Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Brasserie Lipp nyöppnar med nya smaker: Vi provsmakar

2016-03-16 av ozelot

Anrika Brasserie Lipp på Avenyn har öppnat igen, efter en tids renovering, återhämtning och eftertanke. Krogen som öppnade redan 1986 blev snabbt våra föräldrars vattenhål och kanske anledningen till att vi överhuvudtaget blev till? Bubbles hette nattklubben som låg nån halvtrappa upp och var väl den naturliga förlängningen av kvällen för den tidens trettioplusare. Men Lipp det var givet, tyckte den tidens yuppies.

IMG_0270

Bardisken lär vara det enda som är intakt, den känns solid och massiv och lär inte gå att flytta på i första taget. Publiken denna lilla presslunch känns stundtals igen. Gissa vilka som beställde veganalternativet?

Kai-Martin var där i sin lilla gubbkeps och lebemann-garderob, med oklart uppdrag. Han hade åldern inne redan när det drog igång i mitten på 80-talet. Det räcker som förklaring. Man har öppnat upp inre avdelningen mot köket, får jag höra och tillfört fler ljuskällor.
Som uppenbarligen går att styra via en app i mobilen.

IMG_0268

För det är nya vindar som blåser på Lipp, det skall föryngras. Vilket är förklarligt, en del som var med på den tiden är ju redan döda eller sitter på vilohem i Funchal.
En av arkitekterna bakom nya konceptet på Lipp är definitivt Jens Odén som började sin karriär med två tomma händer med framgångskonceptet Bliss på Magasinsgatan, och som snart headhuntades till nya satsningar. Som Tranquillo, Peacock och den krögargruppen – ESS Hotels – som även tagit över grannen Mornington Xtravaganza under nya namnet och bakom ny fin grön fasad. Bellora heter det, jag tittar in där innan jag kan med att komma för punktligt med tvättad hals, och det ser fint ut.

Jag pratar lite med Anders Goliger, fd murvel och redaktör på GP och numera PR-man på Welcom som av en händelse ligger bakom många av den här typen av pressutskick.
Anders tror i alla fall på att Avenyn är på väg tillbaka efter ett par år i förskingringen, efter långgatornas expansion hela vägen till NY Times redaktion på andra sidan pölen.
Vi får se. Klart är i alla fall att Wallenstam och Higab och de andra stora fastighetsbolagen rustar rejält, och pyntar in en hel del kompispengar troligen för att få in rätt former av verksamheter i gatuplan.
Här kan nämnas nyöppnade kvalitetsbiografen Götas, på just Götaplatsen, och Rubinen vann ju från och med i år racet om att bli adjungerat Filmfestivalhotell.
Ridå Riverton där.

IMG_0287

Här håller Jens ett litet anförande om konceptet, arbetet med renoveringen som stod klar halv fyra i natt: Då glasfasaden som ger ymnigt ljusinsläpp. Byggdammet spårar vi här och var, som på kapsylerna, men det skiter vi i.
Nya kökschefen – tydligen rätt välrenommerad sådan – heter Ola Andersson berättar lite om tänket bakom kastrullerna. På mullrande skånska som först ter sig lätt obegriplig i sorlet från lunchgästerna som nu anländer på allvar, men Restauraproffset Odén samlar raskt ihop pressuppbådet i ett hörn där det hörs bättre. Här flankerad av en viss Hr Wladis som lägger pannan i djupa veck och signalerar tankeverksamhet.

IMG_0292

Nu börjar jag bli hungrig.. Kökschef Ola förklarar lite konceptet: En uppdaterad variant av Richard Wajes klassiska kokkonst – han finns fortfarande kvar i kulisserna var så säkra filéer – men med betydligt mer stuns och krydda.
Men inget jäkla bjäfs, det betonas. Inga molekylära fotsvampsalger eller bräserad harsyra med blåmulte.
Eller vad vet jag, det kanske det visst blir, men vad mitt intryck är att det kommer vankas igenkännbar mat med 2016-stämpel, påfallande ofta med asiatisk touch.

Salladsbordet lockar lunchgästerna, och jag förser mig med en assiett jag med, men nybakat surdegsbröd och vispat smör från egen bagare. Blodsockret är åter på normal nivå när första rätten kommer in.

IMG_0289

Det är en sotad eller halstrad och kanske gravad tonfisk som smakar mycket av soja och ingefära. Mycket. Serverad tillsammans med avokado som mildrar och rundar av.
Det här är ju inte ut det ordinarie luchutbudet utan smakbitar som sig bör av det som komma skall. Som till exempel Lipps Lammkebab som kommer med gurksalsa och en ajvar-variant i särskild skål. Återigen mycket smaker.
Tänket är dock att matsedeln skall följa årstiderna vad råvaror anbelangar, inga fasta rätter ristade i stentavlor även om man får räkna med klassiker som råbiff.

IMG_0294

Men även om den självklara basen i krogkonceptet är köket så är ändå målet inställt. Brasserie Lipp skall återigen bli den institution det en gång var. Alla dagar i veckan – och för alla åldrar.
Torsdagarna blir nog lite yngre med specialmeny och klubbigare stuk med djs som Susanne Svensson. Soul, hip hop, Rnb in – Freestyle och Baccara ut.

After-Worken
skall återuppväckas och förgyllas med en smula guldkant. Lite mognare men mindre mossig, med urban finess.
No more Stena-båt säger Jens och Ola med emfas.

IMG_0291

Brasserie Lipp
Kungsportsavenyn 8
031-10 58 30

Måndag till onsdag 11.30-00
Torsdag 11.30-02
Fredag 11.30-03
Lördag 12.00-03
Söndag 12.00-01

Läs mer av Ozelot bl.a här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-10-10

Biopremiär:  11 oktober 2019 på Hagabion Regi: Nick Broomfield Medverkande: Leonard Cohen, Marianne Ihlen, Judy Collins, Ron Cornelius mfl. Längd:  102 min Redan ett par sekunder in i filmen börjar jag lipa av anslaget och orden, och sen fortsätter dokumentären om artisten LEONARD COHEN &hans flamma MARIANNE IHLEN att beröra hela vägen ut. Först får…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-10-08

Snus istället för mus? Nej, för sjutton gubbar, nej Mellan två berömda pipsug på Götaälvbron stod en lycklig gnu och fes Jag älskar Lundell även om jag har tröttnat på hans musik Jag rökte en vild giraff igår utanför den halvslutna dynamocentralen med två ton salta tablettaskar runt ögonen

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-09-21

   Journalisten Hans Sidèn som har skrivit många recensioner om många artister i GP från 60-talet och framåt, och är även textförfattare till många låtar, ritat många roliga små långhåriga gubbar i GP under säkert 50 år, har genom Fredrik Sundh kommit ut med en bok med sina snapshots på…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...