Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Bankernas neddragna service öppnar upp för ny svart ekonomi

2015-07-21 av ozelot

nordeakontantJust nu pumpas presenteras kvartalsrapporterna för de svenska storbankerna, sist ut var Handelsbanken som visade en rekordvinst på 5.2 miljarder. Nyheten mottas med en gäspning av ekonomijournalisterna, från politiskt håll hörs ingenting, och kunderna är redan så luttrade att de inte ids protestera.
Att man nu man nu i praktiken får betala för ett jobb man själv utför via internetbanker då inga kontor med kontanthantering längre existerar – i alla fall inte hos Nordea som jag inte ens ids byta från då ingen annans villkor är mer mer än marginellt bättre.

När jag således skulle sätta in pengar via kort från en annan utgivare – alternativt i form av kontanter – räknade jag med att det skulle bli krångel, inte minst för att det tidigare funnits en maxgräns per vecka och att bankernas regelverk stipulerar att jag måste visa kvitto för pengarna, följt av en väldigt massa frågor.
Jag stegade in på Nordea Järntorget för att fråga hur jag skulle göra eftersom Kassaservice kontor i Brunnsparken klappat igen för gott.

Några insättningar är inte möjliga får jag veta, utan jag hänvisas istället till så kallade insättningsautomater.
De finns ett antal runt om kring i stan och fungerar hyggligt smidigt – pengarna finns inne på ditt målkonto direkt efter insättningen – men det känns ändå en smula läskigt att ta ut upp emot tiotusen kr medan någon kanske håller utkik och snabbt kan roffa åt sig dem. Så mycket för att det kontantlösa samhället stävjar ekonomisk brottslighet!

I själva verket kan jag här i princip sätta in hur mycket pengar som helst i kontanter med en valfri notering på mitt kontouppdrag att knappa in som bara är att klicka bort om man så önskar.
Någon legitimering krävs inte, inte ens mobilt bank-id, utan det enda jag behöver är ett kort jag kan pinkoden till.

Nåväl, maskinen räknar snabbt upp mina pengar och de går vindsnabbt in på konton och man får ett litet kvitto på insättningen.
Det sista jag ser innan jag går är en dialogruta: ”Att banken enligt lag är skyldiga att fråga var du fick dina pengar från”.
Ja men det frågade ni ju inte..

Hur hänger det ihop med den hyllade banksäkerheten månne?
Jag kanske sålt min rörfirma med lite extra pengar emellan? Inga problem.
Svarta spelklubben nästa!

Kommentarer på Bankernas neddragna service öppnar upp för ny svart ekonomi

  1. Jessica L.

    Det finns insättningsgräns på bankkorten. Hos min bank ligger den på 40 000 per rullande 30 dagar. Gränsen kan vara högre för företagare som visar att de har behov av att sätta in större summor. Vid problem med insättning så går den att reklamera till banken. Att banken har som skyldighet att förebygga penningtvätt betyder inte att de kommer ställa frågan om vart pengarna är ifrån vid vartenda insättning, utan att de har rätt att begära ut den information. Men ovanligt stora insättningar och uttag kommer uppmärksammas och du kommer då behöva uppvisa intyg/transaktionsupplysning.

  2. 40.000 är rätt mycket pengar oskattat, och det är dessutom inga som helst problem att ha fler kort och kontonummer. Därpå är pengarna fria att flytta runt när de väl är inne. Detta är ett problem har en bankanställd sagt till mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-11-06

Som mamma till en ung man som inte kan prata och gå och med EP så blir jag smått galen av att höra hur Försäkringskassan nu drar ned på assistanstimmar till folk med just ovanstående inskränkningar. Människor som ej kan prata eller röra sig lämnas ensamma liggande i sina sängar…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-10-08

Snus istället för mus? Nej, för sjutton gubbar, nej Mellan två berömda pipsug på Götaälvbron stod en lycklig gnu och fes Jag älskar Lundell även om jag har tröttnat på hans musik Jag rökte en vild giraff igår utanför den halvslutna dynamocentralen med två ton salta tablettaskar runt ögonen

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-09-21

   Journalisten Hans Sidèn som har skrivit många recensioner om många artister i GP från 60-talet och framåt, och är även textförfattare till många låtar, ritat många roliga små långhåriga gubbar i GP under säkert 50 år, har genom Fredrik Sundh kommit ut med en bok med sina snapshots på…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...