Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Unika skärvor av kakelugnar funna under Stadshusets innergård

2016-04-12 av ozelot

stadshuset
Göteborgs byggnadshistoria är historien om dess bränder. Ty påfallande ofta byggde man centrala byggnader i trä samtidigt som man inte hade tillgång till el – utan eldade med kakelugnar och kol och lyste upp boningarna med fotogen och olja. Gamla Stadshuset eller första rådhuset var inget undantag som revs i omgångar men som slutgiltigt brann ned till grunden i maj 1669, förutom det gamla stenfängelset.

Stadens Corps de garde
uppfördes här 1703-07, och innehöll lokaler för arresten eller ”tjuvakistan”. Här satt fångarna som hade dömts till långa straff med vatten och bröd. Opraktiskt nog ett pråligt trähus i karolinsk stil – rött med vita pilastrar och taklist år 1730 – och som naturligtvis brann ned i den stora branden 1746.
Nu tog man slutligen sitt förnuft till fånga och ett tegelhus byggdes i dess ställe efter en sista brand 1758 då nya stenhus behövde uppföras. Sannolikt var det stadsingenjören Bengt Wilhelm Carlberg, som på nytt hade gjort upp ritningarna.
Bygget stod färdigt 1759 och innehöll bland annat stadsvakten (dåtidens polis), brandvakt samt magasin.

Men nu 2016 pågår förberedelser för grundförstärkning av kvarteret inför omfattande ombyggnader och i samband med detta har man hittat delar av av ett svunnet Göteborg. På 80-100 cm djup under innergårdens stenläggning har man funnit mängder av delar från kakelugnar från 1700-talet.
Först och främst är det skärvor av tre, kanske fyra, ståtliga kakelugnar från 1700-talet. Tanken är att försöka pussla ihop en hel ugn.

– Den vi har hittat mest delar av är en svartglaserad kakelugn från tidigt 1700-tal, säger Tom Wennberg, arkeolog och antikvarie på kulturförvaltningen. Förhoppningen är att hitta i alla fall en av kakelugnarna intakt här och kunna rekonstruera den. Om det nu går, vi jobbar på det i alla fall.

kakel2

Man tror att de suttit i det gamla stadshuset som byggdes runt 1703-1704 och brann ner 1746, fortsätter Wennberg.

– Inför bygget av det nya stadshuset rev man nog ut kakelugnar och annat innan man jämnade det gamla huset med marken och då hamnade de sönderslagna kakelugnarna på innergården. Den teorin stämmer i alla fall bra med andra fynd vi har gjort.

Förutom den svartglaserade kakelugnen (bilden) har arkeologerna hittat skärvor av en gul, stänkmålad kakelugn. Kanske är det en tidig Rörstrand?

– Här finns också en fajans-kakelugn, som vi inte har riktigt har koll på ännu. Men om det är en Rörstrand så är den mycket tidig i deras produktion. Nu ska vi skicka runt fynden till experter och kolla i böckerna, det är spännande.

Utgrävningarna ska pågå i minst en vecka till, kanske två, beroende på vad man hittar.

Göteborg nonstop: Kommer arbetet med kakelugnar göras tillgängligt för allmänheten på något sätt?

– Stadshuset är alltså en byggarbetsplats just nu, vilket tyvärr innebär att allmänheten inte kan komma och besöka oss, svarar Tara Gullbrand, Antikvarie och historisk arkeolog.
– Vi vill absolut göra arbetet med kakelugnarna offentligt, men vi är i ett ganska tidigt skede av projektet och har ännu inte riktigt klart på vilket sätt arbetet kommer presenteras. För tillfället kan man följa utgrävningen på Stadsmuseets Facebooksida, och det verkar finnas ett stort intresse för detta projekt, så förhoppningsvis blir det visningar och utställda kakelugnar framöver!

Men fler utgrävningar väntar. Byggnaderna Börsen, Stadshuset, Wenngrenska huset och Strömska huset ingår alla i det gamla kvarteret Högvakten och skall även de undersökas arkeologiskt i samband med den stora ombyggnaden.

– Nästa innergård vi tar oss an blir nog Wenngrenska huset, där kommunledningen höll till förut. Där ska innergården också sänkas och där kan det bli tal om att gräva fram äldre stenläggningar, säger Tom Wennberg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-02-11

Det är så lätt att glömma bort hur mkt man får av andra människor. Hur vi sår frön i varann. Hur vi skapar varann genom att se varann och bekräfta sidor i varann som vi inte hade upptäckt på egen hand. Hur vi planterar in kunskap i varann på ett…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-02-17

    En ny CAPISSO har jag hittat!  Jag gick på PONTUS TORSTENSSONS vernissage efter Bosse Winbergs begravning & blev lite lättare till sinnes på Bengans. Jag satte mig jämte två tyska tjejer och väntade på Nikke Ström som också skulle dit. Flickorna tyckte att tavlorna va trevliga, de hade aldrig…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-11

I kvällens första set inleder saxofonkvartetten Phones 4 med att röra sig i en stor cirkel i rummet de stöter ut varsitt ljud åt gången det är långt  mellan tonerna och vandringen pågår länge. Det finns en spänning i ljud som flyttar sig. Till slut så samlas gruppen på scenen…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...