Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Varför saknar Kadhammars åsikt betydelse? Jo för han vet inte vad han snackar om

2015-11-09 av ozelot

kadhammarDet kom en krönika i flödet idag. Det brukar det göra, men den här håller ganska hög svansföring fast andra sidan slokar betänkligt. Det är söndag, man är trött och tänker ”fan det är söndag. kan du inte bara hålla käften, jag orkar inte reagera”. Skriven för att provocera, att ”röra om i grytan” lite och är skriven av en flintskallig gubbe på 59 vårar från Säffle. Den handlar om Göteborg.
Peter Kadhammar är numera kolumnist på Aftonbladet. Tror han är en frisk fläkt men doftar nu mer av kundkorg fylld av korkskadat vin från Stenas Offshore-shop.

Han har googlat runt lite på Wikipedia och kommit fram till att Göteborg är en dödstrött stad och det kan man ju få tycka om man vill, om man bara inte så uppenbart lyckats få precis allt fel.
Och dessutom vräka ut det i Aftonbladet i egenskap av förment stjärnkolumnist.
Att han hittat Jan Jörnmark kan jag förvisso respektera, kunnig på sitt område och tillika värmlänning – vilket säkert underlättat umgänget – men samme Jörnmark…är sig liksom trogen sin ganska tydliga pessimistiska linje beträffande bilden av Göteborg.
Ullevi är bara skit och borde jämnas med marken, Heden skall bebyggas blint (*blandstad, helst massa trevliga antikvariat, mötesplatser, kvartersscener och bäckar som folk kan fiska i), Göteborg är bara nedlagda varv.
Det är ingen slump att gemene mans bild av honom kanske är att han i populariserad bokform dokumenterar övergivna fabriker över hela världen, och gör sig en ganska god hacka på det.

Sagt och gjort: Kadhammar åker till Göteborg och tar in på ’Park Aveny’ som han dessutom i vinddraget från X2000 tåget lyckas få felstavat (det heter faktiskt Park Avenue och är dit stockholmare åker inför bokmässan och Schulman och alla blir för fulla), och där träffar just Jan Jörnmark som bekvämligt nog bor mitt emot, på Avenyn, under Volvo VD:n Leif Johanssons tjänstebostad vilket såklart inte undgår texten. Hur kom ni att prata om det?
Sedan följer en ärligt talat ganska pinsam litania om saker som vår från allmogen flyktade son vet om Göteborg: Det är Britt-Marie Mattson, Volvo, Ullevi och på sin höjd Janne Josefsson.

”Medan Göteborg stått kvar och blickat mot det gamla industrisamhället har Stockholm tagit språnget in i den nya digitala ekonomin. Det syns på inkomsterna, säger Jörnmark. Stockholm har dragit ifrån och är betydligt rikare än Göteborg.”
”Kompetensen, om det så är ekonomer eller författare, har under 35 år oavbrutet flyttat till Stockholm.”

Saken är biff. Göteborg är dödsdömt, en strumplästenspark från Ullevi ned i Fattighusån.
Ekonomer och författare flyttar till Stockholm.
Vilka då, undrar man ju då? frågar man sig, men svaret låter inte länge vänta på sig:

Kadhammar: ”Så varför stannar Jörnmark?”
– Jag trivs bara jag får resa bort då och då. Så jag kan hålla själen fri och inte falla ner i den där jävla dumma Göteborgsandan.

Jag kan ju personligen säga att jag förmodligen går på minst 50 föreläsningar och panelsamtal per år, om saker i alla fall relevanta för Göteborg. Letade efter er i vimlet.
Börjar tänka på Värmland, jag har visst lite mark undanstoppat där, 6 km från just Säffle.
De pratar så trevligt i Värmland. Man blir liksom gla’ av att bara höra folk prata på Mitti.
Ack Värmeland du sköna, vad har hänt sedan Fröding och Tina Thörner?
Jaha, ni fick jobb nån annanstans.
Fullständigt poänglös argumentation, och orättvis naturligtvis. Men det är ju precis det Kadhammar själv gör.

Göteborg då, äh jag orkar inte egentligen, men ändå:
Enligt statliga myndigheten Tillväxtanalys, lydande under Näringsdepartementet, vars rapport jag inte läst i sin helhet men väl i brottstycken:
”För femte kvartalet i rad ökar antalet nystartade företag i Göteborgsregionen. I de andra storstäderna går utvecklingen bakåt.
Nyföretagandet minskar i riket som helhet och i två av tre storstadsregioner. Det visar den senaste statistiken från Tillväxtanalys.”

