Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Offside Press växer snabbast i Göteborg

2015-10-30 av ozelot

0072-1024x768Offside Press, är det snabbast växande företaget i Göteborg. Med förgreningar i granskande matmagasinet Hunger och Filter kombinerat med bokutgivning har man gått plus SVINDLANDE 494% på ett år i omsättning.
Nåväl, allt går att säga med mördande statistik och urvalsmetoder, det är Almi som gjort undersökningen öppna med – men glädjande är det att ett publicistiskt företag med redaktion huvudsakligen centrerad till Göteborg kan bära sig utan att tumma på grundidén.

Läs mer om rapporten här.

Noterbart är att i en tid som dömt ut pappersjournalistiken har Offside, Filter och senast Hunger valt närmast motsatt väg, och ett jubel lär genom initierade källor ha ekat genom lokalerna vid Vasaplatsen när något mätinstitut, oklart vilket, listade de tidskrifter som var SÄMST på sociala medier.
Ty verksamhetens kärnidé har alltid varit den långa läsningen, de djuplodande reportagen som vågar hålla händerna kvar i fickorna när det blåser göteborgsk småspik.

Just denna undersökning är baserad på senaste årets resultat och visst, Schibbye och Perssons bok 438 dagar och senare även Klas Ingessons historia gjorde sitt för klirret i kassorna.
Men faktum är ändå att man hela tiden visat sund, organiskt växande ekonomi, betalar hyggliga löner efter omständigheterna och är alla JMG elevers våta dröm som praktikplats.
Idag är ägandet utspritt i fler tårtbitar även om VD Tobias Regnell och vapenbrodern Mattias Göransson fortfarande sitter på den största.
Mest handlar det om ett ideologiskt betingat ägarskap, som inte sneglar så mycket på snabba klipp.
Nämnas kan Leif Pagrotsky, ex-fotbollspelaren Kennet Anderson och Nudies Joakim Levin. Som exempel.

Nog för att Offside startades som ren pocketbok av två skrivmaskinsknattrande journalister som vågade fnysa åt digitaliseringsmantrat, men trots detta hittade algoritmen för både läsartillvänt tilltal och bevarad nattsömn.
Helt kört är det dock inte med datamaskiner, om vi får tro intervjun med Affärer i Väst:
– Jag tror på mikrobetalningar. När man kan köpa något för fem kronor med ett knapptryck – och det ligger nog bara mellan tolv och arton månader bort – kommer det att förändra mycket av medieutbudet på nätet. Det kommer att ge större möjligheter för kvalitetetsjournalistiken
, säger Tobias Regnell.

Mer: Johanna Bäckström Lerneby nominerades nyligen till Stora Journalistpriset för reportaget ”Att skapa ett monster”.
Som finns på webben.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-02-11

Det är så lätt att glömma bort hur mkt man får av andra människor. Hur vi sår frön i varann. Hur vi skapar varann genom att se varann och bekräfta sidor i varann som vi inte hade upptäckt på egen hand. Hur vi planterar in kunskap i varann på ett…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-02-17

    En ny CAPISSO har jag hittat!  Jag gick på PONTUS TORSTENSSONS vernissage efter Bosse Winbergs begravning & blev lite lättare till sinnes på Bengans. Jag satte mig jämte två tyska tjejer och väntade på Nikke Ström som också skulle dit. Flickorna tyckte att tavlorna va trevliga, de hade aldrig…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-11

I kvällens första set inleder saxofonkvartetten Phones 4 med att röra sig i en stor cirkel i rummet de stöter ut varsitt ljud åt gången det är långt  mellan tonerna och vandringen pågår länge. Det finns en spänning i ljud som flyttar sig. Till slut så samlas gruppen på scenen…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...