Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Jondalar i köket

2015-06-27 av ozelot

jondalarVisst känner ni igen er. Man har släpat alla ingredienserna från affären, rusat ned på hörnet för kompletteringsköp. Hackat, fräst, kryddat, smakat av till perfektion. Svetten lackar i pannan men så är det klart att avnjuta. Då händer det:
Du har tappat matlusten.

Det spelar ingen roll att middagsgästerna mmm-ar och berömmer. Själv sitter du och eftersvettas vid matbordet och fläktar dig själv med en pensionspar-broschyr, någon mat orkar du knappt äta, utan sitter och flyttar runt nån ärta på tallriken och undrar när det är okej att gå ut och röka. Du håller dig till vinet.

Du vet. Det är ditt kontrollbehov. Du vill helt enkelt inte släppa in någon annan i köket.
Eller som nu på sommaren när det skall grillas på engångsgrill.
Grilla korv liksom – hur svårt kan det va?
Det är tamejfan kärnfysik.
Har du någonsin lyckats futta på en engångsgrill enbart med hjälp av bifogat tändpapper och utan att pimpa kolen – som ofta är briketter som är ännu värre – med extra tändvätska?

Det går fan inte. Så medan de andra badar, plaskar rosé och tar bilder av varandra och lägger upp på Instagram flänger du kring på stranden efter kottar, torrt gräs, tigger till dig Dam VM-bilagor samt annat ratat, och bänder upp det lilla gallret som en annan Jondalar.
Och när du äntligen lyckats uppbåda lite glöd i den lilla aluminiumformen sitter du halvböjd över den och pustar tills ögonbrynen blir svedda, medelst fläktar som en galning med grillemballaget tills getingarna börjar gå till motattack.

När till slut lågorna slår upp som en julgransbrasa på Styrsö hör du nån redan halvpackad tjejröst fråga: ”Är det inte klart snart? Vi är hungriga..”
Du svarar med ditt bästa haiku-tålamod: ”Nej, det tar ett tag till”
”Men det brinner ju..” säger den observanta rösten igen.
”Jag skall väl inte kremera korven heller, det skall g-l-ö-d-a” Glöda.

Ett suckande går genom sällskapet.
Du fyller en pappmugg till bredden med rosé och s-v-e-p-e-r det*.
*Annars finns en risk att du överhuvudtaget inte får något.

När korvjävlarna äntligen är klara och du fullgjort din plikt som Jondalar är du helt slut och kroppen som tidigare var försatt i svältmode – och hotat ge sig på muskelfibrerna och hjärnbarken – är nu fullständigt likgiltig. Du vill bara bada.
Runt omkring dig sitter flamsiga brudar och berömmer varandra för nån jävla avocadosallad som båda uppenbarligen betalat ingredienser till.

Att grilla – även med engångsgrillar – har dock en fördel: Du kan slänga engångsgrillen i havet sedan, och matresterna tar måsarna hand om. Så är icke fallet hemma.
Då väntar nämligen efterbörden: Att försöka få ordning på de miljoner oundgängliga pryttlar du dragit fram – allt i flera upplagor eftersom du givetvis lyckas förlägga den du just använt – och få ned det i en diskmaskin.
Trycka ner resterna i lunchlådor i frysen osv.
Till sist är du äntligen klar, och du pustar ut som en slagen man på balkongen, med autistisk blick fäst någonstans i horisonten och begrundar världens gång över en stadig whisky.

Då kommer det. Du blir vrålhungrig.
Räddningen kommer här:

makaroner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-02-18

PÅ avdelning 69 Sahlgrenska för sjätte gången. För en tredagars cellgiftskur.  Jag får ett eget rum. Rum 2. Något svalt, vilket ja inte har nåt emot. Fåtölj. Sjuksäng. Rullbord. Handfat och egen toalett. Lyxigt. I väntan på resultatet av mina blodprover sitter ja och dricker grönt te och lyssnar på…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...