när jag knäppte den här bilden. Jag tyckte mest dimman var ”faen rätt sjyst asså”.
Det var först när jag kom hem och laddade in bilderna i datorn och tittade på dem tillsammans med mamma. ”Wow! Golgata!” sa hon. Och ja, visst är det någon form av vemodig och religiös känsla över bilden. Numera är den av mina personliga favoriter.

Det här är en sån bild som jag även känner att; det är inte kameran som avgör om man är en bra fotograf eller inte. Den här bilden säljer jag alltid några exemplar av när jag har fotoutställningar, och många frågar vad för kamera jag haft, vilka inställningar etc. Jag kommer inte ihåg vad för inställningar jag hade, jag tänkte ju inte så mycket på det. ”En sån här liten kamera bah!” brukar jag säga och mäta drygt en decimeter mellan tummen och pekfingret.
Tycker inte man ska stirra sig blind på vilken typ av utrustning och kamera man ”borde” ha – har man en känsla som man kan förmedla med små medel så räcker det gott.

988468_10153647080272178_28925037864826292_n

Först och främst; tack så hemskt mycket för alla likes och kommentarer på förra bilden jag postade igår. Som sagt, detta är en utmaning jag fått av två konstnärskollegor; att jag under fem dagar visar upp fem olika verk jag har gjort. När dessa dagar är förbi utmanar jag två nya. Här och nu publicerar jag bild nummer två.

I den här bilden så är det ju, heh, mer än fem bilder om man säger så. Det är ett stort collage som var tänkt att tryckas på en t-shirt först. Det blev aldrig så, men hela arbetet med bilden sådde ett frö hos mig och någonstans inom mig har jag en liten dröm om att få jobba med design av något slag. Gärna t-shirts, posters eller liknande. Det hade varit jättekul. Det tog ganska lång tid att göra den här tavlan. Testade på sjuttiotolv olika former och varianter med både bilder, färger, former och känslor. Klippte och klistrade, tog bort och la till…
Satt hemma i Sollebrunn och jobbade framför datorn medan jag drömde om att någon gång få flytta in till staden jag tycker om allra mest; Göteborg.

Idag bor jag i Surte med heeelt perfekt avstånd från Göteborg. Sju minuter med tåg liksom, så jädra bra. Det kan faktiskt inte bli bättre precis just nu.Lite fint när man tänker på det – att jag faktiskt hamnade här tillslut. Fungerade alltså lite som en visionstavla… Även om det inte blev en t-shirt av det här collaget så har den blivit en tavla som fått följa med på olika utställningar – och faktiskt sålt rätt bra. Det är kul!

10982490_10153651970757178_5351944759303831774_n

Här kommer bild nummer tre i den konstnärliga utmaningen jag fick av mina vänner för ett par dagar sedan.
Tänkte att det var dags att leverera en bild om representerar mitt intresse för musik också. Det var ju lite så man började fotografera. Sprang ofta på konserter på småklubbar här och var i Göteborg innan jag ens var 18 år, men om man mailade arrangören lite snällt och försynt om det gick bra att komma in om syrran eller morsan agerade målsman så var det 9,5 av 10 fall helt OK. Eftersom jag själv inte hade någon kamera frågade jag ofta systern om jag fick låna hennes. Tillslut gjorde jag det så ofta att kameran nästan ”blev min”.

Den här bilden tog jag 2012 på Sweden Rock Festival i Sölvesborg. Jag hade inte fått fotopass det året till festivalen, utan knödde mig fram med mina kameror. Man får någon sorts respekt med två systemkameror runt halsen. Det blev liksom Jesus på vattnet-effekten. Wow.
Jag är ett stort fan av The Darkness och tycker att sångaren och frontmannen Justin Hawkins är helt fantastisk. Jag tog många bilder under den konserten, och en av dem valde faktiskt Justin att ha som profilbild på sin Facebook-sida någon månad senare efter att jag publicerat den.
”Hur mycket fick du för det?! Tog du inte betalt?!” har jag fått frågor om i efterhand när jag berättat om det.
Jag känner att den reklamen jag fick där, eller bekräftelsen på att det man älskar faktiskt är bra grejer – det var ovärderligt. Bara det att han faktiskt hade valt min bild och tyckt om den såpass mycket att han ville ha den på sin profilsida som like:as av tusentals människor – det var så överväldigande och overkligt. En sån känsla. Jag satt och grät framför datorn när jag upptäckte det.
Kort och gott; pengar är inte allt här i världen.

