…och så var vi i mitt kök igen. Jag tycker om mitt kök så mycket. Kan vara för att jag inte har haft ett ”riktigt” kök tidigare i min förra lägenhet, där var det ju liksom öppen planlösning och allt i ett enda rum så att säga. Men det var DÅ det!
Nu är det nya tider. Nu har ett kök som är enbart ett kök. Som min gamla folkhögskolepolare sa när hon var här och hälsade på förra veckan: ”Det är i just ett sånt här kök man har det perfekt kökshänget på festerna!”. Saknas bara de röda plastmuggarna så är vi med i en high school-film.
Extraglad är jag för de här två avlastningsytorna jag fyndade på IKEA för 279:-/st. Det roliga är att jag faktiskt skrev om någon liknande från IKEA i det här inlägget, inför min flytt hit. Dessa två är en annan modell, men det gör inget. Tyckte det blev jättebra och fint ändå. Så nu trängs min kaffekokare, juicemaskin tillsammans med massa små gölliga börkar på borden.
Burkarna kommer också från IKEA. Alphonse Mucha’s konstverk klär både kaffefilterhållaren, kakburken och kaffeburken med sina fantastiska målningar. Filterhållaren och kaffeburken klädde jag om själv. Det heter väl typ…decopage? Välj bilder, skriv ut, limma på och sedan lacka – lätt som plätten, skoj skoj.
Tavlan är egendesign. ”I feel free to do whatever I want any old time…” är taget direkt från Rolling Stones fina låt ”I’m Free” från 1965. Tycker om den låten så himla mycket.
Sen hade jag ju en vision om att jag skulle ha fönsterbrädan fylld av massor av fina kryddor och örter. I’m almost there! Nu står basilika, rosmarin och persilja i varsin kruka på fönsterbrädan tillsammans med en…svart gasell (ehe?) och finskt tuggummi jag fick från en kompis när han var och hälsa på en gång. De smakar tjära, men är ändå goda på något konstigt sätt.
Rosmarin ska tydligen vara himla bra för minnet också (och massor av andra saker),
typiskt att jag glömmer av typ hela tiden att jag ska gå och lukta på den hela dagarna dåh.
Aja, den är fin att ha (och god att slänga på ungsrostade grönsaker också, nomnom!).
Müsli är typ min största last i livet. Jag skulle kunna leva på det tror jag. Men i den där köpemüslin är det oftast massor av onödiga ”ickebraheter” (bra ord vah?) som överdrivet mycket socker, icke ekologiska frukter och tjosan hejsan. Därför brukar jag göra egen. Det är jättelätt och väldigt roligt då man kan slänga i precis det man tycker är gott.
Jag brukar göra något i stil med detta recept. Det blir ca 1 liter av detta:
- 5 dl havregryn
- 3 dl rågflingor
- 1 dl linfrön
- 1 dl sötmandel
- 3 msk olja
- 3 msk vatten
- 1/2 dl flytande honung
- 1 dl russin
- 4-5 st torkade fikon
- 4-5 st torkade dadlar
- 2 dl kokosflingor
Sätt ugnen på 200°C.
Lägg havregryn, rågflingor, vetegroddar och linfrön i en långpanna. Hacka mandeln grovt och strö över flingor och gryn.
Tillsätt oljan och vattnet och blanda noga. Ringla över honungen.
Rosta müslin mitt i ugnen i ca 15 min. Rör om några gånger under tiden så att det blir jämt rostat. Blanda ner russinen, kokosflingorna och skär (eller klipp med sax, det är enklare) dadlarna och kokosflingorna i små bitar och låt müslin kallna. Häll upp i små gölliga burkar och sedan ser ditt kök ut som en IKEA-katalog eller som om Ernst himself bor där.Ta-dah!
…och om man inte känner för att laga någon müsli kan man sitta på ena köksbänken och dingla med benen och prata med den som tar hand om disken i hemmet…
…men någon sån har jag inte hittat en (jo, fast han drog ju hem till Kanada igen så nu växer diskhögen som faen och då måste jag lik förbannat ta hand om den. Dä ä jöh rövah!).
Tack för mig, gå och laga müsli med er nu.
Puss och kram, fred och kärlek!
Med vänlig hälsning Josefine.