Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Ett skrovmål i Tonga: Fifa for dummies

2015-05-28 av ozelot

kul skratta hund tangentEn Facebookvän bad nyss någon att pedagogiskt förklara vad skandalturerna kring Fifa och VM går ut på. Jag kastade mig över tangenterna fortfarande våt i håret efter duschen – och antog utmaningen. Ni som känner mig har väl redan läst den, annars håll tillgodo.

Att anordna mästerskapsspel, VM etc. är dyrt,
det kostar att bygga arenor, att dra vatten, bygga infrastruktur fram och tillbaka till arenorna som kanske i värsta fall blir helt värdelösa efter det att spelen är slut – då ingen i det landet egentligen är intresserad eller har råd att gå på dessa arenor.

Men spelen, VM, OS har också en fördel:
Det tenderar att fungera som opium åt folket, under några veckors tid förflyttas fokus från orättvisor i samhället till det fantastiska som sker på de välbevattnade gräsplanerna och nyanlagda löparbanorna som kanske aldrig mer kommer att användas.
Världen över riktas kamerorna mot det landet, det görs reportage om tillresta fans, det berättas om det här riket som kanske ingen ens visste att det fanns innan.
Man kan säga att det är som att köpa en reklamfilm – men den går upp i alla tevekanaler, tidningar, radiostationer på hela Tellus samtidigt.

Är det väl investerade pengar? Man kan tvista om det.

I slummen och i kåkstäderna med sina gästarbetare är det nog få som går med vinst när räkenskaperna görs upp.
Medan andra; byggentreprenörerna, licensinnehavarna (som tar betalt från kanaler från hela världen för rätten att filma saker på de gröna planerna och de röda löparbanorna) och lyxhotellen tjänar oerhört mycket pengar.

Inte sällan tas kostnaderna ur den kommunala, samhälleliga kassan
för att bygga de stora arenorna, bygga infrastrukturen medan vinsterna som väl kommer tillbaka inte alltid hamnar i samma skål som det togs ur: Nu är det istället entreprenörerna och de som vetat att nyttja situationen rätt som tar hem degen.
Inte sällan – om det är fråga om icke-demokratier (vilket det ofta är) – så känner de politiska ledarna som ansöker om mästerskapet de som sedan får pengar av de politiska ledarna för att bygga arenorna med de gröna gräsmattorna (konstbevattnade i det torra landet utan jordbruksmark) och löparbanorna, och betongen som behövs får man billigt genom att köpa sand från ÄNNU fattigare länder vars korallrev och ekosystem då förstörs.

Ibland, till och med ofta, tillhör entreprenörerna och de politiska (och religiösa) ledarna samma familj
, då familjeband är bra att ha och praktiskt eftersom man då kan göra upp alla beslut över middagsbord utan jobbig demokratisk insyn och annat larv.
Dessutom stannar ju pengarna i familjen, om min syssling får en miljard eller två kan jag kanske få lite hjälp om jag känner ett skriande behov av ett laxrosa palats i öknen med toalettringar beklädda med fitthår och utsmyckade med blå topaser?

Den djupt tragiska kontrasten till detta är att FIFA i grunden är tänkt som en demokratiskt uppbyggd organisation.
Det innebär att ALLA länder i hela världen (nåja) får utse sina olika delegater (ambassadörer kan man säga) som alla har lika mycket rösträtt när man skall avgöra vilket land som får anlägga 20 nya arenor, med konstbevattning där 22 spelare jagar en boll fram och tillbaka under några veckors tid medan viss publik som har råd att betala för att gå in tittar på, och de som inte har tid att åka eller råd får se på TV istället (och då se på reklam som går att sälja för MYCKET pengar, mycket dyrare än en Snickers på ÖB).

Hursomhelst, för att återkomma till det tragiska i denna demokratiska grundtanke är att dessa delegater kan ha väldigt olika bakgrund – om man får vara lite fördomsfull kan man kanske ponera att en delegat från Burkina Fasu eller Konungariket Tonga har mindre pengar på banken och inte lika många rum som kollegan från Västtyskland och Norge?
Men delegaten från Burkina Fasu och Tonga vill bygga en ny carport, och kanske ha en lika fin kukformad pool som grannen fast större men han (det är oftast en han) har inte tillräckligt med deg.

In kommer då de här entreprenörerna, juristerna månglarna med kopplingar till den politiska och religiösa eliten i respektive länder.
Snilleblixt: Vi ger Osman och Orvar från de fattiga länderna en attachéväska med pengar!
Detta gör de inte för att Orvar och Osman skall tycka att de bara är snälla, utan de tänker slugt att om de ger bort pengar till den fattige kraken som bara har råd att åka business-class och inte first class – ja då kommer han kanske tycka att vårt land är bra och snällt – och kanske rent av rösta på det när det är dags att bestämma var spelen med de gröna gräsmattorna och röda löparbanorna skall få äga rum!

Så detta är lite av spelens tragik – det som en gång var en demokratisk idé med lika rösträtt blir nu dåligt istället därför att fattiga delegater kan övertalas att rösta på rika länders propåer – och då talar jag inte nödvändigtvis om rika länder med en hög BNP utan om länder där det finns en liten elit med i princip hur mycket pengar som helst.
Dessa länder har inte sällan en dåligt utbyggd pressfrihet vilket är bekvämt då man inte gärna vill ha nån dampig journalist som begär att få veta vad som egentligen hände och vilka som egentligen blev rikare.
Det händer väl titt som tätt i Sverige också – där tjänstemän får spela gratis arkadspel och får åtta stora stark till julbordet utan att betala för det: Tänk er dock att detta är småpotatis. Byt åtta stora stark mot en ny kukformad swimmingpool, tre leoparder i bur och en nöjd fruga – ja då börjar vi snacka.

På sätt och vis vore det bättre om FIFA, OK och allt var det heter i själva verket inte låtsades vara demokratiska utan faktiskt styrdes enväldigt – vilket de i praktiken redan görs. För det är lättare att hålla reda på om alla pengar hamnar i en ficka än småsummor lite här och var som kanske räcker till ett skrovmål fiskrens och en herdestund i Tonga.

Och jag gillar ju fotboll och kollar på varje match. Märktes inte det?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-02-11

Det är så lätt att glömma bort hur mkt man får av andra människor. Hur vi sår frön i varann. Hur vi skapar varann genom att se varann och bekräfta sidor i varann som vi inte hade upptäckt på egen hand. Hur vi planterar in kunskap i varann på ett…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-02-17

    En ny CAPISSO har jag hittat!  Jag gick på PONTUS TORSTENSSONS vernissage efter Bosse Winbergs begravning & blev lite lättare till sinnes på Bengans. Jag satte mig jämte två tyska tjejer och väntade på Nikke Ström som också skulle dit. Flickorna tyckte att tavlorna va trevliga, de hade aldrig…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-11

I kvällens första set inleder saxofonkvartetten Phones 4 med att röra sig i en stor cirkel i rummet de stöter ut varsitt ljud åt gången det är långt  mellan tonerna och vandringen pågår länge. Det finns en spänning i ljud som flyttar sig. Till slut så samlas gruppen på scenen…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...