Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

En kinalunch i Majorna: Persikogården

2015-11-24 av ozelot

Gjorde en avstickare till Stibergstorget i snålblåsten och i väntan på nästa skur förirrade jag mig in på Sjömansskyrkans Café Kuling. Det är ett fint och bra ställe i 50-talsstil, de brukar ha tidningar att låna ut och hederliga bryggkaffet är gott och kostar 12 kr och en fralla för ungefär lika mycket. Idag var det lite för mycket folk för min smak och vad värre var – där fanns kvinnor! Det hör inte till vanligheterna på detta etablissemang, men antar att det var dagens lunch som hägrade: Torsk med dillsås.
70 kr kostar det vilket ju är helt okej, men idag föll det inte på läppen.

sjömanAnnars är Sjömanskyrkan ett alldeles utmärkt tillhåll med massa små rum att dra sig undan till och vars väggar är täckta med hyllor fulla av andlig litteratur, ett sammelsurium av bokklubbsböcker och någon enstaka donation.
Vissa dagar kan man tydligen basta här för en tia vilket jag småhuttrande kände mig smått lockad av, men näe ändå inte tillräckligt just idag men framför allt var jag rätt osugen på torsk.

Så jag gled in nästgårds istället och där läskade ju den här skylten desto mer. Vid Kampanilen i samma hus som Bengans ligger detta anrika ställe som i rent juridisk kontext heter Persikogården, men som ju alla vet egentligen heter Opiumhålan p.g.a. av att man kunde köpa sig en och annan esoterisk godsak här förr om åren.

IMG_2144 (1)

Jag vet inte riktigt om det går längre, klientelet är numer lite för gammalt och försupet för sådana äventyrligheter.
Det fanns hela tre gäster här utöver mig: En synskadad man som frågade efter lättöl! De hade de inte utan han beställde in Loka istället.
Någon bekant till honom som slog sig ned vid hans bord näst in till mig så jag kunde följa konversationen.
Här kommer några punkter som avklarades:

• Den synskadade hade varit nere på Casinot med sin son i helgen, och ätit brunch. Brunchen fick högt betyg, om än lite dyr: 200 kr.
• Synskadades son hade det gått bra för här i livet. Han jobbade på en firma och tjänade massa pengar, kunde få ut hela 20.000 kr.
• Den synskadade själv jobbade på något slags ställe på Gråberget, oklart vad det bestod i men hantverk av något slag klurade jag ut. Det var tydligen ingen större effektivitet som rådde i arbetsmoralen där.

Men det var ju inte därför vi kom, vi kom hit för att äta.
Eller dricka, redan vid elvatiden beställer den tredje gästen in ett glas till bredden fullt med rödtjut som serveras ståndsmässigt från en bag-in-box.
Jag är inte sugen på alkohol, men ögnar genom ölmenyn snabbt och konstaterar att man kan få sig en 33 cl Sofiero för 22 kr. Billigt!

Jag beställer istället buffén à la 59 kr, där det ingår kaffe och även läsk som hälls upp rakt i glaset från stora petflaskor. Jag beordrar in ”Cola” och kineskvinnan i kassan har faktiskt lite fingertoppskänsla här och häller inte upp det sista ur den redan framtagna 2l dunken, som är en avslagen slatt med den bruna vätskan, utan hon öppnar en ny flaska!
Jag känner mig lite extra VIP, har ryktet om mitt förestående besök nått dem månne?

Kinabuffé är kinabuffé fast den svenska varianten. Strimlad biff, thaikyckling i röd sås (stark, enligt mina bordsgrannar, vet inte om jag håller med dock), friterade räkor, vegetariska vårrullar, nudlar och någon indisk oxköttsgryta för att blidka besökande indier kanske, dock har den potatis i sig vilket känns som hädelse på ett sämre kinahak!
Nej det skall vara klibbigt ris och massa soja.

IMG_2150

Det är faktiskt inte första gången jag äter här, jag erkänner.
Men stället har en bit kvar upp till Gröna Brunnen vid Systembolaget Jagerdorff som faktiskt har riktigt bra mat, för några tior till.
Denna gången har inte kocken haft en av sina bättre dagar, utan verkar ha tappat karet med salt i biffgrytan (som är fläsk), thaikycklingen smakar inte mycket alls och nudlarna är kalla.
Jag tar istället två gånger av friterade räkorna och öser på ymnigt med sötsur sås, dränker ytterligare en skopa ris i soja.
Det duger, inte fan är det särskilt gott men man blir mätt vilket var det jag kom hit för.
Det är dessutom riktigt billigt, särskilt med tanke på att kaffe och dricka ingår.

Man kan också ta lite av symboliskt utställd sallad av olika slag (saltgurka, peperoni, vitkål och skivad baguette…) men jag hoppar det, det finns dessutom en skål med pulverchokladpudding som efterrätt.
Jag testar lite pudding till kaffet. Tröstar mig lite med utsikten istället – på sommaren är det alldeles utmärkt att sitta på verandan och hälla i sig några kalla.
Det är inte sommar nu.

IMG_2148

Känns lite som nån har hällt sprit i kaffet för det har en märklig eftersmak av kask.
Upplever ingen berusning över detta faktum, men puddingen är väl som sådan pudding är: Barndom tappat direkt ur Blå Bands juver.

Det är inte så mycket rajtan tajtan som det brukar vara men så är det å andra sidan en dag före ”lönedag”, eller socialen då anar man. Jag läser färdigt Metro som finns att låna (generöst!), besöker herrarnas där någon kanalje redan lyckats besudla kanten med avföring trots den tidiga timmen.
Efter den synen tappar jag aptiten på att äta mer, utan går.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-11-06

Som mamma till en ung man som inte kan prata och gå och med EP så blir jag smått galen av att höra hur Försäkringskassan nu drar ned på assistanstimmar till folk med just ovanstående inskränkningar. Människor som ej kan prata eller röra sig lämnas ensamma liggande i sina sängar…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-10-08

Snus istället för mus? Nej, för sjutton gubbar, nej Mellan två berömda pipsug på Götaälvbron stod en lycklig gnu och fes Jag älskar Lundell även om jag har tröttnat på hans musik Jag rökte en vild giraff igår utanför den halvslutna dynamocentralen med två ton salta tablettaskar runt ögonen

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-09-21

   Journalisten Hans Sidèn som har skrivit många recensioner om många artister i GP från 60-talet och framåt, och är även textförfattare till många låtar, ritat många roliga små långhåriga gubbar i GP under säkert 50 år, har genom Fredrik Sundh kommit ut med en bok med sina snapshots på…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...