Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

White Guide hälsar på hos HOZE – samt släpper nordisk matbibel

2015-11-16 av ozelot

hozeMatbibeln White Guide har varit och testat HOZE på Stigbergsliden och lämnat finfina omdömen. Att kalla detta för ”sushi-ställe” håller inte – José målar med en en alltför generös palett influerad av den japanska matkulturen – vilket fått både kockarnas kockar och Foodies att osäkra instagramkontot och sucka lyriskt.

Josés Cerdas koncept är att allt tillagas på plats framför de få gästerna, vilket föranlett den i princip det enda negativa jag hört om restaurangen: Ibland vill man kanske smaka, prata om sin upplevelse med sitt sällskap utan ha självaste kocken med skarpslipad kniv inom viskavstånd. För allt i omakasen kanske inte är lika gott och att äta är också en social upplevelse som kan kännas ansträngd utan en privat andningslucka?
Men det är det som är grejen och det vet man redan innan, annars bokar man ju inte besöket.

Läs en intervju med José Cerdas som vi gjorde här.

Jag har inte lyckas hitta White Guide-recensionen på nätet, så jag bjuder på den här:

Japanskt med svenska råvaror och spansk inspiration

”Sibirisk kaviar, joselitoskinka, wagyubiff, anklever och tonfiskbuk. Priset för omakasen, den japanska serveringsstilen där kocken bestämmer själv, har tagit ett rejält skutt uppåt, men så har också köksmästare José Cerdà också gett sig själv fritt spelrum att välja de bästa ingredienserna han kunnat hitta. Han är född i Göteborg, men har rötterna i de mallorkinska köken och drivs av en stark kärlek till Japan. Namnet Hoze är en japaniserad version av hans förnamn. Efter fem år med egen krog har han nu självförtroendet att blanda fritt mellan de tre kök han älskar: svenska råvaror, japansk estetik och instick av spanska barndomsfavoriter. Restaurangen är diskret och lätt att missa. Skylten är minimal och lokalen är inredd i mörkt trä och sparsamt upplyst. Matsalen består av sex sittplatser längst en bardisk, och såvida inte alla sex tillhör samma sällskap kommer man garanterat få nya matintresserade bekanta under den nästan tre timmar långa sittningen. Att fisken på nigirin är dagsfärsk är ingen självklarhet. Tvärtom experimenterar José med lagringstider på fisken för att få till en krämigare konsistens med mindre tuggmotstånd. Smaken och konstansen utvecklas i vågor – och det är en konst att hitta det den perfekta tiden att servera fisken innan den hunnit bli övermogen. Slutresultatet gör att foodies vallfärdar hit. Gösen från Hjälmaren har marinerats i alger för att ge insjöfisken en smak av hav, och mognat i tolv dagar. Tonfisken har efter tio dagar förvandlats till en krämigt köttig upplevelse. Den svenska bläckfisken i blott en dag, men det räckte för att ge en len konsistens. José Cerdà är fortfarande ung. Han fnissar för sig själv under arbetets gång. Det här är hans lokal, hans egensinniga vision. Här kontrollerar han rubbet: inreder restaurangen, skaffar råvarorna, lagar maten och serverar. När han inte hinner med är hjälper pappan till. Och brödet är bakat av hans flickvän. Sedan restaurangen öppnats har kranvatten varit enda drycken, men från och med i höst utökas valen till två olika dryckesmenyer: en med teer från Kyoto och en innovativ alkoholfri med téer, juicer, cider och öl. En av de roligaste rätterna har en bas på ”japanskt wonderbread”, shokupan, influget från Japan. Till detta en sibirisk störrom som är perfekt balanserad i sältan och en otroligt fet tonfiskbuk med rejäl umamiton och ovanpå allt en illgrön gräslöksolja som genast för tankarna till en svensk midsommar. Den mest oväntade rätten är en buljongrätt som Jozés mamma brukade göra, med majskorn, morotsslantar och kokt ägg i. Riktig tröstmat, försäkras det”.

Med det sagt kan jag ju bjussa tillbaka lite till White Guide för klipp-och-klistrat, och nämna att White Guide släpper ny guide i veckan – White Guide Nordic – där de 300 bästa restaurangerna i Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige inklusive Grönland och Färöarna listas.
Guiden är på engelska, de svenska och danska restaurangrecensionerna är hämtade från den senaste svenska respektive danska upplagan.

Skicka din beställning med din adress till: order@whiteguide.se och skriv ”WGN16” så har du boken i din brevlåda inom kort, Pris 225 kr inkl moms och porto.
Men den lär ju självklart dyka upp i bokhandeln också, lagom till Jul och så..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-12-08

  I tider som prånglar ut trista nyheter som kan göra den bäste uppgiven så uppstår  ljuset. I mörkret fladdrar alltid ett ljus. Våra brinnande hjärtan. Samtidigt som politiker verkar ha fått fnatt eller tvingas till dåliga beslut pga kompromisser och många svenskar känner sig så otrygga att de lägger…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-10-08

Snus istället för mus? Nej, för sjutton gubbar, nej Mellan två berömda pipsug på Götaälvbron stod en lycklig gnu och fes Jag älskar Lundell även om jag har tröttnat på hans musik Jag rökte en vild giraff igår utanför den halvslutna dynamocentralen med två ton salta tablettaskar runt ögonen

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-11-17

3 Avocado 1 halv burk röd tångkaviar 1 halv burk svart tångkaviar Hackad rödlök Havregrädde Droppa i citron 1-2 tsk En liten korv tartex Blanda alltihop till en goja.Det skulle bli en sås men det blev ingen sås,det blev en GOJA. Ätes på midsommar eller jul.

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...