Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Myndigheter dumpar sekretessbelagda handlingar öppet i container?

2015-04-21 av ozelot

IMG_1082De flesta som kommit i kontakt med statliga myndigheter, socialtjänst eller sjukvård någon gång vet hur allvarligt dessa inrättningar ser på sekretess. Vilka personuppgifter som är tillgängliga för vem är reglerat i bland annat personuppgiftslagen – detta för att skydda individens integritet vilket ibland kan tyckas krångligt till och med för klienten själv men som fyller en funktion.
Därför blev jag en smula förvånad när jag hittade en rejäl bunt med så kallade etableringsplaner från Arbetsförmedlingen liggande helt öppet i en container.

En etableringsplan är en stödåtgärd riktat till invandrare för att få hjälp att integreras i samhället, och innefattar såväl beslut om SFI och arbetsplatslots. Den innehåller också en historik över personens bakgrund, personuppgifter med adress och telefon samt handläggarens bedömning av klientens förmåga – även där den senare inte uppfyllt sin egen del av åtagandet.
Att dessa lämnas öppet för vem som helst att läsa på detta vis är med andra ord med största sannolikhet ett lagbrott. Men av vem?
Jag blir osäker på vad jag skall göra, men stoppar till sist (trots att detta kanske också är i strid mot lagen) ned bunten i en påse.

När jag kommer hem ringer jag först Arbetsförmedlingen på Rosenlund – som utfärdat etableringsplanen på sitt myndighetspapper – och får kontakt med en receptionist som förstås inte har så mycket att tillägga i ärendet, mer än att hon tror att handlingarna kommer från Vuxenutbildningen som haft verksamhet i närheten där jag hittat containern.

Jag får i alla fall ett namn och kontaktar denne mejlledes, anmärker på att detta kan röra sig om politiska flyktingar och
och får först ett svar som på alla sätt bekräftar att detta är en allvarlig sak.
Därpå får jag även svar av enhetschefen.

Hej!
Instämmer till fullo i att den här typen av dokument inte bör slängas på detta vis. Kan dock med säkerhet säga att det inte är någon från vår förvaltning som gjort detta. För det första är det underlag som vi inte har tillgång till utan Arbetsförmedlingens interna material, för det andra har vi sedan flera år slutna sekretesskärl för alla papper med identifierbara personuppgifter, dessa hämtas regelbunden och går till destruktion.
AF Etablering låg för några år sedan nära oss på Rosenlundsgatan, det är troligare att det kommer därifrån och kastats i samband med renovering, kanske av byggare som inte förstått vikten av sekretess.

Hälsningar
G. Alexandersson
Enhetschef

Min spontana tanke här är att handlingarna antingen kommer från den namngivne etableringslotsen – som alltså är en företagare som driver helt annan verksamhet – men också har kontrakt med Arbetsförmedlingen, eller just precis som enhetschefen skriver.
Jag har svårt att tro att någon handläggare som själv skulle slänga dokumenten på detta vis utan snarare en byggare eller entreprenör som inte förstod handlingarnas innehåll utan bara dumpade dem.

Dumpar dem gör även jag nu – via en dokumentförstörare.
Vi lär inte komma särskilt mycket närmare sanningen ändå när olika instanser skyller på varandra, och ingen större skada är skedd.

Förhoppningsvis är det väl åtminstone någon som får en tankeställare. Det var i alla fall mitt lilla försök till dagsverke.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-11-17

Slöar i sängen och lyssnar på Per Svenssons PSYCHEDELIC SOUNDS som släpps den 30 November. En obekymrad härligt sonkad samling låtar. Tex FREE SPIRIT som luffar på i ett skönt söndagstempo med rader som LOVE IS BURNING INSIDE/ WELCOME BACK IT´S SUMMERTIME. Gitarrerna , trummorna och orgeln kränger hit och…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-10-08

Snus istället för mus? Nej, för sjutton gubbar, nej Mellan två berömda pipsug på Götaälvbron stod en lycklig gnu och fes Jag älskar Lundell även om jag har tröttnat på hans musik Jag rökte en vild giraff igår utanför den halvslutna dynamocentralen med två ton salta tablettaskar runt ögonen

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-11-17

3 Avocado 1 halv burk röd tångkaviar 1 halv burk svart tångkaviar Hackad rödlök Havregrädde Droppa i citron 1-2 tsk En liten korv tartex Blanda alltihop till en goja.Det skulle bli en sås men det blev ingen sås,det blev en GOJA. Ätes på midsommar eller jul.

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...