Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Boken om Det Andra Göteborg, Nebraska

2015-05-11 av ozelot


Har ni någonsin funderat på det här med parallella universum? Göteborg har ett.
Eller ja, lite i alla fall. I den amerikanska mellanvästern finns i alla fall Gothenburg, Nebraska.
Två barndomsvänner från Göteborg på avvägar hamnade där, och bestämde sig för att ge ut en bok om Det andra Göteborg.
John presenterar projektet lite snabbt för mig, innan Johan tar över.

Ni ger ut en fotobok om Det andra Göteborg, Gothenburg Nebraska. Låter som ett kul projekt, men vilka är ni och hur kommer det hela sig?
– [John] Det började med att Johan under en roadtrip i USA bara svängde förbi staden Gothenburg, Nebraska, gick in på närmsta bar och tog en öl. Väl där när han nämnde att han var från ”det första” Göteborg blev folk lyriska, ringde borgmästaren som kom med lokalpressen i hälarna. Det här engagemanget ville han göra ett projekt av, och när vi nästa sommar fick lite ledig tid så bestämde vi oss för att en fotobok kunde vara ett bra format.

Via darrig satellitlinje får vi sedan kontakt med Johan Nerman, andra halvan i bokprojektet som väntas dyka upp under försommaren

– Jag heter Johan Nerman, 34 år och är copywriter. Det kommer ju vara text i boken också men bilderna kommer vara i fokus.
Jag och John är vänner sedan barnsben, båda från Mölndal och thirty-somethings (som David Brent hade uttryckt det). Jag jobbar som copywriter till vardags som sagt och John som frilansande fotograf lite vid sidan av. Förhoppningsvis blir det mer av det sistnämnda efter det här.

Hur länge var ni där? Och vad är det för bok ni ger ut nu?
– Vi spenderade tre veckor i staden med att följa helt vanliga Gothenburgare i deras vardag: på jobbet, hemma, i stugan och så vidare. Vi letade efter klyschor som utgångspunkt: ”The soccer mom”, ”The homecoming king” etc, och hittade dem naturligtvis utan problem. Det intressanta var att när vi spenderade så mycket tid med alla så rasar såklart fördomarna, och det visar sig att alla är sina egna individer med olika levnadsöden, glädjeämnen, bekymmer och allt vad det innebär.
– Resultatet av vår resa är i alla fall en fotobok med 21 fotografiska personporträtt med tillhörande storys. I nuläget arbetar vi med layout och finansiering, och hoppas kunna gå i tryck i början av juni!

Gothenburg har en tidning som heter Gothenburg Times – dvs GT! Man känner ju igen sig! Har ni läst den?
– Ja, ja och självklart ja! Det händer la inte så mycket i Gothenburg så vi var så klart the talk of the town när vi rände runt där med våra kameror, anteckningsblock och ”europeiska jeans” förra sommaren. Här är artikeln om oss som dök upp i anrika The Gothenburg Times.

Så det började med att du svängde in på vinst och förlust till Gothenburg Nebraska, tog in på en bar. En fråga som uppstår är ju då: Körde du därifrån? Känns lite svenskt att fråga så, men i alla amerikanska serier verkar ju alla köra tokpackade?
– Jag har inte körkort så det gjorde jag inte. Det var rätt njutbart förra året måste jag säga – att John var designated driver hela vistelsen.
– Men precis som du säger så gjorde vårt svenska ordningssinne så klart att vi ville ha full koll på promillegränser, straffsatser och dylikt, så vi började fråga runt de första dagarna. De första vi frågade bara tittade på oss som vi var idioter. Till slut fick vi svaret: ”You have to be able to drive on the right side of the road”.
Efter det var vi inte så petiga om man säger så. Du har med andra ord en helt rättvis bild av körvanorna i amerikanska småstäder, åtminstone i Gothenburg.

Men ni fick skjuta puffra och så eller? Sköt på ölburkar med en automatkarbin från någons porch?
– Ja för fan! Om du vill ha en bild på oss har John en fin han kan skicka, som GP vägrade köra när de publicerade vårt reportage i höstas. Shotgun, pistol, M16, sniper rifle – hela gänget! Ingen bazooka dock, till min stora besvikelse.
Här är en bild på oss 21 timmar efter vi anlände till staden:

puffra
Johan och John goes Guns ’n’ ammo?
– HAHA. That’s the one!


Hur står sig Gothenburg, Nebraska i medelamerika? Är det en välmående stad? Jag kollade snabbt på wiki och såg att det nästan inte var några svarta som bodde där?

