Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Rörelsehindrade kan få stanna hemma – om förändringarna i färdtjänsten slår igenom

2015-10-25 av ozelot

3046445_1200_675Nu på måndag 26 oktober sammanträder Färdtjänstnämnden i Göteborg med anledning av ett förslag som kommer att slå hårt mot rörelsehindrade med rätt till färdtjänst. Framför allt kommer detta drabba rörelsehindrade utan arbete, men också yngre brukare som vill leva ett aktivt liv och ta del av stadens utbud. Förslaget innebär stora prishöjningar och begränsningar i antalet berättigade resor samt regler för detta.

Här är några punkter som uppmärksammats av De Handikappades Riksförbunds Göteborgsavdelning:

• Avgiften för enkelresa kommer höjas från nuvarande 35 kr till 50 kr
• Avgiften för månadskort kommer höjas från 580 kr till 750 kr
• Max antal enkelresor som kan beviljas för personer som endast kan resa med Färdtjänst kommer sänkas från 520 till 312 resor per år
• Månadskort får endast användas till arbets- och studieresor eller så kallade dagvårdsresor (övriga resor räknas som enkelresor och debiteras därefter)
• Extra avgift vid trappklättring
• Det kommer inte vara möjligt att resa nattetid måndag-fredag mellan kl. 00-05 eller lördag-söndag mellan kl. 03-05

I praktiken innebär detta, enligt mina lekmannaögon, att de rörelsehindrade som måste använda färdtjänst och vill ta del av stadens nöjesutbud inte kan använda sitt månadskort utan då måste använda sin kvot av enkelresor.
Som alltså sänks från 520 till 312 resor per år.
Priset höjs också något, vilket slår hårdast mot den grupp handikappade som ej arbetar och studerar och därför inte tillåts köpa något månadskort. Alltså de mest resurssvaga arbetslösa.

Andra aspekter som för Göteborg nonstops läsare är relevanta är att det dessutom inte heller går att få färdtjänst efter klockan 24 på vardagar – en tid då många konserter och evenemang fortfarande pågår.
Rörelsehindrade förvägras här samma möjligheter som sina icke handikappade kompisar, utan blir fast hemma som något slags kolli.
Vad förutsätts rörelsehindrade ha för intressen, tror färdtjänstförvaltningen? Sitta hemma och läsa Harry Potter och zappa på TV:n, och sedan gå lägga sig tidigt?

Färdtjänstnämnden består av fem personer som alla är politiker och företräder de olika partierna i kommunfullmäktige.
Ordförande är Helen Engholm (V), vice är Pontus Båth (M), därefter Magdalena Lindstrand (MP), Margareta Broang (M) och
Siw Wittgren-Ahl (S).
Jag skickar ut ett allmänt förhörande mejl till dessa under lördag kväll då det brådskar, sammanträdet är ju redan på måndag, och rings nu på söndagen upp av vice ordförande Pontus Båth som ger en sammanfattning, givetvis från ett alliansperspektiv.

Bakgrunden enligt Båth är de rödgrönas oförmåga att under ett antal år få budgeten för hela kommunen i balans. Målet är att få kontroll över ekonomin, och detta har föranlett förslaget om en överföring av Färdtjänstnämndens funktioner till Trafiknämnden, vilket kommer att minska de administrativa kostnaderna.

Ett skäl till varför drastiska åtgärder är nödvändiga, enligt Båth, är att kommunens upphandling av tjänster från transportföretagen inneburit en fördyrning, då Socialdemokraterna smugit in klassisk röd facklig agenda i avtalet.
Det är inte längre kvalitet och service som varit ledstjärnan, utan från rödgrönt håll har man gått in och detaljstyrt allt ifrån miljöaspekter till lönepolitik hos trafikföretagen enligt Båth, vars resonemang finns publicerat som debattinlägg på GP. Bakgrunden är en politisk strid om vad stadens politiker får reglera och inte, se även artikel i GP här.

De åtgärder som nu föreslagits färdtjänstnämnden är en åtgärd för att akut få kontroll på budgeten, där minuskostnaderna väntas skena iväg ytterligare under 2016 och 2017.
Dessutom bör upphandlingen ske för hela regionen på samma sätt som Västtrafik. Detta för att ytterligare kunna pressa kostnaderna, säger Båth.
Som är förvånad över att de nya förändringarna – som kommer slå hårt mot rörelsehindrades ekonomi – inte uppmärksammats mer medialt.

De politiska turerna kring detta är komplicerade, med beslutsvägar som är svåra att överblicka för den som inte är insatt i kommunal förvaltningsrätt.
Vi får återkomma i ärendet efter att fler åsikter och perspektiv inhämtats.
Klart är att ett sammanträde äger rum, och att allmänheten är välkomna att delta kl 16:30 i Ullevi Lounge (ingång paradentrén mot Mölndalsån).
60 personer är föranmälda, varav de flesta kommer att anlända med färdtjänst.

Förändringarna kan slå igenom rent konkret först under 2017, men det är hög tid att reagera redan nu.

Samlingssida för handlingar i nämnden här (länkar)

Bilagor i pdf:

Konsekvenser för FÄRDTJÄNST BRUKARE i Göteborg
Yrkande budget

Uppdatering måndag 26 oktober kl 16:
P4 Göteborg har lyft upp frågan:


Som vanlig webblänk

Kommentarer på Rörelsehindrade kan få stanna hemma – om förändringarna i färdtjänsten slår igenom

Pingbacks på Rörelsehindrade kan få stanna hemma – om förändringarna i färdtjänsten slår igenom

  1. Pingback: Färdtjänsten försämras medan asylsökande får buss och gymkort | Petterssons gör skillnad

  2. Pingback: Färdtjänsten försämras medan asylsökande får buss och gymkort | First News Feed – One world. One Page.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-01-12

   DE som brukar köra mig till sjukan har Corona båda två så idag fick Aloun, min systers man skjutsa mig istället. Vi möttes utanför en cykelbutik vid Masthuggstorget. Jag hade packat duntäcke, kudde, lakan, min egen goda rödbetssallad, pappas chilipasta special och Coops ärtbullar som ja stekte i morse….

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...