Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

”I don’t trust people who don’t like Led Zeppelin”

2015-09-07 av

Bildwebb

BLOGGHallådär

…här sitter jag på mitt köksgolv och ser lite butter ut (fast det gör jag egentligen inte. Faktum är att jag flyttat upp datorn till de där köksbänkarna som står nedanför fönstret och sitter istället i skräddarställning på en utav mina köksstolar…). Jag har lyckats dra på mig en förkyldning och känner mig ynklig och mesig. Jag ringer mamma och säger att jag vill göra om i min lägenhet och hon får förklara fint och snällt att vi minsann får vänta tills jag är frisk,
vaknar med huvudvärk och knaprar alvedon till min superfärska dunderingefärscitronapelsinäpple-juice direkt från råsanftcentrifugen,
går till grannen, käkar Ben & Jerrys-glass och spelar zombie-spel på X-box men jag är skitkass på det och skrattar åt mig själv mer än vad min hals orkar med…

Selfies_5610Webb

Fördelen med att vara sjuk är att det är OK att sitte inne i hoodtröja och myza även när solen lyser där ute (även om det är sjukt stressande för jag känner mig som en hemsk människa som inte nyttjar sommarens sista strålar), att kolla repriser av repriser och dokumentärer på samtliga play-kanaler flera gånger om, att lyssna på massor av musik och upptäcka massor av andra fantastiska nya band och artister under tiden, att sitta och plocka ihop världens finaste visionstavla framför pinterest i flera timmar…
och andra roliga (…) saker som typ diska, sortera kvitton, sitta i telefonkö till Telia, tvätta, slänga och sortera i soprummet.

Nu till något helt annat. Nu har jag beklagat mig nog över sjukligheter.
Här, ett inlägg kommer lastat med Måndagspepp! Tips på vad som är väldigt bra just nu när det kommer till film, musik, böcker och platser. Hurra!

BLOGGBästjustnu

HenryBlogg

Henry Diltz – pojken med kameran
En kväll fick jag tips av mina gamla fotolärare och en annan vän i Surte att ”Du måste titta på dokumentären om Henry Diltz!”.
Dagen därpå, när jag kände att förkyldningen precis hade mig i sitt grepp letade jag fram dokumentären om Henry på SVT Play
– och redan fyra-fem minuter in i dokumentären var jag fast. Henry Diltz är en oerhört omtyckt fotograf som plåtat de allra främsta rock- och popbanden som t ex The Doors, Jimi Hendrix, Mamas & The Papas, The Eagles, The Monkees mfl under 60- och 70-talet och var även Woodstock-festivalens officiella fotograf. Det fina i dokumentären är inte att det är bra bilder, utan Henrys attityd och inställning till fotografering och livet självt. Han pratar indisk filosofi, döden och sin hustru som gick bort 2001 – och han har så sköna tankar om det. Det känns som man känner honom. <3

 3HenryBlogg

Henry fick ofta följa med band och artister för att de tyckte om honom som person, inte bara det att han tog bra bilder. Han kunde dokumentera, på riktigt. Ringo Starr medverkar i dokumentären också och berättar att med andra fotografer är det oftast på fotografens villkor. Man får order, direktiv, ”gör så – gör inte så” osv. Det är studio, det är smink, allt är tillrätta lagt och liknande. Det blir stelt, ett skådespel. Men med Henry är det annorlunda. Man ”hänger” mest, och på så sätt blir det spontana och väldigt personliga bilder.
Jag säger inte att det är något fel med de välorganiserade studiofotograferingarna, men jag har länge känt att den biten inte varit min grej till 100%. Därför var det fint att se den här, och höra någon sätta ord på det man själv tänkt och känt så många gånger.
”Hade du varit fotograf på 60-talet hade du varit Henry!” sa min fotolärare till mig samma kväll han tipsade om den till mig, och efter att ha sett den själv så känner jag att det typ är den finaste komplimangen jag någonsin fått.
Finns att se på SVT Play här!  

