Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Gratisätarna Plus hitter diväteoxid i smakproverna på Passion för Mat

2016-03-01 av ozelot

En ny miljöskandal har rullats upp: Diväteoxid hittat i livsmedel i vanliga matbutiker. Nu senast på Passion för mat-mässan i Eriksbergshallen i helgen, som jag bestämde mig för att ta tempen på. I prutten.

I helgen var jag på matmässan Passion för Mat i Eriksbergshallen. Jag hade viggat till mig en plats genom att mejla deras presscenter, fredag lördag förträngde jag det men söndag var maten i kylen slut och jag hade inte fått kaffe. Söndag är dessutom en bra dag för mässor, och den här för mig bussen till rakt över bron på fem minuter: Lika lång tid som det tar för mig att gå och handla.

långkok

På mässan är det det vanliga som väntar. Köerna är enorma, men jag hittar en liten sidoentré som jag snabbt slinker in i, sveper en kopp utställarkaffe från Löfbergs Lila och äntrar området.
Bekant syn väntar: Massa par i yngre pensionsåldern som tycker att det här med långkok verkar spännande, få något att prata om.
Passion för Prat: (”Min syster har hittat ett så himla bra tättslutande lock i Spanien, man kan sluta igen nästan vad som helst och man kan också använda det till att suga upp sallad ur vasken. Hoppas det kommer till Sverige snart”*
*Nästa Passion för Mat), utställare i varandras montrar utbyter erfarenheter (cynismer) och yngre par från Linnéstaden som kämpar så förbannat att vara vuxna att man vill krama dem: De hyr provsmakningsglas och smackar världsvant, redan förstörda.
Egentligen tror jag att de mest vill ha en glass att slicka på.

glass

lax

Här står en laxhandlare och försöker tuta i oss att hans laxar någonsin sett havet, och inte bara en nätkasse och massa pellets. Inte ens para sig får de själva, förrymda laxhanar från odlingar är stora och skrämmer bort vilda men när det kommer till det väsentliga är de för korkade av brist på naturligt urval att de glömt bort hur man leker.
Men visst är folk framme där och trängs med sina tandpetarsvärd, och ärligt talat är jag det också för jag är hungrig. Tar till och med tre gånger av en rätt god sushibit med ingefära och två kaffeskedar med Vänerlöjrom. Den senaste var mest rätt salt utan någonting till, men det är ju dyrt i vanliga så man passar ju på.

passionsill

I övrigt ser vi mycket små tärningshackade brödbitar av både mjukt och hårt slag – jaha dinkel jaha jaha – som man skall doppa i nån jävla olivolja eller få med havtornsmarmelad så besk så gommen krullar sig. Fattar inte grejen.
Nån ny spännande sill, wow. Tja varför inte, sill är gott, den här – också ingefära -, var helt okej.
Från Klädesholmen tror jag, man kan också köpa och avsmaka deras vanliga kaviar på tub.

kallskuret

Sedan är det ju detta enorma utbud av skinka, salami och lufttorkade varianter, stekta korvuslingar som smakar allt från ingenting alls till helt okej.
Men vad är grejen liksom? Tycker de att svenskarna borde få upp ögonen för parmaskinka och salami?
”Kasta dig ut i de verkliga gourmandska Challengerdjupen liksom..”

Tydligen är Mannerström här hör jag av någon, men jag ser honom inte. En monter med hans färdiga såser förklarar saken, de kan han nog inte ens ställa sig bakom själv riktigt men pengar det blir det ju.
Fast vad då bearnaise kall i en burk – det går ju inte ens värma den efteråt då det i själva verket är dragonkryddad majonnäs.
En bea dör i kylskåpet, det vet Mannerström och det vet en halvbegåvad hemmakock också.

oliver

Oliver är en spännande nymodighet på marknaden, jag norpar åt mig av dem. Går ju inte att misslyckas med liksom. Likaså olika ostar, feta, hårdost, Manchego, pecorinoröror på kex. Jag äter mig lydigt mätt och sköljer ner med ett vitt vin som nån utställare placerat i skyltningen.
Sivans Ost var där. De var bäst idag.

På väg på färjan till stan efteråt är jag mätt i alla fall och cynisk. Trängs med små vita voffsingar som fått vänta utanför mässan, men som är utom sig av glädje, de får nån bit skinka som matte gömt i en servett.

Mast det här är inte en riktig matmässa, det är en mässa för producenter som har råd att betala monterhyrorna: Samma år efter år och inga överraskningar.

Mellanöstern hade kanske varit kul att se, upplever kanske att tiden är mogen för det nu, men det avspeglar väl publiken gissar jag, tanter och farbröder som slåss för att nå en oliv men ändå betalt rätt skapligt inträde.
Nej nästa år vill jag se nån som säljer rostade termiter och manetsallad.

Annars väntar väl jag till söndagen igen och går och gratisäter.

* Och ni som hajade till över diväteoxid: Det är helt vanligt vatten och återfinns i riklig mängd i svenskproducerade charkuterier. Det kanske är den stora skandalen och förklarar varför jag hellre går till Lidl.
De har fleråriga utbildningar och lärlingstid för sådant i Tyskland, och de KAN sånt.

Det sa faktiskt Mannerström själv senast jag råkade på honom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-01-18

Va ute med Donnan igår. Vi skulle se PASCAL spela med Isak Sundström på sång å gitarr spela på nån bar i Gamlestans industriområde. Jag går gärna ut med Donnan eftersom hon ordnar färdtjänst till otillgängliga lokaler. Smidigt. Snubben tog en konstig väg dit, från Centralen över till Hisingen och…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-11-17

3 Avocado 1 halv burk röd tångkaviar 1 halv burk svart tångkaviar Hackad rödlök Havregrädde Droppa i citron 1-2 tsk En liten korv tartex Blanda alltihop till en goja.Det skulle bli en sås men det blev ingen sås,det blev en GOJA. Ätes på midsommar eller jul.

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...