Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

På flykt undan Gorm: Smedjecaféet

2015-11-30 av ozelot

Var ute och gick i Gorm innan idag. Kundvagnar flög förbi, en busshållplats och en tandhygienist från Skara med låg densitet seglade efter. Själv förde mig vinden till Smedjegatan där en av stadens sista kvarvarande arbetarcaféer ligger, Smedjecaféet mitt emot Stadsmuseets..vägg. Jag får testa.
Öppettiderna är föredömligt ohemula – 7:30-15:00 – och min klocka var 11. Folktomt.
Sånt gillas!

Jag har aldrig riktigt fattat grejen vad som är så bra med arbetarcaféer. Jag gillar visserligen Café Skogen i Majorna, men det är för att det är lugnt och skönt och att man få svulla i sig sin frukost ifred tillsammans med en slät kopp bryggkaffe utan att ruinera sig. Ingen jävla vattenkrasse på min macka liksom.

mat

Däremot hade de nåtts av den där förfärliga kallskänks-ovanan att liksom dela in själva smörgåsen i olika enklaver vilket gör att man sitter med tre hoprullade skinkskivor som möts av dito ost ungefär i mitten på något konstfullt sätt.
Vilket i princip gör att man får breda smörgåsen en gång till och rulla ut skivorna för att lägga ovanpå varandra.
Sedan något salladsblad och snedskuren gurka och tomatbitar som är skurna i för stora klyftor – de senare går ju inte att bita i utan trillar ner på golvet.

Jag tog en halvmåneformad fullkornsmacka med köttbullar och rödbetssallad, samt en Cola för jag hade redan druckit kaffe.
De hade pimpat smörgåsen med en pyttepytteliten persiljekrona samt några skivor gurka vilket jag tyckte kändes överkurs, men jag fick ändå breda över rödbetssallad på hela smörgåsen med fingret.
Köttbullarna smakade ingenting, troligen köpta färdiga på Coop Extra och inte ens stekta för lite arom. Rödbetssalladen var inte heller särskilt god.
Skalla detta vara nostalgi värt att bevara? Inte var det värt 63 spänn i alla fall som kalaset kostade.

Men det är klart, falukorvmackor och leverpastej med gurka är ju små kulturinstitutioner i sig – även om jag nu inte är särdeles förtjust i någon av de institutionerna.

12299340_10153784370348679_4808689391894700202_n

De hade dock tidningar att låna vilket är ett krav på ett sådant här ställe. GP hade jag redan läst så det fick bli ett exemplar av Hemmets Journal från 2009. Inte mycket har hänt sedan dess ändå, jo just ja, kungabarnen börjande yngla av sig.
Det är jag så gärna utan och letar febrilt efter serierna med Stor-Klas och Lill-Klas som man minns från dasset på landet.
Som inte finns kvar, varken dasset eller serien.

Så här ser det ut i alla fall. Inte så kul kanske, men från min plats där jag sitter har jag utsikt över ett varuintag så det sitter jag och hårdbevakar tills jag går efter max tio mínuter.
Kommer på att jag inte alls gillar arbetarkaféer fast jag VILL göra det, det roligaste var nog när en tjej som inte hade koll på vad det var för ställe stack in huvudet, spanade genom disken och frågade om de har något veganskt.
”Nej det är inte mycket sånt här…vi har..potatis”, svarade caféägarinnan.

interiör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-06-21

Christian Krigge Dyresjö, basisten i DEN STORA VILAN som lämnade vår välsignade stad GÖTEBORG, för att flytta till Hagfors kommun, har spelat in en soloskiva som släpps ut till allmänheten idag, midsommarafton. Dyresjö spelade in skivan på porta i en biograf I Hagfors. Han skriver såhär om plattan: ”Musiken är…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-06-23

Jag såg ett lik gå förbi utanför jag menar Vad är det med folk? Mac Gängers välde upplöstes och vi tvekade länge på hur vi skulle göra Lillstöveln Öberg ville få världen att långsamt räcka över en tugga dieselbuss André Pops lyssnar försiktigt på Sham 69 och startade i smyg…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-05-05

Det är en dum björntjänst att vara liberal ifråga om knark Live on a natural high som Zappa gjorde & den vita stenen föll ur handen på mästaren Jesus för att solen sken så klart den dagen Jag älskar dig Eva Traneus Jag älskar henne så Hon är det vackraste…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-06-23

Det var Pride på Bältespännarparken. Aron Promnitz som vi har skrivit om innan skulle uppträda, redan kl 18. Många trodde att det var kl.20. Alla vi kompisar, extraföräldrar och extraföräldrar kom dit klockan 17 förväntansfulla. Stefan Westin som är extrapappa åt Aron och låtskrivare till en av mina låtar, och…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2018-11-04

Teckning: superfreakbaba Detta kulturtempel inryms i ett gammalt vattentorn uppe på Gråberget. Jag hade aldrig varit där förut utan kom klättrandes uppför branten från baksidan, helt fel håll. Det var en rejäl strapats att utföra… Vi var ett gäng som blev insläppta av Jorge Alcaide som ordnar spelningarna i denna…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...