Daniel Norgren – I Waited For You
Det är något fängslande med Daniel Norgren musik. Det är nästan som hypnos. Man blir så oerhört avslappnad och helt borta, samtidigt som man så oerhört närvarande i nuet. Omvärlden, igår eller imorgon finns inte – vad är det? Är det ens viktigt? Nej, det är det inte.
För bara några dagar sedan släppte Daniel sin nya singel, I Waited For You. Det fina med hans musik är att det oftast inte innehåller mycket mer än Daniel själv, hans gitarr och lite stämsång. Ibland kommer en kontrabas in också. I den här låten är det, återigen, bara Daniel, en gitarr och stämsång – men det räcker så. Det berör en så himla mycket ändå. Tror att det kommer bli himla fint i höst på Konserthuset i Göteborg när Daniel kommer för en spelning där. För mer info, klicka här. 

The Eagles – Doolin Dalton 
Jag trodde länge att Eagles inte  var mitt band.
”Gillar du Eagles?”
”…nja. Nej, nej det gör jag inte.” har jag svarat.
Men efter att ha sett dokumentären om Henry Diltz och hans arbete tillsammans med bandet, samt lite påtryckningar från vänner och radiokollegor att jag borde lyssna på bandet mer så har jag gett dem en riktig chans och visst finns det mycket bra att hämta där.
Precis som Daniels låt ovan så är det verkligen chill-musik. Min myz-lista på Spotify har fått sig en rejäl uppsving de senaste veckorna med den typen av musik och innehåller numera 639 stycken låtar som tillsammans ger 44 timmar avkopplande musik. Min mest spelade playlist of all time tror jag, också den med flest följare.
För att komma till den listan, klicka här. 

Foto: Emma Svensson/Studio Emma Svensson
(foto: Emma Svensson)

Resemål – Island
En av mina favoritpersoner inom fotobranschen Emma Svensson (Rockfoto mm) är borta på Island med sitt team och fotograferar och åker runt på fantastiska platser som gör mig så himla sugen på att själv bege mig ut och fotografera igen. Jag har varit på Island en gång (2010), men då var det så mycket fokus på annat och jag uppskattade inte landet på samma sätt som jag tror att jag skulle göra idag. Tror jag skulle se, uppleva och ta in det på ett helt annat sätt med helt andra ögon nu.
Så, någon gång vill jag återvända och ta del av de där vackra platserna som Emma och hennes gäng just nu får uppleva.
För att se mer av Emmas fantastiska bilder, kolla in hennes blogg. 

BloggMusli_5623

BloggMusli_5627

Hej! – Kreativa hem
En så enkel grej egentligen; en bok fullmatad med intervjuer och hemma hos-reportage hos olika profiler där de får berätta hur de tänker kring inredning och vad för känsla de vill lyfta fram i sina hem. Vintage och second hand eller dyr design och übertrendigt, slumpmässigt eller allt genomtänkt i minsta detalj? Här spelar det ingen roll huruvida dyrt, nytt, exklusivt eller trendigt det är – det är verkligen jätteblandat i denna bok, vilket gör det extra intressant. Personerna som figurerar och syn i böckerna skiljer sig också väldigt mycket ifrån varandra.

Jag vet inte varför jag tycker sådana här grejer är jättekul att läsa om. Kanske just för att det är så personligt. Att hur vi har det hemma berättar så mycket om vilka vi är. När jag hälsar på hos andra tycker jag det är jätteintressant med just inredningen eller vad hen har för saker i sin bok- eller skivhylla. Dessutom ger dessa böcker så mycket inspiration, inte bara inredning utan även fotografering, livsfilosofi etc.
Än så länge finns det två böcker i den här serien. Böckerna är skrivna av Christina Breeze och Moa Samuelsson. För mer info, besök deras sida här.

Nu ska jag gå och göra egen müsli och försöka vara lite huslig.
Det är roligare och godare än att köpa egen.
Kanske slänger opp ett recept på det i dagarna. Det är lättare än att koka pasta (berättade jag att jag tappade en halv kastrull med kokt pasta rakt ned i diskhon när jag lagade mat förra veckan? Inte? Nä. Men då gjorde jag det nu…).

 

Puss och kram, fred och kärlek!
Med vänlig hälsning Josefine.  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-09-15

   Gilda Stillbäck har föreställning på Teater Trixter. Hon har bott nåra år i Paris och har två barn. Hon kommer in på scenen och ska gestalta Ingmar Bergman, det är svårt bara det! Hon tittar på en jättekudde. Ropar åt inspicienten och ljussättaren –”Hallå kan vi få lite mera…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...