Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Patti Smith på en stubbe i skogen

2015-08-17 av

Första delen av Patti Smith hör jag sittandes i en skogsdunge utanför festivalområdet, där jag inte ens ser scenen. Kände mig lite mentalt trött, som man kan göra efter att ha utsatts för tre dagars konstanta intryck och bara ville sitta helt jävla själv på en stubbe.
Jag blir sån ibland, dras till människorna med samma obevekliga kraft som jag ibland bara måste repelleras bort ett tag, rakt ut i skogen, till en fiskhamn där jag ändå kan erfara civilisationen och långsamt vilja ta in den igen.

Det är faktiskt en mäktig och suggestiv musikupplevelse, att se de mäktiga gröna trädtopparna svaja i vinden och höra Because the Night och början av Horses mullra in över berghällarna och genom lövverket medan man hittade sig något lite medhavt i en påse.
Hårdheten och kompromisslösheten som ändå är en del av Pattis speciella röst dämpas en aning, ja, moderligare på något sätt när den vilar i ormbunkar och grönmossa.
Jag får en liten tår i ögonvrån och snurrar runt lite för mig själv, försiktigt för att inte snava ner i en ravin där och inte hittas igen förrän efter nästa istid då någon vetenskapsman försöker analysera vad jag gjorde där och ta prov på mitt maginnehåll*.
*Oatly och en gegga vegopruttukter + försvarlig mängd etanol.

Och varför skall jag förresten recensera en Patti Smith-konsert låt för låt när alla redan gjort det? Jag har sett henne innan, hört alla skivorna, haft alla skivorna och alla redan utsett det till bästa konsert?
Från min plats där jag satt och ibland stod var det den bästa Way Out West-konsert jag nånsin aldrig sett men väl hört.

***

Spöregnet
på eftermiddagen. Jag fastnar på hållplatsen vid Botaniska i väntan på bättre tider. Blir sittande där i kanske 20 minuter innan jag biter ihop, och tar en spurt i taget mellan det förrädiska regnskyddet under skyddande trädkronor som tack och lov är utplacerade rätt tätt.
Krockar med någon på väg åt andra hållet och slår ut alla tänderna.

Foto: Olle Kirchmeier // WOW

Foto: Olle Kirchmeier // WOW

Väl inne på området är Chic i full gång och det är som ett enda discomedley från 70-talet och framåt, regnponchoerna har åkt på och alla ser ut som kulörta mumintroll i duggregnet.
Tidigare år hade tjejerna fiskarstövlar från Tretorn på sig – även i solsken för att det liksom var mode – men idag fick de tydligen stanna hemma på Söder.
Det hela är ju jättebra såklart – med Nile Rogers och en fantastisk sångerska, men bra synd att regnet skulle komma nu?

Det drabbar även publiken som vill se Amason – och kanske uppleva lite tältvärme – ty på området kommer man inte ens in om man är några minuter sen.
Dessutom är ju hela Linnéscenen ett enda ölområde, vilket ju är helt fine vilket kanske möjliggörs av dess naturliga avgränsning men här blir det en fysisk barriär som är omöjlig att forcera.
Sätter mig och dricker öl istället och stöter på en del folk utanför Belparc – liite hör man ju i allafall intalar vi oss.

***

Mörheten gör sig påträngande – det är det som föranleder min lilla utryckning till min stubbe i skogen.
Om man vill vara för sig själv en liten stund.
Men First Aid Kit vill man ju se ändå.

Och visst är det bra och hur duktiga de är men det har ju alla sagt i flera år nu, och tycker inte att de tänder till.
The Great Pretender sjunger de med stämmor så väl inflätade i varandra att det skulle kunna vara en biotopisk sommaräng på Kosteröarna, men ett nattsvart Flamingo?
Tycker att de känns som pretenders och uttolkare av den stora amerikanske traditionen snarare än nåt annat och tycker inte att de har något eget att säga just ikväll.
Mellansnacken är fortfarande kvar på flickrumsnivå – kom igen nu lite!
Har ni inte hunnit leva lite liksom medan miljonerna rullade in? Kan ni inte knarka lite nån gång i alla fall?

Kanske hade det varit bättre om de bytt plats med Chic? Ja, jag tror det, för jag börjar gäspa tre fjärdedel in i konserten. Sorry.

Ozelot

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-01-12

   DE som brukar köra mig till sjukan har Corona båda två så idag fick Aloun, min systers man skjutsa mig istället. Vi möttes utanför en cykelbutik vid Masthuggstorget. Jag hade packat duntäcke, kudde, lakan, min egen goda rödbetssallad, pappas chilipasta special och Coops ärtbullar som ja stekte i morse….

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...