Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Korpens själ: En afton i fotbollens tjänst

2015-05-09 av ozelot

IMG_1143
Jag älskar Korpen. Korpidrottens själ och hjärta finns i Göteborg på Hedens pristina konstgräsplaner. Det var ett tag sedan jag spelade, men jag viggade ändå till mig ett par låneskor, turkosa badshorts och en vit t-shirt som jag ritade ett nummer på med svart eltejp. Förgäves, visade det sig för jag hade fått fel tid och lagom till jag anlände var matchen redan igång.
The Horror! The Horror!

IMG_1145

Så jag får stanna vid tangentbordet istället – och en dålig iphonekamera med imma på linsen.
Det regnar: Äkta fotbollsväder som Tomas Rosenkvist (IFK Göteborg anno 2000, dådens år) skulle ha sagt. Ty pilsnabba spelare saknas inte och bollarna (och spelare) glider bättre i småhalt underlag.

IMG_1146

Laget jag anslutit till heter GKBK och ligger i korpens division 2 vilket är en aktningsvärd division. Det finns totalt eller i alla fall senast jag kollade fem divisioner och tvåan är näst bäst. Inte den tvåan!
Alla ni med snuskig fantasi kan slå det ur hågen, testosteronet pumpar från avbytarbåset och familjära stämningen blandas ut med en homoerotisk doft av perspiration, liniment, rövarhistorier och manlig självöverskattning med inverterad hybris.
Korpens själ.

IMG_1157

GKBK står för initialerna till Göteborgs Kungliga Bollklubb.
Pedagogiskt va?
Hans majestät syns dock inte till personligen och hovets pressekreterare svär sig fria: ”Kungen har aldrig varit där”.
Som om vi aldrig hört den förut, och i korpmun talas det ofta om märkliga pekuniära transaktioner på Hedens Bakgård – vid gungorna ungefär.

IMG_1160
Han som manar på laget här är uppenbarligen bankir av något slag vilket även renderat honom en plats som informell lagledare.

Det är i alla fall han man skall hålla sig väl med om man vill bli mottagare av de eftertraktade e-mejlen med träningstider.
De brukar gå ut på söndagar men det hyssjas betänkligt när man för dem på tal.
Förra träningen var det bara 7 exklusivt utvalda spelare som bereddes tillträde till GKBK-gården.
Lagledaren himself är för dagen skadad och han pekar menande på sin onda fot.

Han är ansvarsfull familjefar och foten har blivit överkörd av en trampebil.

IMG_1161

GKBK har hittills gjort en ärofull och uppåtriktad resa genom korpens divisioner. Inför denna säsong ville sig det dock inte bättre än att några tunga pjäser föll till föga för rikare köpelags lockrop – och lagbygget har fått starta om från grunden.
Här kommer jag in i bilden – som GKBK:s mediastrateg! Och spelare också om jag har tur och ligger i, ty när jag kommer är det nån minut in på andra halvlek och motståndarna vars namn jag glömt – och som leder serien – har fått fyra (4) försmädliga turmål med sig.
Backklippan Martin Jern begrundar detta faktum på bilden.

IMG_1146

Vid mitt första (två veckor sen kanske)  studiebesök och löst biljett i VIP-båset bekantade jag mig lite med laget, och trots att jag var helt ny kände jag mig genast välkommen. Buteljer svingades frejdigt, och stämningen var hög på levande ståplats.
Jag levde mig in i spelet så till den milda grad att jag med patenterad tordönstämma delade ut matchdirektiv under löpande spel som den demontränare in spe som jag är säker på att jag har i mig någonstans.
Frågan är vad han heter egentligen?
En försvårande omständighet i sammanhanget är att halva laget hette Martin så det kanske var lite dumt att ropa och säga till Martin vad hans skulle göra hela tiden erkänner jag lite efterklokt.
Istället: Förvirring. ❓
Det blev särskilt tydligt när det vankades nickdueller.

IMG_1156

GKBK spelar dock upp sig åtskilligt sista 10 minuterna och får mycket rättvist med sig 1-4 efter en vaken snedspark från utkanten av straffområdet: Helt otagbart för den usle motståndarmålvakten som bara stått och latat sig under hela matchen!
Från sidlinjen och VIP-loungen manar vi på våra adepter och styrker oss med närande flytande lösningar.
”Hugg nu! Hugg som illrar!” förkunnar den slutspelsskägg-försedde Christian Il Professore Stael Von Lunden på bilden.
”Som leende kobror!” fyller jag i, och av någon anledning får detta folk i motståndarklacken att dra på munnen.
Jag knyter näven i fickan, och smockan hänger i luften.
Istället kramar jag 5 strån konstgräs – ett under av självkontroll!