Mer här, samt referenser. Men de ljuger kanske.

Min högst personliga bedömning är att det sker just nu ganska mycket på mikronivå och Göteborg håller på att bli en kreativ stad på riktigt. Det är ett brytningsskede men också ett stålbad.
Såklart beror det ju på vilket perspektiv man har: Om man är helt ointresserad av kläder kanske man inte ser vad som händer i modeindustrin och går man aldrig ut på restaurang märker man inte att det finns mer än stenugnsbakad pizza.
Att Göteborg torde ha mest matkunnande och goda restauranger per capita och vilken dynamisk musikstad det är där metamorfoser mellan genrer och uttrycksformer sker mest hela tiden.

Det är klart att inte en 60-årig gubbe i kostym i Stockholm vet detta, men här finns ingen anledning till oro.
De är bara är fast i en slags mental låsning att alla flyttar till Stockholm vilket inte är sant.
”Ekonomer och författare”, jorusåatt.

Göteborgs debattklimat: ’Finns det verkligen inga andra debattörer utom Viveka Lärn och Janne Josefsson?’ (har han tappat det nu!? På riktigt..)
Man kan ju i alla fall inte säga att Teodorescu eller Cwejman på GP är särskilt buskablyga av sig, oavsett politisk hemvist och då är de ändå enkla kort att dra som till och med en A-pressen murvel i förskingringen torde känna till.

Okej, teater och bokförlag etc ligger vi kanske i lä, men som ett exempel Filter, med Offside Förlag och kritiska matmagasinet Hunger i leken visar svarta siffror (ökat mest i Göteborg det senaste året enligt en beräkningsmodell) och definitivt kan anses driva debatt som blir riksnyheter. Eller riksnyheter som blir debatt.
Hannes Råstam, Sveriges skickligaste undersökande journalist genom tiderna – alla kategorier?
Okej, jag vet han är död, men mot honom är Kadhammar en fullständig nolla, journalistpris jo jag skrattar jag.

Universitetet som ändå har några tongivande debattörer, bröderna Azar, citatmaskinen Bo Rothstein och han den s-märkte vindflöjeln som tolkar valresultat…och varför inte Britt-Marie Matssons egen make (eftersom hon nu är bekant) Sören Holmberg vars specialområde kan sägas vara just opinionsjournalistik och bedriver just massmedieforskning.
Inget som Kadhammar känner till?

Till det kommer givetvis SVT:s lokala redaktioner med Debatt och UG som flaggskepp, men ändå mindre informella som för att nämna några helt väsensskilda, Clandestino-sfären och förortsnätverken… Lamotte vars bondska krior ändå människor utan bättre vetande delar till höger och vänster, ett otal till. Inom filmen, och dokumentära medier med debattinslag: Björn Runge, Roy Andersson, Ruben Östlund..
Jag vet inte hur Peter tycker att man skall räkna: Folk som flyttat härifrån eller flyttat hit?
Jag versalställer: ETT OTAL.

Näringsliv då? Dött, Malmö är så jävla hipp och kreativt för att de rev några kranar. Turning torso, uj uj uj.
Nära till Christiania, cooooolt.
Sitta å röka fetingar tjocka som Mauser-pipor, äta billig falafel, få bånge på Möllan..
Vad hände med han David Flamholc?

Men allt är inte bilar och varv:

Chalmers? Den forskning som bedrivs i samarbete med Sahlgrenska och med riskkapital i ryggen?
Film- och TV produktion som sagt som i allt större utsträckning får internationella – och nationella satsningar – förlagda exempelvis till Gothenburg Film Studios och Film i väst, inte sällan på grund av billiga uttjänta industrilokaler.
Jeansföretag som Nudie, Velour kanske, Weekday som blev uppköpta av H&M, en liten pinfärsk uppstickare med release förra veckan som heter Air Dine med syftet att likt Über och Air Bnb få människors att använda sina privata nätverk för att tjäna en liten slant, på ett hum.
(Okej, inga stämpelklockor a la SKF men räknas det inte då?)
Spelföretag som köps eller förlägger filialer hit, Sveriges kanske mest välrenommerade reklambyrå, turismen som växer och vad som framförallt utmärker Göteborg som kreativ stad: De låga trösklarna som gör det omöjligt för kreatörer att inte förr eller senare stöta på varandra på samma krog.