10435612_10153649641702178_57785807651732587_n

Fjärde bilden i den konstnärliga utmaningen.
Det är svårt att välja ut bilder, jag har så himla mycket jag vill visa. Som någon kommenterade på min förra bild så är det kanske dags för en utställning snart igen, med både nya och gamla alster. Vi får se.

Den här bilden får representera ännu ett fotoområde som jag tycker är väldigt intressant; gamla övergivna hus och gårdar ute i bushen. Så mycket historia, samtidigt som inte vet någonting alls om vilka som varit där innan eller hur det sett ut en gång i tiden.
Min syster köpte ett torp strax utanför Sollebrunn för ett par år sedan. Han som bodde där innan hade växt upp där och samlade verkligen på a-l-l-t-i-n-g! I det minsta huset hittade vi detta – Göteborgs-Posten från 1945 och löpsedlar som berättade om kriget. ”HITLER HAR STUPAT”, ”KRIGET SLUT”. Fantastiska fynd. Vet inte riktigt vad man ska göra med dem, men definitivt inte slänga. Tycker det är så ”sorligtvackert” på något vis. Hisnande, isar lite i magen liksom…

10474645_10153654543262178_3646070377949819113_n

Okay, det är dags för absolut sista bilden i den här fem dagars-utmaningen. Som sagt, det är svårt att välja ut när man vill visa så mycket och berätta så många stories om varje bild. Men det kommer väl fler tillfällen för det. Hoppas jag!
Den här bilden på Ann-Sofie Hoyles från Spiders tog jag 2012 (tror jag att det var?) när bandet spelade på Pustervik i Göteborg. Kameran följer ju alltid med när jag ska gå på konserter, oavsett om jag har fotopass eller inte. Jag delade den här bilden på Spiders Facebook-sida någon dag efter konserter, och de i sin tur + deras skivbolag delade bilden vidare. Jag tror för övrigt att den här spelningen var den första jag bloggade om på Göteborg Nonstop. Kolla här!
Den där delningen som bandet gjorde vidare på sin sida, det var på något sätt…”startskottet” för de små fotosamarbetena man gjort med bandet på senare tid. 2013 fick jag följa bandet före, under och efter deras spelning på Sweden Rock Festival och plåta uppe på Rockklassiker-scenen den absolut finaste och varmaste dagen i juni. Dessutom fick jag äran att plåta deras pressbilder för senaste släppet Shake Electric. Jag hade fått låna min kusins lägenhet i Surte och vi tog både studiobilder samt utomhus (bland annat vid Surte Kyrka och kring silosarna).
Några månader senare flyttade jag in i den där lägenheten i Surte (och är så jävla glad för det!), Spiders släppte sitt album och mina bilder på bandet började synas lite här och var, bland annat Metro, Expressen, Sveriges Radio’s hemsida mm. Känns fortfarande lite konstigt när man ser dem ploppa upp då och då.

Tack för att ni tittade!
Om ni vill se mer vad jag har fotograferat så har jag en hemsida, www.jojomen.net.
Ni hittar min JoJomen-sida även på Facebook. Gå gärna in och lajka så blir jag kjempeglad!

 

Puss och kram, fred och kärlek!
Med vänlig hälsning Josefine. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-02-11

Det är så lätt att glömma bort hur mkt man får av andra människor. Hur vi sår frön i varann. Hur vi skapar varann genom att se varann och bekräfta sidor i varann som vi inte hade upptäckt på egen hand. Hur vi planterar in kunskap i varann på ett…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-02-17

    En ny CAPISSO har jag hittat!  Jag gick på PONTUS TORSTENSSONS vernissage efter Bosse Winbergs begravning & blev lite lättare till sinnes på Bengans. Jag satte mig jämte två tyska tjejer och väntade på Nikke Ström som också skulle dit. Flickorna tyckte att tavlorna va trevliga, de hade aldrig…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...