Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Vad är hot eller fick du höra: ”du är kanske lite överkänslig”?

2015-03-09 av ozelot

pasclidouHar du blivit hotad någon gång, till följd av att du gett uttryck för dina åsikter i offentligheten? Eller i alla fall trakasserad öppet på ett sätt som inte är direkt fysiskt hotfullt men som medfört att du börjat självcensurera dig?
Hur agerade du själv när du blev hotad, och vilka åtgärder vidtog samhället.
Var det ditt eget fel, eller fick du höra att ”du kanske är lite överkänslig”.

Unga män är de som löper störst risk att råka ut för misshandel, över hela spektrat från lindriga blessyrer till skador som kräver sjukhusvistelse.
Men även bland kvinnor finns det ett stort mörkertal, där misshandel i huvudsak inträffar i hemmet, och till det tillkommer psykiskt våld och hot om våld.

Hur är med rasifierade och queerpersoner då, och det hot om våld och trakasserier dessa uppger sig ha erfarit?
Det finns tendenser i riktningen att nysvenskar och queerpersoner utsätts oftare nu, men resultaten är inte entydiga och det är också betydligt mer socialt accepterat idag att anmäla vissa brott.
Stor exponering i media där medierna närmast uteslutande gått på BO:s version har säkert bidragit till att avstigmatisera (eller, hemska tanke, normaliserat övergreppet) offret.

Hur agerar omvärlden? När till exempel Marcus Birro var ute och seglade här senast, och uppgav att han mottagit mordhot och bajskorvar i brevinkastet, samt fick motta ständiga hatmejl; ja då var det knappt någon som tog det på allvar.
Medan när å andra sidan Alexandra Pascalidou gick ut i medierna och uppgav att hon bestämt sig för att lämna programledaruppdraget för Ring P1 p.g.a. av hot, men efter en hel skur sympatier var tillbaks någon dag efteråt.
Kan det rent av vara så att det är en karriärmässig fördel att hävda hot (själv visste jag inte ens att hon sände radio, men kommer ju lyssna nu..), medan manliga offer – särskilt om de inte går rakt fram i åsiktskorridoren – istället förlöjligas och raskt avpolletteras av arbetsgivarna?

Detta är frågor jag är helt säker kommer att dryftas under ADA:s debattkväll på Röda Sten

Anmäl dig till info@adasweden.se

Vad gör man – Hu bemöter vi hot

Restaurang Röda Sten
18 mars kl 18

Vad gör man

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-11-06

Som mamma till en ung man som inte kan prata och gå och med EP så blir jag smått galen av att höra hur Försäkringskassan nu drar ned på assistanstimmar till folk med just ovanstående inskränkningar. Människor som ej kan prata eller röra sig lämnas ensamma liggande i sina sängar…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-10-08

Snus istället för mus? Nej, för sjutton gubbar, nej Mellan två berömda pipsug på Götaälvbron stod en lycklig gnu och fes Jag älskar Lundell även om jag har tröttnat på hans musik Jag rökte en vild giraff igår utanför den halvslutna dynamocentralen med två ton salta tablettaskar runt ögonen

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-09-21

   Journalisten Hans Sidèn som har skrivit många recensioner om många artister i GP från 60-talet och framåt, och är även textförfattare till många låtar, ritat många roliga små långhåriga gubbar i GP under säkert 50 år, har genom Fredrik Sundh kommit ut med en bok med sina snapshots på…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...