Kadhammar pratar helt enkelt i nattmössan. Man kan vara kritisk, men nöj dig inte med att googla lite på tåget innan åker in i tunneln igen.

Som en kommentator sammanfattade det på Facebook:
”Det är ju ett klassiskt kolonialt perspektiv: ’Jag vet inget om de där människorna, det måste bero på att *de* är betydelselösa och självgoda. Varför skulle jag annars ha noll koll? Det kan ju inte vara för att det är jag som är oinsatt och självgod’ ”

Kommentarer på Varför saknar Kadhammars åsikt betydelse? Jo för han vet inte vad han snackar om

 1. Per

  Haha fast han har ju rätt.
  Har bott här sen -98 och Andreasson/Hulténs korruptions-Gbg är döende.

  • Korruptionshärvorna är ändå förhållandevis få i sammanhanget om än rättvist uppmärksammade, ytterst få politiker som skor sig rent ekonomiskt tror jag,
   Sedan kan det vara en annan femma med vänskapsband och att ingen säger emot. Bra om de slås sönder.

   Sedan finns det ganska mycket kvar av den staden som agerar rätt oberoende av de här strukturerna.

  • Jens

   Kadhammar har 100% rätt! Balmö är hippaste staden, Stockholm är världsstaten.

   Göteborg är fast i sitt förflutna , Göteborg hänger inte med någonting.
   Att du blir sårad förstår jag , sanningen svider . Det som saknas i Göteborg är Götebrogare som kan vara ärliga, och se sin stad för vad den är och inte drömma och tro att det är något den inte är.
   Göteborg är en idustristad, ganska omodern, inskrenkt, självgod.
   Allt är alltid andras fel, gärna Stockholm. Sen att halva Västra Götaland bor i Stockholm det säger man inget om.
   Sen att Stockholm ger 3 miljader i stöd till Göteborg det är ingen som säger något om.
   Göteborg är en lite stad, ett litet folk.

   Inte alla är lika blinda som skribenten men det finns hopp. Lägg ner avundsjukan, vässa kuken och inse vad staden är. innse att glöm för all frantid bort att tävla med Stockholm. Göteborg är 30 år efter allt och är inte i samma storlek. Stockholm är en modern världsstad med en framtid. göteborg är fabriker, industri hammra och slå. Snart försvinner Volvo, Skf lär flytta sin produktion.. God Natt Göteborg!

   • Zzzzzz…

 2. A

  ”Varför saknar Kadhammars åsikt betydelse? Jo för han vet inte vad han snackar om”

  Här har man nog ringat in problematiken: Om man inte kan skriva en rubrik grammatiskt rätt utan skriver den på göteborgsdialekt så blir det oerhört svårt att ta den på allvar.

  Illa skrivet svar till Kadhammar överlag för övrigt, oavsett syfte och mening. Att skriva i affekt är svåra saker och få lyckas.

  • Erik

   Haha det går liksom inte undgå vilken fantastiskt tråkig människa du måste vara 🙂

   Redan vid rubriken fastnar du och hittar tydligen något grammatiskt fel, är det ett komma du vill ha eller var det faktumet att det inte fanns en punkt i slutet som fick dig ur balans? Förstår att det kan vara svårt att läsa rent generellt om det knyter sig så lätt.

   Sen är det ju lätt komiskt att du inte ser att texten är skriven i en lättsammare ton och inte den menlösa trötta som Kadhammar själv använder. Men du kanske är 55 år själv och har lite svårt att hänga med i vad som verkligen händer när du letar stavfel på ytan.

   Nej ett fullgott lagom seriöst svar till en otrooooligt menlös artikel som jag antar skulle locka klick till Aftonbladets urusla tidning.

   Ps. Jag stavade ”otroligt” fel med vilje för att ge det lite nyans, hoppas du inte misstycker 😉

   • Jag faktiskt faktiskt inte riktigt vem A syftade på först, men visst jag sitter inte och grundkollar grammatik med min gamla lektor i svenska.
    Trodde han syftade på Kadhammars text, jag är osäker. Sen slutade jag att läsa, men kan inte låta bli att fundera lite nu..

