Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Cykellobbyn har tunnelseende

2015-09-04 av ozelot

cykelvägNi har garanterat stött på dem. Cyklisterna med sporthojen som identitetsmarkör som störtar fram på cykelbanorna, iförda snortajta lycrabyxor som inte kan vara bra för fortplantningen och E.T-Phone-Home hjälm på huvudet, till synes med en finalspurt i Tour de France i åtanke.
Kanske har du hört dem plinga – du näsvisa fotgängare som tagit ett vågat snedsteg ut i deras tilltänkta färdriktning? Ofta inte, då de gillar att färdas ljudlöst.
Köra glöden från din cigarett när du bara vill nå hållplatsen på andra sidan.
De utgör hardcore-kärnan av den så kallade cyklistlobbyn, och bakom en datorskärm blir de riktigt jobbiga.

Ty nåde den trafikplanerare som lagt cykelbanan på fel sätt, eller den gatuarbetare som satt upp en gatskylt så att de tvingas sänka farten.
Helst skulle de vilja slippa påbudet om anvisade banor (Linnégatan!) överhuvudtaget. Helst skulle de vilja få cykla på Autobahn.
Helst utan bilar, alls.
De hatar bensinfordon, gillar ”gröna rum” och blandstäder med öppna kvarter.

Hej du glade sportcyklist. Du är välkommen till ett studiebesök på vischan, här finns massor av gröna rum, blandstad jobbar vi på men kan det duga med en bondgård med en Waldorfskola vägg-i-vägg, och en mjölkpall som även fungerar som bussterminal?
Det finns dock ett aber.

Här finns nämligen inga cykel- eller gångbanor överhuvudtaget.
Har du ingen intuitiv kännedom om lokala kostigar förvisas du till det vägnät gemene man bara ser i kartböcker. Det delar du med personbilar, långtradare, traktorer och tyska husbilskaravaner på väg hem från semestern och som absolut inte får missa färjan tillbaka till Europas ekonomiska motor.
Där – längsmed en obefintlig väggren – får du balansera din trampväxlade gamla Crescent med ett bohuslänskt stup störtande rakt ner i havet på ena sidan och en SUV i 130 km/timmen på den andra.
Ofta finns inte ens ett skyddsräcke utan bara en tunn fåra förrädiskt löst oljegrus skiljer dig från en säker död 50 meter ner mot vassa klippor.

Hur vi kan ha en så röststark cykellobby i storstan som skriver insändare och startar Facebookgrupper, medan så gott som ingen talar om hur utlämnad som cyklist och fotgängare man är på landsbygden?
Här finns inte ens vägbelysning, och runt en skogig kurva kan ingen se din cykellampa blinka.
Barn på väg hem från skolan leder sina tvåhjulingar i motlut längs med den enda landsvägen, och där en enda ensam bil utgör en större fara än en bilkö vid Slussen.
För här trampas verkligen på gasen för att testa fordonets vägegenskaper.
Någon lokaltrafik finns det inte heller, några timmar på morgonen samt under tidig kväll.

På Facebook förfasar sig folk över en tågförsening på väg mot Stockholm.
”Vi fick inte ens kaffe och fikabröd av kabinpersonalen” Restaurangvagnen var borttagen”.
Herregud. Du har kommit till Skövde, och du har redan drabbats av blodsockerfall!
Livsfarlig kurva vid Svingeln lyder krigsrubriken i nättidningen Cykelbladet.
Skulle jag segla ner i en dikesgren med brutet ben här efter mörkrets inbrott skulle jag tvingas livnära mig på grönmossa – och hålla tummarna för att ingen räv kommer och tuggar på mig.
”Ringa larmcentralen?” Mobilnätet fungerar högst sporadiskt i detta diket och nästa utryckningsstation ligger i Stenungsund, hoppas jag.

Nu bor inte jag på landsbygden i vanliga fall, utan ytterst bekvämt i centrala Göteborg.
Där gnäller jag på fartblinda cyklister, otillfredsställande nattrafik på spårvagnarna och dåliga öppettider i affärerna (21:00!).
Jag har förståelse för att man inte kan bygga hemvävda gång- och cykelbanor i ett fint rutnät i obygderna, men undrar ändå om Vägverket har minsta tanke på att folk faktiskt går och cyklar med hjärtat i halsgropen på vägkanterna?
Kanske bredda vägbanan något? Sätta upp belysning längsmed särskilt riskfyllda sträckor?

Men framför allt kanske dags att bredda perspektiven.
För det här är INTE ett storstadsproblem.