– Bra och intressant fråga! Vi behandlar den i boken en del faktiskt. Det var faktiskt en av sakerna som överraskade oss mest – hur välmående Gothenburg är. Sedan om det beror på att våra fördomar är grovt felkalibrerade eller om Gothenburg verkligen sticker ut i det avseendet, det låter vi vara osagt. Men mycket jordbruksdeg strömmar genom staden..
– Den ofrivilliga arbetslösheten är i princip noll och likaså kriminaliteten. Någon barfight här, någon meth addict där – that’s it.

Låter som ett ganska typiskt republikanskt fäste

– Det är lika svårt att hitta en outspoken demokrat här som en ateist. De finns, men det verkar vara socialt ogynnsamt att skylta med sådana åsikter här. Som du säger är Gothenburg väldigt, väldigt etniskt homogent. De två afroamerikaner vi såg – de enda av annan etnicitet än kaukasisk faktiskt – bortsett från en och annan mexikan som var där och jobbade, är både med i boken och berättar väldigt olika stories.
– Vi har Ty, före detta knarklangare från Topeka, Kansas som flyttat till Gothenburg för att straighten-up sitt liv och bli ansvarsfull familjefarsa. Och så har vi Tiani, adopterat friidrotts- och volleybollunderbarn i ”Gothenburg Swedes” (namnet på idrottslagen här) och stadens stora stjärna.

ty

Men finns egentligen någon svensk eller överhuvudtaget historisk koppling hit som någon under 100 år egentligen känner till? Förrutom ”Swedes” då?

– Backtracka till mötet med Marilyn Carlson förra sommaren på Facebook-sidan. Hon är helsvensk och pratar faktiskt till och med svenska (om än lite kantstött sådan). I övrigt finns monumentet ”Swedish Crosses”, en liten kyrkogård där tre svenska barn tillika tre av stadens första invånare vilar.
– Faktum är att de allra flesta här har svenskt påbrå och ungefär hälften av invånarna har amerikaniserade svenska efternamn som Rodine, Peterson och Stromberg.

Hur länge tror ni att ni själva stått ut i GBG, Nebraska? Och tvärtom?

– [Johan] Rätt länge faktiskt! Jag är tillbaka i Gothenburg nu i fem veckor och jag tror inte det är sista gången jag är här. Hur länge de står ut i vårt Göteborg får vi en fingervisning om, när två av personerna i boken kommer dit för att gå på releasefesten och Way Out West.
– [John] När vi var där skissade vi ju lite på pensionsplanerna..

Med tanke på barer.. Jag menar det var ju nånstans där allt började.

– Ska bli intressant att se vad de tycker om det första Göteborg och på vilka ställen de trivs bäst. Eftersom vi inte har några klubbar som spelar Christian rock eller listcountry så blir det nog där ölen är billigast och det inte är så mycket folk..
– För egen del så är vi sedan länge för gamla och trötta för att klubba, så vi hänger mest där det finns bra öl samtalskompatibel ljudvolym. Eller på Levande Sittplats när Blåvitt spelar. Det där sista gäller i och för sig bara mig, men ändå..

Jag tycker vi avslutar intervjun där då, innan det bryter ut nån barfight eller värre.


Boken Det Andra Göteborg
har en Facebooksida där du kan läsa mer om projektet.
Författare är John Wennerberg (frilansfotograf) samt Johan Nerman (copywriter).

Här kan du finansiera boken

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-11-17

Slöar i sängen och lyssnar på Per Svenssons PSYCHEDELIC SOUNDS som släpps den 30 November. En obekymrad härligt sonkad samling låtar. Tex FREE SPIRIT som luffar på i ett skönt söndagstempo med rader som LOVE IS BURNING INSIDE/ WELCOME BACK IT´S SUMMERTIME. Gitarrerna , trummorna och orgeln kränger hit och…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-10-08

Snus istället för mus? Nej, för sjutton gubbar, nej Mellan två berömda pipsug på Götaälvbron stod en lycklig gnu och fes Jag älskar Lundell även om jag har tröttnat på hans musik Jag rökte en vild giraff igår utanför den halvslutna dynamocentralen med två ton salta tablettaskar runt ögonen

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-11-17

3 Avocado 1 halv burk röd tångkaviar 1 halv burk svart tångkaviar Hackad rödlök Havregrädde Droppa i citron 1-2 tsk En liten korv tartex Blanda alltihop till en goja.Det skulle bli en sås men det blev ingen sås,det blev en GOJA. Ätes på midsommar eller jul.

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...