Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Korpens själ: En afton i fotbollens tjänst

2015-05-09 av ozelot

IMG_1143
Jag älskar Korpen. Korpidrottens själ och hjärta finns i Göteborg på Hedens pristina konstgräsplaner. Det var ett tag sedan jag spelade, men jag viggade ändå till mig ett par låneskor, turkosa badshorts och en vit t-shirt som jag ritade ett nummer på med svart eltejp. Förgäves, visade det sig för jag hade fått fel tid och lagom till jag anlände var matchen redan igång.
The Horror! The Horror!

IMG_1145

Så jag får stanna vid tangentbordet istället – och en dålig iphonekamera med imma på linsen.
Det regnar: Äkta fotbollsväder som Tomas Rosenkvist (IFK Göteborg anno 2000, dådens år) skulle ha sagt. Ty pilsnabba spelare saknas inte och bollarna (och spelare) glider bättre i småhalt underlag.

IMG_1146

Laget jag anslutit till heter GKBK och ligger i korpens division 2 vilket är en aktningsvärd division. Det finns totalt eller i alla fall senast jag kollade fem divisioner och tvåan är näst bäst. Inte den tvåan!
Alla ni med snuskig fantasi kan slå det ur hågen, testosteronet pumpar från avbytarbåset och familjära stämningen blandas ut med en homoerotisk doft av perspiration, liniment, rövarhistorier och manlig självöverskattning med inverterad hybris.
Korpens själ.

IMG_1157

GKBK står för initialerna till Göteborgs Kungliga Bollklubb.
Pedagogiskt va?
Hans majestät syns dock inte till personligen och hovets pressekreterare svär sig fria: ”Kungen har aldrig varit där”.
Som om vi aldrig hört den förut, och i korpmun talas det ofta om märkliga pekuniära transaktioner på Hedens Bakgård – vid gungorna ungefär.

IMG_1160
Han som manar på laget här är uppenbarligen bankir av något slag vilket även renderat honom en plats som informell lagledare.

Det är i alla fall han man skall hålla sig väl med om man vill bli mottagare av de eftertraktade e-mejlen med träningstider.
De brukar gå ut på söndagar men det hyssjas betänkligt när man för dem på tal.
Förra träningen var det bara 7 exklusivt utvalda spelare som bereddes tillträde till GKBK-gården.
Lagledaren himself är för dagen skadad och han pekar menande på sin onda fot.

Han är ansvarsfull familjefar och foten har blivit överkörd av en trampebil.

IMG_1161

GKBK har hittills gjort en ärofull och uppåtriktad resa genom korpens divisioner. Inför denna säsong ville sig det dock inte bättre än att några tunga pjäser föll till föga för rikare köpelags lockrop – och lagbygget har fått starta om från grunden.
Här kommer jag in i bilden – som GKBK:s mediastrateg! Och spelare också om jag har tur och ligger i, ty när jag kommer är det nån minut in på andra halvlek och motståndarna vars namn jag glömt – och som leder serien – har fått fyra (4) försmädliga turmål med sig.
Backklippan Martin Jern begrundar detta faktum på bilden.

IMG_1146

Vid mitt första (två veckor sen kanske)  studiebesök och löst biljett i VIP-båset bekantade jag mig lite med laget, och trots att jag var helt ny kände jag mig genast välkommen. Buteljer svingades frejdigt, och stämningen var hög på levande ståplats.
Jag levde mig in i spelet så till den milda grad att jag med patenterad tordönstämma delade ut matchdirektiv under löpande spel som den demontränare in spe som jag är säker på att jag har i mig någonstans.
Frågan är vad han heter egentligen?
En försvårande omständighet i sammanhanget är att halva laget hette Martin så det kanske var lite dumt att ropa och säga till Martin vad hans skulle göra hela tiden erkänner jag lite efterklokt.
Istället: Förvirring. ❓
Det blev särskilt tydligt när det vankades nickdueller.