Kommentarer på Cykellobbyn har tunnelseende

 1. Joakim Bjerhem

  Vilken totalgalen spaning. Jag ägnar det mesta av min lediga tid åt cykellobby i Göteborg. Jag och flertalet i denna kärna är INTE några sportcyklister. Och är det några som kan varenda en av Västra Götalands landsvägar är det sportcyklisterna! Vi har för övrigt precis skrivit remissvar kring regionstrategin och är sorgligt sorgligt medvetna om bristerna på landsbygden. Vi bedriver lobby även där, tro mig! Dock i större motvind.

  • Låter bra det Joakim. Har du lust att delge det här remissvaret publicerar jag det gärna, även upplåter utrymme för avvikande åsikter i debattformat.

   Mejla i så fall på info@goteborgnonstop.se

   Vidhåller dock att balansen i frågan storstad/landsbygd är skev.

 2. John H

  Tjena Marcus! Här har du en av de militanta ISIS-sportcyklisterna vars gener troligtvis kommer dö ut då min fortplantningsförmåga riskerar att försvinna. I detta forum är det lätt att känna sig identitetslös då cykeln inte är med, men det är ganska skönt att skriva med hjälmen på för att genom visiret få viss distans till ditt debattinlägg.

  Jag älskar att cykla på landsbygden trots min bortskämda hemmablindhet. Flera hundra mil per år. Med min E.T.-Phone-Home-look (och E.T-bike-far-from-home-känsla) så tvingas jag passera stan för att ta mig dit. Väl där, bland de gigantiska gröna rummen, så slås jag dock ofta av ett viss vemod över att landsbygdens invånare inte själva verkar älska att uppleva sin bygd från en cykel. Betydligt oftare så tycks de vilja rensa sina vägar från cyklister medelst spolarvätskeduschar eller dylika utrop.

  Jag är den förste att hålla med om hur extremt utlämnad man är som cyklist på landsbygden. Här i stan vill jag ha framkomlighet och önskar (trots att jag äger en bil) att cykelns roll i stan prioriteras högre på bilismens bekostnad. Därför tycker jag att cykellobbyn gör ett fantastiskt arbete när det kommer till att steg för steg forcera fram en bättre cykelstad. Men att denna lobbyism skulle motverka eller förringa behoven av bättre villkor för cyklister på landsbygden håller jag på intet sätt med om. Tvärtom så är min tro är att bättre villkor för cyklister i stan leder till fler cyklister som cyklar ut på våra landsvägar och en ökad opinion för att satsa på bättre villkor för cyklister även där.

  Den stora utmaningen som vi borde kraftsamla oss kring (istället för att navelskåda vems byxor som sitter tightast mot huden) är hur vi skall få landsbygdens invånare att vilja cykla och vilja höja sina röster för framkomlighet för andra fordon än SUV:en som skall skjutsa barnen till fotbollsträningen. Det är där perspektiven behöver breddas.

  I väntan på att det sker så tror jag det mest kraftfulla vapnet mot Trafikverket och politiker för att få bredare vägrenar och andra cyklistfrämjande åtgärder utanför stan är gruppen av oss ISIS-cyklister. Landsbygden må tro att vi lämnar de åt sitt öde när vi Tour-de-France-spurtar uppför den sista backen in mot stan. Men de underskattar vår drivkraft och vilja att upprätta ISIS. Inlandets Säkra Inbjudande Sträckor.

  Marcus, vi är med dig. Inte emot dig. Våra tighta byxor komprimerar våra röster och gör de gälla. Vi enar oss gärna bakom ditt budskap

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-09-16

Det var storm ute men Pallin var på plats på 24 kvm i Sockerbruket för att langa kablar och fixa ljuset och instruera i hur man sköter ett mixerbord för DJ:s. Min uppgift denna blåsiga afton. Jag kombinerade spotifylistan med ljudet från en gammal dammig Zappavinyl med mkt prat. Först…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-09-19

Sägnerna går om lurifaxen Greve Rutger Tombola som sökte en borgerlig hatthylla i just det ögonblick som Dadaismen skapades City brusar likt en havssnäcka medan hösten gör sitt intåg Unik nyskapande platta av Iggy. Kombination av jazz och pop Lugn skön stämning Vilsam att lyssna på Hör inte vad han…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-09-21

   Journalisten Hans Sidèn som har skrivit många recensioner om många artister i GP från 60-talet och framåt, och är även textförfattare till många låtar, ritat många roliga små långhåriga gubbar i GP under säkert 50 år, har genom Fredrik Sundh kommit ut med en bok med sina snapshots på…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...