Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Myndigheter dumpar sekretessbelagda handlingar öppet i container?

2015-04-21 av ozelot

IMG_1082De flesta som kommit i kontakt med statliga myndigheter, socialtjänst eller sjukvård någon gång vet hur allvarligt dessa inrättningar ser på sekretess. Vilka personuppgifter som är tillgängliga för vem är reglerat i bland annat personuppgiftslagen – detta för att skydda individens integritet vilket ibland kan tyckas krångligt till och med för klienten själv men som fyller en funktion.
Därför blev jag en smula förvånad när jag hittade en rejäl bunt med så kallade etableringsplaner från Arbetsförmedlingen liggande helt öppet i en container.

En etableringsplan är en stödåtgärd riktat till invandrare för att få hjälp att integreras i samhället, och innefattar såväl beslut om SFI och arbetsplatslots. Den innehåller också en historik över personens bakgrund, personuppgifter med adress och telefon samt handläggarens bedömning av klientens förmåga – även där den senare inte uppfyllt sin egen del av åtagandet.
Att dessa lämnas öppet för vem som helst att läsa på detta vis är med andra ord med största sannolikhet ett lagbrott. Men av vem?
Jag blir osäker på vad jag skall göra, men stoppar till sist (trots att detta kanske också är i strid mot lagen) ned bunten i en påse.

När jag kommer hem ringer jag först Arbetsförmedlingen på Rosenlund – som utfärdat etableringsplanen på sitt myndighetspapper – och får kontakt med en receptionist som förstås inte har så mycket att tillägga i ärendet, mer än att hon tror att handlingarna kommer från Vuxenutbildningen som haft verksamhet i närheten där jag hittat containern.

Jag får i alla fall ett namn och kontaktar denne mejlledes, anmärker på att detta kan röra sig om politiska flyktingar och
och får först ett svar som på alla sätt bekräftar att detta är en allvarlig sak.
Därpå får jag även svar av enhetschefen.

Hej!
Instämmer till fullo i att den här typen av dokument inte bör slängas på detta vis. Kan dock med säkerhet säga att det inte är någon från vår förvaltning som gjort detta. För det första är det underlag som vi inte har tillgång till utan Arbetsförmedlingens interna material, för det andra har vi sedan flera år slutna sekretesskärl för alla papper med identifierbara personuppgifter, dessa hämtas regelbunden och går till destruktion.
AF Etablering låg för några år sedan nära oss på Rosenlundsgatan, det är troligare att det kommer därifrån och kastats i samband med renovering, kanske av byggare som inte förstått vikten av sekretess.

Hälsningar
G. Alexandersson
Enhetschef

Min spontana tanke här är att handlingarna antingen kommer från den namngivne etableringslotsen – som alltså är en företagare som driver helt annan verksamhet – men också har kontrakt med Arbetsförmedlingen, eller just precis som enhetschefen skriver.
Jag har svårt att tro att någon handläggare som själv skulle slänga dokumenten på detta vis utan snarare en byggare eller entreprenör som inte förstod handlingarnas innehåll utan bara dumpade dem.

Dumpar dem gör även jag nu – via en dokumentförstörare.
Vi lär inte komma särskilt mycket närmare sanningen ändå när olika instanser skyller på varandra, och ingen större skada är skedd.

Förhoppningsvis är det väl åtminstone någon som får en tankeställare. Det var i alla fall mitt lilla försök till dagsverke.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-06-21

Christian Krigge Dyresjö, basisten i DEN STORA VILAN som lämnade vår välsignade stad GÖTEBORG, för att flytta till Hagfors kommun, har spelat in en soloskiva som släpps ut till allmänheten idag, midsommarafton. Dyresjö spelade in skivan på porta i en biograf I Hagfors. Han skriver såhär om plattan: ”Musiken är…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-06-23

Jag såg ett lik gå förbi utanför jag menar Vad är det med folk? Mac Gängers välde upplöstes och vi tvekade länge på hur vi skulle göra Lillstöveln Öberg ville få världen att långsamt räcka över en tugga dieselbuss André Pops lyssnar försiktigt på Sham 69 och startade i smyg…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-05-05

Det är en dum björntjänst att vara liberal ifråga om knark Live on a natural high som Zappa gjorde & den vita stenen föll ur handen på mästaren Jesus för att solen sken så klart den dagen Jag älskar dig Eva Traneus Jag älskar henne så Hon är det vackraste…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-06-23

Det var Pride på Bältespännarparken. Aron Promnitz som vi har skrivit om innan skulle uppträda, redan kl 18. Många trodde att det var kl.20. Alla vi kompisar, extraföräldrar och extraföräldrar kom dit klockan 17 förväntansfulla. Stefan Westin som är extrapappa åt Aron och låtskrivare till en av mina låtar, och…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2018-11-04

Teckning: superfreakbaba Detta kulturtempel inryms i ett gammalt vattentorn uppe på Gråberget. Jag hade aldrig varit där förut utan kom klättrandes uppför branten från baksidan, helt fel håll. Det var en rejäl strapats att utföra… Vi var ett gäng som blev insläppta av Jorge Alcaide som ordnar spelningarna i denna…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...