 3. Jag är mest nyfiken på om PK har läst än. Han kommer ju inte svara såklart, om han är smart och inte hamnar i affekt. Det kommer ju då nämligen uppfattas som att jag skriver ur underläge och han ur överläge, inte för att det är så, men folk kommer uppfatta det så – stora AB mot nonstop etc- (Jag blir nog mest road, jag tål det nog..)
  50/50 att han läst redan, mina texter har en tendens att provocera eller dyka upp (som plagiat t.ex) i de mest udda sammanhang. Särskilt på Aftonbladet…

 4. Jens

  Skäms kudde på!!

  Kan inte låta bli.. skrivbenten har noll i kunskap.

  SVT finsn i Göteborg pgr av lillebrorskomplexinget annat. SVT komemr att flytta till Stockholm till huvundkontoret. SVT finns bara i Göteborg för att fördela jobben, jäntelagsstad som Göteborg är.
  Sen nystratade företag. Ja gosse Göteborg är en komun i Västra Götaland INGET LÄNIA. Finns inget som heter stor göteborg eller göteborgsregionen.
  Sen finns det ju inte så mycket att göra förutom att hammra och slå på fabrik eller jobba innom kommunen, att folk öppnar företag äör det enda chansen till att ha ett jobb.
  I Göteborg har man 3 alternativ, jobba statligt, jobba kommunalt, eller vara enmansföretagare så kanske man kan köpa en platt tv på firman.

  Matställen. att Göteborgare slår sig för brusten är för att dom inte vet något annat. finns 1000 bättre restauranger i Sverige,

  Att pris GP:s jouranlister visar på okunskap. Finns 100 bättre.

  Allt du tar fram är saker som du bara vet i brist på att du inte vet något annat. Du är inskränt en typiskt Göteborgare.

  Självgod, trångsynt, obildad. Har noll koll på övriga Sverige.

  • Du skrev en gång, räckte inte det? Full redan kl 10 på förmiddagen? Alternativt gå med här

 5. Henke

  Snacka om att GBG:s självförtroende är kört i botten när så många känner ett behov av att dementera en värmlännings krönika 🙂

  • Erik

   Eller hur! Hittills har hela 6 (!!!!) personer kommenterat, galet många.

   …varav 3 verkar vara göteborgare (skribenten inkluderad).

   Så absolut, jag håller verkligen med dig, Göteborg har verkligen kraftsamlat i den här debatten 🙂

   Sen undrar jag vad det har att göra med saken att Peter Kadhammar är en värmlänning? Spelar det någon roll var han var uppväxt eller var han bor för den delen. Det är ju oerhört trångsynt i så fall.

   Det intressant är ju inte om en stad är bättre eller sämre än en annan utan om man trivs att bo i den. Det finns givetvis en massa problem i göteborg precis som det finns det i alla städer. Men den konstruktiva diskussion är knappast om vilken stad som är ”bäst” utan hur man kan göra saker och ting bättre.

   • Ja, visst är det ju så att denna krönika bara kommenterats av sex personer…. Lägg till några till på sociala medier etc, det är den mesta diskussionen om Kadhammar-Gate ligger.

    Att jag kommenterar att han är värmlänning är relevant då han implicit hånar Göteborg och konstaterar att alla flyttar till Stockholm, och det kan vara intressant att definiera vad som egentligen avgör om man är Göteborgare, Värmlänning eller Stockholmare. Sedan står det ju mycket tydligt under min anmärkning i texten att det är en ohederlig angreppspunkt:

    ”Fullständigt poänglös argumentation, och orättvis naturligtvis. Men det är ju precis det Kadhammar själv gör.”

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-07-07

  Jag vaknar halv sex på morronen. Kikar in på min son. Han ligger med benen uppslängda över täcket. Den lille prinsen under två vaktande änglar. Jag funderar fram och tillbaka på om jag ska gå ut och ta en cigg eller inte. Kommer fram till att en cigg mer…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-05-17

Kycklingfärs Salt Citronpeppar Svartpeppar Så rör man ihop det så det går in ordentligt, jag kommer inte ihåg hur mkt jag hade, men det spelar ingen roll. Så lägger man det i en penslad glasform  med olja och kinasoja Man plattar ut den så den täcker formen Penslar med samma…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...