Nu på måndag 26 oktober sammanträder Färdtjänstnämnden i Göteborg med anledning av ett förslag som kommer att slå hårt mot rörelsehindrade med rätt till färdtjänst. Framför allt kommer detta drabba rörelsehindrade utan arbete, men också yngre brukare som vill leva ett aktivt liv och ta del av stadens utbud. Förslaget innebär stora prishöjningar och begränsningar i antalet berättigade resor samt regler för detta.
Här är några punkter som uppmärksammats av De Handikappades Riksförbunds Göteborgsavdelning:
• Avgiften för enkelresa kommer höjas från nuvarande 35 kr till 50 kr
• Avgiften för månadskort kommer höjas från 580 kr till 750 kr
• Max antal enkelresor som kan beviljas för personer som endast kan resa med Färdtjänst kommer sänkas från 520 till 312 resor per år
• Månadskort får endast användas till arbets- och studieresor eller så kallade dagvårdsresor (övriga resor räknas som enkelresor och debiteras därefter)
• Extra avgift vid trappklättring
• Det kommer inte vara möjligt att resa nattetid måndag-fredag mellan kl. 00-05 eller lördag-söndag mellan kl. 03-05
I praktiken innebär detta, enligt mina lekmannaögon, att de rörelsehindrade som måste använda färdtjänst och vill ta del av stadens nöjesutbud inte kan använda sitt månadskort utan då måste använda sin kvot av enkelresor.
Som alltså sänks från 520 till 312 resor per år.
Priset höjs också något, vilket slår hårdast mot den grupp handikappade som ej arbetar och studerar och därför inte tillåts köpa något månadskort. Alltså de mest resurssvaga arbetslösa.
Andra aspekter som för Göteborg nonstops läsare är relevanta är att det dessutom inte heller går att få färdtjänst efter klockan 24 på vardagar – en tid då många konserter och evenemang fortfarande pågår.
Rörelsehindrade förvägras här samma möjligheter som sina icke handikappade kompisar, utan blir fast hemma som något slags kolli.
Vad förutsätts rörelsehindrade ha för intressen, tror färdtjänstförvaltningen? Sitta hemma och läsa Harry Potter och zappa på TV:n, och sedan gå lägga sig tidigt?
Färdtjänstnämnden består av fem personer som alla är politiker och företräder de olika partierna i kommunfullmäktige.
Ordförande är Helen Engholm (V), vice är Pontus Båth (M), därefter Magdalena Lindstrand (MP), Margareta Broang (M) och
Siw Wittgren-Ahl (S).
Jag skickar ut ett allmänt förhörande mejl till dessa under lördag kväll då det brådskar, sammanträdet är ju redan på måndag, och rings nu på söndagen upp av vice ordförande Pontus Båth som ger en sammanfattning, givetvis från ett alliansperspektiv.
Bakgrunden enligt Båth är de rödgrönas oförmåga att under ett antal år få budgeten för hela kommunen i balans. Målet är att få kontroll över ekonomin, och detta har föranlett förslaget om en överföring av Färdtjänstnämndens funktioner till Trafiknämnden, vilket kommer att minska de administrativa kostnaderna.
Ett skäl till varför drastiska åtgärder är nödvändiga, enligt Båth, är att kommunens upphandling av tjänster från transportföretagen inneburit en fördyrning, då Socialdemokraterna smugit in klassisk röd facklig agenda i avtalet.
Det är inte längre kvalitet och service som varit ledstjärnan, utan från rödgrönt håll har man gått in och detaljstyrt allt ifrån miljöaspekter till lönepolitik hos trafikföretagen enligt Båth, vars resonemang finns publicerat som debattinlägg på GP. Bakgrunden är en politisk strid om vad stadens politiker får reglera och inte, se även artikel i GP här.
De åtgärder som nu föreslagits färdtjänstnämnden är en åtgärd för att akut få kontroll på budgeten, där minuskostnaderna väntas skena iväg ytterligare under 2016 och 2017.
Dessutom bör upphandlingen ske för hela regionen på samma sätt som Västtrafik. Detta för att ytterligare kunna pressa kostnaderna, säger Båth.
Som är förvånad över att de nya förändringarna – som kommer slå hårt mot rörelsehindrades ekonomi – inte uppmärksammats mer medialt.
De politiska turerna kring detta är komplicerade, med beslutsvägar som är svåra att överblicka för den som inte är insatt i kommunal förvaltningsrätt.
Vi får återkomma i ärendet efter att fler åsikter och perspektiv inhämtats.
Klart är att ett sammanträde äger rum, och att allmänheten är välkomna att delta kl 16:30 i Ullevi Lounge (ingång paradentrén mot Mölndalsån).
60 personer är föranmälda, varav de flesta kommer att anlända med färdtjänst.
Förändringarna kan slå igenom rent konkret först under 2017, men det är hög tid att reagera redan nu.
Samlingssida för handlingar i nämnden här (länkar)
Bilagor i pdf:
Konsekvenser för FÄRDTJÄNST BRUKARE i Göteborg
Yrkande budget
Uppdatering måndag 26 oktober kl 16: P4 Göteborg har lyft upp frågan:
Som vanlig webblänk
Kommentarer på Rörelsehindrade kan få stanna hemma – om förändringarna i färdtjänsten slår igenom
Pingbacks på Rörelsehindrade kan få stanna hemma – om förändringarna i färdtjänsten slår igenom
Pingback: Färdtjänsten försämras medan asylsökande får buss och gymkort | Petterssons gör skillnad
Pingback: Färdtjänsten försämras medan asylsökande får buss och gymkort | First News Feed – One world. One Page.