Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Korpens själ: En afton i fotbollens tjänst

2015-05-09 av ozelot

IMG_1143
Jag älskar Korpen. Korpidrottens själ och hjärta finns i Göteborg på Hedens pristina konstgräsplaner. Det var ett tag sedan jag spelade, men jag viggade ändå till mig ett par låneskor, turkosa badshorts och en vit t-shirt som jag ritade ett nummer på med svart eltejp. Förgäves, visade det sig för jag hade fått fel tid och lagom till jag anlände var matchen redan igång.
The Horror! The Horror!

IMG_1145

Så jag får stanna vid tangentbordet istället – och en dålig iphonekamera med imma på linsen.
Det regnar: Äkta fotbollsväder som Tomas Rosenkvist (IFK Göteborg anno 2000, dådens år) skulle ha sagt. Ty pilsnabba spelare saknas inte och bollarna (och spelare) glider bättre i småhalt underlag.

IMG_1146

Laget jag anslutit till heter GKBK och ligger i korpens division 2 vilket är en aktningsvärd division. Det finns totalt eller i alla fall senast jag kollade fem divisioner och tvåan är näst bäst. Inte den tvåan!
Alla ni med snuskig fantasi kan slå det ur hågen, testosteronet pumpar från avbytarbåset och familjära stämningen blandas ut med en homoerotisk doft av perspiration, liniment, rövarhistorier och manlig självöverskattning med inverterad hybris.
Korpens själ.

IMG_1157

GKBK står för initialerna till Göteborgs Kungliga Bollklubb.
Pedagogiskt va?
Hans majestät syns dock inte till personligen och hovets pressekreterare svär sig fria: ”Kungen har aldrig varit där”.
Som om vi aldrig hört den förut, och i korpmun talas det ofta om märkliga pekuniära transaktioner på Hedens Bakgård – vid gungorna ungefär.

IMG_1160
Han som manar på laget här är uppenbarligen bankir av något slag vilket även renderat honom en plats som informell lagledare.

Det är i alla fall han man skall hålla sig väl med om man vill bli mottagare av de eftertraktade e-mejlen med träningstider.
De brukar gå ut på söndagar men det hyssjas betänkligt när man för dem på tal.
Förra träningen var det bara 7 exklusivt utvalda spelare som bereddes tillträde till GKBK-gården.
Lagledaren himself är för dagen skadad och han pekar menande på sin onda fot.

Han är ansvarsfull familjefar och foten har blivit överkörd av en trampebil.

IMG_1161

GKBK har hittills gjort en ärofull och uppåtriktad resa genom korpens divisioner. Inför denna säsong ville sig det dock inte bättre än att några tunga pjäser föll till föga för rikare köpelags lockrop – och lagbygget har fått starta om från grunden.
Här kommer jag in i bilden – som GKBK:s mediastrateg! Och spelare också om jag har tur och ligger i, ty när jag kommer är det nån minut in på andra halvlek och motståndarna vars namn jag glömt – och som leder serien – har fått fyra (4) försmädliga turmål med sig.
Backklippan Martin Jern begrundar detta faktum på bilden.

IMG_1146

Vid mitt första (två veckor sen kanske)  studiebesök och löst biljett i VIP-båset bekantade jag mig lite med laget, och trots att jag var helt ny kände jag mig genast välkommen. Buteljer svingades frejdigt, och stämningen var hög på levande ståplats.
Jag levde mig in i spelet så till den milda grad att jag med patenterad tordönstämma delade ut matchdirektiv under löpande spel som den demontränare in spe som jag är säker på att jag har i mig någonstans.
Frågan är vad han heter egentligen?
En försvårande omständighet i sammanhanget är att halva laget hette Martin så det kanske var lite dumt att ropa och säga till Martin vad hans skulle göra hela tiden erkänner jag lite efterklokt.
Istället: Förvirring. ❓
Det blev särskilt tydligt när det vankades nickdueller.