IMG_1164

Pscht! Ljuder det i luften. Någon har öppnat en folköl, och en mås landar på straffpunkten, vägrar sedan att flytta på sig utan går till utfall mot alla som närmar sig.
Har nog ungar i närheten? Den kanske är sjuk? ADHD?
Ingen har någon fågelbok med sig, inte ens en hederlig holk, och GKBK vinner hursomhelst inte en enda poäng under dagens drabbning.
En rysk oligark stryker förbi i laxrosa limousin utefter Hotell Liseberg och spekulationerna om riggade matcher tilltar.

IMG_1168

Omplåstring av diverse blessyrer: I detta fall en fotbollssko som lagas finurligt med silvertejp av materialförvaltaren.
Bollen är rund, en lång serie återstår och hemmaderbyt som av praktiska skäl förlagts till samma plan skall bara vinnas!
Ingen säger emot. I själva verket är det underförstått och behöver inte ens uttalas.

IMG_1170

Här fick jag syn på en söt tjej. Det är brukligt att bildproducenten fokuserar in på dylik publikfägring då och då.

IMG_1169

En av alla Martins i laget kan dock inte hålla sig utan fingrar förstulet i byxorna.
Han ser nöjd ut efteråt kan i alla fall konstateras.

IMG_1172

Matchen är slut, alla går hem till sig och en del av oss går någon helt annanstans för en grundlig matchgenomgång med nödvändig återställning av vätskebalansen. Någon stretchar mot baren och eftersvettiga spelare omsvärmas snabbt av medlemmar av det täcka könet.

En kommentar på Korpens själ: En afton i fotbollens tjänst

  1. Ivan

    Hahahaha!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2018-03-18

Jag tänkte jag skulle försöka skriva nåra rader om Anna Von Hausswolffs senaste album DEAD MAGIC som släpptes i början av mars månad på Berlin-ettiketten City Slang. Läste att Von Hausswolff är utbildad arkitekt och det hjälper mig på traven. Hennes musik är som pålad och byggd av sten, järn,…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-03-08

Efter tjugo år i Spanien kommer Nojet hem för att gå på sin fars begravning och för att sälja fastigheten hon fått ärva och som visar sig bli något av en förbannelse. De första minuterna dras jag in i ett tätt socialrealistiskt (inbillar jag mig), drama med extrema närbilder. Brutalt…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2018-03-18

Man får så konstigt rykte om man släpper en singel som heter Ta nu fram blöjorna, fru Bozander Man får välja sina formuleringar När man önskar att bli hel och bära guld Kunde blåsa genom stan i en sliten Chevrolet Vifta med sin Gaishalsduk och fixa det för hela jävla…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2018-02-01

Det var rätt skönt att leva för Leffe Braxbum. Han fick in pengar på ett stadigt jobb som städare. Lyckan var fullkomlig när Freddie Wadling hade släppt singeln Frozen Ones, på det lilla bolaget Uranium. Då steg han stolt in i skivaffären Bengans med pengar på fickan och köpte nämnda…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2018-03-08

Jag gick till Bergakungen med min väninna och det var dumt att jag inte gick själv. För att jag har svårt att koncentrera mig när jag har vänner med mig på svåra filmer. Jag kommer inte ihåg hälften. Det handlade om ett museum och dess ordförande. En latinamerikansk person skulle…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2018-03-16

Lördagen den 10 mars gick jag till Teater Trixter och såg deras nya pjäs Röntgenbilden av en Groda av CO Evers. Den är ett drömspel inspirerat av Sven Wollters roman Hon han och döden. En man får reda på att han har en tumör i hjärnan som sitter illa till….

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2017-08-17

  När Jesus kommer tillbaka ska vi alla dö, det har han lovat, det står i min mormors bibel. Jag har alltid undrat hur? när jag var yngre tänkte jag alltid att det var genom atombomber och kärnkraftsolyckor, med tanken följde djup ångest, jobbiga drömmar på natten och mycket  engagemang…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...