IMG_1156

GKBK spelar dock upp sig åtskilligt sista 10 minuterna och får mycket rättvist med sig 1-4 efter en vaken snedspark från utkanten av straffområdet: Helt otagbart för den usle motståndarmålvakten som bara stått och latat sig under hela matchen!
Från sidlinjen och VIP-loungen manar vi på våra adepter och styrker oss med närande flytande lösningar.
”Hugg nu! Hugg som illrar!” förkunnar den slutspelsskägg-försedde Christian Il Professore Stael Von Lunden på bilden.
”Som leende kobror!” fyller jag i, och av någon anledning får detta folk i motståndarklacken att dra på munnen.
Jag knyter näven i fickan, och smockan hänger i luften.
Istället kramar jag 5 strån konstgräs – ett under av självkontroll!

IMG_1164

Pscht! Ljuder det i luften. Någon har öppnat en folköl, och en mås landar på straffpunkten, vägrar sedan att flytta på sig utan går till utfall mot alla som närmar sig.
Har nog ungar i närheten? Den kanske är sjuk? ADHD?
Ingen har någon fågelbok med sig, inte ens en hederlig holk, och GKBK vinner hursomhelst inte en enda poäng under dagens drabbning.
En rysk oligark stryker förbi i laxrosa limousin utefter Hotell Liseberg och spekulationerna om riggade matcher tilltar.

IMG_1168

Omplåstring av diverse blessyrer: I detta fall en fotbollssko som lagas finurligt med silvertejp av materialförvaltaren.
Bollen är rund, en lång serie återstår och hemmaderbyt som av praktiska skäl förlagts till samma plan skall bara vinnas!
Ingen säger emot. I själva verket är det underförstått och behöver inte ens uttalas.

IMG_1170

Här fick jag syn på en söt tjej. Det är brukligt att bildproducenten fokuserar in på dylik publikfägring då och då.

IMG_1169

En av alla Martins i laget kan dock inte hålla sig utan fingrar förstulet i byxorna.
Han ser nöjd ut efteråt kan i alla fall konstateras.

IMG_1172

Matchen är slut, alla går hem till sig och en del av oss går någon helt annanstans för en grundlig matchgenomgång med nödvändig återställning av vätskebalansen. Någon stretchar mot baren och eftersvettiga spelare omsvärmas snabbt av medlemmar av det täcka könet.

En kommentar på Korpens själ: En afton i fotbollens tjänst

  1. Ivan

    Hahahaha!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-02-20

Det är lite svårt nu att hinna rapportera om GBGs nöjesliv. Har fullt upp med att bränna cd-skivor, svara på Primadonnans sms, spela in platta med poeten Stefan Falck, beställa SINGING BOWLS från Indien till min son, man blir behagligt hög av vibbarna, göra fullmåneritualer med sonen och assistenterna och…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-02-17

Är du tuppentupp monkfillio dusan bläs tonic? Alice Cooper – Billion Dollar Babys grön orm hämta livsbejakelsen i det enkla Råmandet från Odyssén är tempellik I´m a true rebel, people Franz Liszt var en pruttgubbe Raine Maria Rilke är högtravande skit Mozart är småborgerligt trams och James Joyce var en…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2018-10-03

Det finns en mening Någon lyfter din börda Allt är här Nära, men ändå så långt borta Som solens strålar över det gåtfulla Pompeijis ruiner   Andreas min svarte broder Gå stolt som du alltid gör   Jag har ett nytt namn på min älskling Ulligulli   Bengt-Ove Gabadin Den…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-02-15

Ta en kaffe kockolatte! En tsk neskaffe i en mugg Häll varmt vatten upp till halva muggen Värm en halv mugg kokosmjölk Har ni ingen liten visp går det bra att hälla i en varm flaska och SHAKE IT BABY Med eller utan sötningsmedel Sluttamp Häll fort den varma vispade…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2018-11-04

Teckning: superfreakbaba Detta kulturtempel inryms i ett gammalt vattentorn uppe på Gråberget. Jag hade aldrig varit där förut utan kom klättrandes uppför branten från baksidan, helt fel håll. Det var en rejäl strapats att utföra… Vi var ett gäng som blev insläppta av Jorge Alcaide som ordnar spelningarna i denna…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2018-04-09

vi vann jag och uli lillhagen jämnad med marken ett liv i skräck ettliv utan hopp ett liv utan nåd ett liv i gemenskap med andralikadana så fusk tortyren jag skrattar rakt i ansiktet döden tarjaghellre än det för vi vann jag och uli vi vann

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...