IMG_1156

GKBK spelar dock upp sig åtskilligt sista 10 minuterna och får mycket rättvist med sig 1-4 efter en vaken snedspark från utkanten av straffområdet: Helt otagbart för den usle motståndarmålvakten som bara stått och latat sig under hela matchen!
Från sidlinjen och VIP-loungen manar vi på våra adepter och styrker oss med närande flytande lösningar.
”Hugg nu! Hugg som illrar!” förkunnar den slutspelsskägg-försedde Christian Il Professore Stael Von Lunden på bilden.
”Som leende kobror!” fyller jag i, och av någon anledning får detta folk i motståndarklacken att dra på munnen.
Jag knyter näven i fickan, och smockan hänger i luften.
Istället kramar jag 5 strån konstgräs – ett under av självkontroll!

IMG_1164

Pscht! Ljuder det i luften. Någon har öppnat en folköl, och en mås landar på straffpunkten, vägrar sedan att flytta på sig utan går till utfall mot alla som närmar sig.
Har nog ungar i närheten? Den kanske är sjuk? ADHD?
Ingen har någon fågelbok med sig, inte ens en hederlig holk, och GKBK vinner hursomhelst inte en enda poäng under dagens drabbning.
En rysk oligark stryker förbi i laxrosa limousin utefter Hotell Liseberg och spekulationerna om riggade matcher tilltar.

IMG_1168

Omplåstring av diverse blessyrer: I detta fall en fotbollssko som lagas finurligt med silvertejp av materialförvaltaren.
Bollen är rund, en lång serie återstår och hemmaderbyt som av praktiska skäl förlagts till samma plan skall bara vinnas!
Ingen säger emot. I själva verket är det underförstått och behöver inte ens uttalas.

IMG_1170

Här fick jag syn på en söt tjej. Det är brukligt att bildproducenten fokuserar in på dylik publikfägring då och då.

IMG_1169

En av alla Martins i laget kan dock inte hålla sig utan fingrar förstulet i byxorna.
Han ser nöjd ut efteråt kan i alla fall konstateras.

IMG_1172

Matchen är slut, alla går hem till sig och en del av oss går någon helt annanstans för en grundlig matchgenomgång med nödvändig återställning av vätskebalansen. Någon stretchar mot baren och eftersvettiga spelare omsvärmas snabbt av medlemmar av det täcka könet.

En kommentar på Korpens själ: En afton i fotbollens tjänst

  1. Ivan

    Hahahaha!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.


Kalender

  • Göteborgs Konstmuseum

    11:00

    Edvard Munch: Porträtt // 14 januari - 1 april

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...

Uppdaterad 2016-06-06

Jag lärde känna en ny person häromveckan. D. D och jag, vi spelade på samma 60-årsfest för en gemensam vän inne i stan. Han var trubadur, jag var DJ. Kom fram till att vi var ganska lika; brann för 60- och 70-talsmusiken, var lika ointresserade av Star Wars och pratade…

Läs s blogg...

Uppdaterad 2017-02-01

År 2016 genomförde Finansinspektionen  en statistisk undersökning gällande privatpersoners lånesituation över hela Sverige. Detta låg sedan till grund för stresstester som visar hur ekonomin skulle påverkas vid exempelvis större arbetslöshet i landet.  Det är tydligt att Göteborg och Stockholm skiljer sig mot andra delar av landet på ett flertal punkter. …

Läs s blogg...

Chawki

Uppdaterad 2017-12-14

Tack vare FALK DATA på Nordhemsgatan 64 är GBG NONSTOP äntligen av med den ettriga POP-UPPEN. Jag har känt mig stressad av många saker – som sjukdomar, myndigheter och kärlekstrassel. Men aldrig tidigare av en pop-up. Det var en helt ny erfarenhet som jag stod som ett frågetecken inför. Paralyserad….

Läs Chawkis blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2016-06-12

Under många år har jag funderat över om göteborgare har mer tur på spel än andra svenskar, eftersom jag tycker att jag ofta ser i nyheterna att människor från just Göteborg vunnit storvinster. Som göteborgare är jag såklart benägen att svara ja, nämligen att vi göteborgare har mer tur på…

Läs Wheelers blogg...