Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Monopolet, några överåriga prostituerade. Blue Nun & Vestfyen

2016-02-23 av ozelot

img_0106-2.jpgI hörnet Värmlandsgatan-Andra Långgatan där Netto i dag ligger fanns en gång ett Systembolag. Jag vet, för jag pilade dit när jag sånär fyllt 20 på dagen. Allt var bakom disk, såklart, utvalda sorter på flaska stod placerat i montrar så där fick man gå och botanisera. Allt vin var i dyrhetsordning, billigast förmodligen österrikiskt lantvin. Jag brukade välja något som mina föräldrar brukade köpa: El Molino för rött, Schwartze Katz för vitt – ett Rhenvin eller om det var Mosel.

En gäng var min kompis Martin med mig, som ej ännu fyllt 20. Bara 19 och ett halvt.  Krogen fick vi gå på, och dricka tills vi stupade på Magasinet eller vad det nu var – vilket vi tog bokstavligt – men Systemet: Icke.

Hade och har fortfarande svårt för att få ihop denna logik. Men jag hade fyllt 20 nu, och det var fest hos Reine. Och jag skulle fixa en Blue Nun vilket var det enda han drack eftersom Wayne Hussey i Mission gjorde det.

10 i 18 var klockan, hade man väl tagit nummerlapp var man lugn.  Kvällen fixad. Men just denna gång, denna viktiga gång när man väl hade en plan, en fest på g och kanske en flicka på kroken var Blue Nun slut. Då drog jag världsvant kortet Schartze Katz istället.

Expediten bakom disken var redan på väg med sin lilla rullator med korg i plockhöjd i den sinnrika labyrinten till hyllsystem där inne när Martin ropar till: Nej men jag skall jag ha Blue Nun! Han satt på en av bänkarna i väntrummet medan jag skickats fram – och han hade inte hört att den var slut.

Schwartze Katz är väl typ granngården till Blånunnan, samma skit liksom. Men det hjälpte hursomhelst inte, expediten får honom på kornet och LEGGAR HONOM!

Så nu får inte ens jag beställa! Nu står han inte särskilt högt i kurs. Nåväl han får bjussa på på tre stola löl på China House, och därefter två paket Vestfyen så är det hela glömt.
Hursomhelst. Andra Långgatan idag är inte som det var då, då fanns här bara porrbutiker. Det enda som fanns var någon föregångare till Kellys som då var en slags kantina som serverade husmanskost – samt Sejdeln.

Sejdeln då ägdes av Atif och Adnans farsa tror jag, eller om det var farbror. Servitriserna var lite överåriga strippor och prostituerade från Rosenlund som av olika skäl hade svårt att tjäna sitt uppehälle efter lång och trogen tjänst utan guldklocka.

Ibland kunde det dock komma in någon farbror som saknade just sin ögonsten – var trogen i otroheten ändå. Lite kärlek i smolkbägaren.

De pep i väg nån timme eller så, sedan var servitrisen tillbaka. Tagen till nåda, Atif och Adnans farsa eller farbror hade ett litet hjärta av guld bakom den vinröda skjortan och grå västen som han höll sig med.

Sedan tog den nya tiden över, Kellys var nog först med sina darttavlor och konstskolestudenter från Hovedskous, sedan smällde de upp en efter en. Sista bastionen var väl LM Center, också det en videoporrbutik som Tullen tog över och totalrenoverade. Gamla fina Shumadia- en serbisk sylta blev Notting Hill, Jazzå blev Glenns och hela gatan består av kedjor.

Systembolaget är också en kedja, och nu har jag hört att de letar i området. De har ändå lite kapitulerat, folket dricker när de vill ändå 24 timmar om dygnet: Lika bra att casha in på det.

Snart har vi nog kylda drycker även där, var så säker, även om Vestfyen inte längre finns och alla Blue Nun flaskor för länge sedan är uppdruckna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-01-12

   DE som brukar köra mig till sjukan har Corona båda två så idag fick Aloun, min systers man skjutsa mig istället. Vi möttes utanför en cykelbutik vid Masthuggstorget. Jag hade packat duntäcke, kudde, lakan, min egen goda rödbetssallad, pappas chilipasta special och Coops ärtbullar som ja stekte i morse….

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...